logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Colormat 4610A - głośny warkot i cichutki dźwięk

ArtXs 13 Sty 2006 14:02 1431 8
REKLAMA
  • #1 2176294
    ArtXs
    Poziom 24  
    Ocena: 111
    Witam
    Próbuje naprawić telewizor Colormat 4610A. Problem polega na tym że z głośnika słychać bardzo głośny warkot, natomiast fonia jest bardzo cicha i w niczym nie pomaga regulacja głośności.
    Podłączyłem oscyloskop przed wzmacniaczem dźwięku i w przebiegu są szpilki o kilkakrotnie większej amplitudzie i częstotliwości około 40Hz. W zależności od kanałów mają one różny kształt i różną amplitudę.
    Telewizor mam od nowego i był kupiony w Polsce.
    Kombinowałem z magnetowidem i odkryłem coś takiego. Podłączyłem magnetowid do złącza antenowego i puściłem taśmę, oczywiście wszystko jest tak samo jak przy antenie. Przypadkowo przełączyłem na obraz kontrolny (czarny ekran z 2 białymi pasami) przy włączonej taśmie i warkot zniknął a dźwięk był normalny, albo przynajmniej do zaakceptowania. Po wyłączeniu obrazy kontrolnego warkot powraca.
    Przypuszczam że warkot ten powodują zakłócenia przedostające się z innych układów chyba odchylania lub chrominancji. I teraz właśnie mam problem bo nie bardzo wiem od czego zacząć.
    Próbowałem też podłączyć magnetowid przez złącze AV (starego typu złącze DIN), ale nie wiem dlaczego nie chce działać ? Oprócz wiadomych sygnałów Audio, Video i GND jest jeszcze lina oznaczona jako Uav. Chyba trzeba ją do czegoś podłączyć żeby uaktywnić wejście AV bo złącze niema przełącznika ?

Pilnie proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2176313
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam!
    Na początek wymień elki po pierwotnej stronie przetwornicy, następnie strona wtórna i będzie ok.
    Powodzenia.
  • #3 2176323
    ArtXs
    Poziom 24  
    A czy mógłbyś sprecyzować na które mam zwrócić szczególną uwagę. Nie zajmowałem się jak dotąd telewizorami. Mam do niego schemat moge zeskanować po kawałku.

Schemat zamieszczony przez kol. ArtXs przeniosłem do działu Schematy TV - tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic21281-120.html#2176506
    (am)
  • REKLAMA
  • #4 2176343
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam tu w tym przypadku winne są głównie te po stronie wtórnej , ale po tylu latach pracy tym po pirerwotnej też się należy wymiana, wymieniaj te zaraz za trassformatorem zasilacza nie pamiętam jakie wartości, jeżeli masz schemat to zerknę bo swojego nie mogę znajść.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 2176520
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!

Cytat:
    jest jeszcze lina oznaczona jako Uav. Chyba trzeba ją do czegoś podłączyć żeby uaktywnić wejście AV bo złącze nie ma przełącznika ?

Jeżeli sterujesz z eurozłącza to podajesz tam sygnał z 8 pinu euro lub musisz podać 12V aby uaktywnić AV.
    Jeśli chodzi o fonie to podejrzewam fitry ceramiczne w demodulatorze fonii: SFE6.5Mhz i CDA6.5Mhz
  • REKLAMA
  • #6 2177233
    ArtXs
    Poziom 24  
    Niestety nadal bez zmian.
    Wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne w na płycie głównej oprócz kondensatorów w przetwornicy: C7009 - 0,47uF/100V w module po stronie pierwotnej oraz C6037 - 100uF/285V po wtórnej. Nie udało mi się też kupić tych filtrów ceramicznych, może będą na poniedziałek.

Czy można dać zamiast 0,47uF/100V taki sam tylko 50V. W sumie nie wygląda na to żeby tam były aż takie wysokie napięcia.

Zastanawia mnie tylko fakt dlaczego jak puszczam obraz kontrolny z magnetowidu to niema warczenia.

Dzięki tenap za info na temat wejścia AV
  • Pomocny post
    #7 2178345
    kbenek
    Poziom 12  
    wymien rezonatory SFE i CDA w puszce p.cz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2178365
    kordzio
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    witam
    przełącz magnetowid na fonie 5,5 jak będzie dobrze to posłuchaj rady kolegi kbeneka wymień CDA 6,5 w puszce p.cz.
    pozdrawiam
    kordzio
  • #9 2178530
    ArtXs
    Poziom 24  
    Spróbuje jeszcze dzisiaj kupić te filtry w innym sklepie i zobaczę co będzie.

Dodano po 5 [godziny] 43 [minuty]:

Wymiana filtrów pomogła :D . Wprawdzie pozostał jeszcze delikatny warkot na niektórych kanałach ale w tej chwili jest super.

Generalnie uważam temat za zamknięty i dziękuję wszystkim za pomoc.

No chyba że ktoś wie jak pozbyć się pozostałości tego warczenia :D Wtedy proszę o info.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Colormat 4610A, w którym z głośnika wydobywał się głośny warkot, a dźwięk był bardzo cichy i nie reagował na regulację głośności. Pomiar oscyloskopem wykazał obecność szpilek o częstotliwości około 40 Hz i różnej amplitudzie w sygnale audio przed wzmacniaczem. Po podłączeniu magnetowidu do złącza antenowego i przełączeniu na obraz kontrolny warkot znikał, co sugerowało zakłócenia pochodzące z układów odchylania lub chrominancji. Wskazano konieczność wymiany kondensatorów elektrolitycznych, zwłaszcza po stronie wtórnej i pierwotnej przetwornicy zasilacza. Dodatkowo zalecano wymianę filtrów ceramicznych w demodulatorze fonii (SFE 6.5 MHz i CDA 6.5 MHz) oraz rezonatorów w puszce p.cz. Po wymianie filtrów ceramicznych problem warkotu znacznie się zmniejszył, pozostawiając jedynie delikatny szum na niektórych kanałach. Wskazano również na konieczność podania sygnału z pinu 8 eurozłącza lub 12 V do aktywacji AV przy sterowaniu z eurozłącza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA