logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siesta3 - Tranzystor S2055AF uszkodzony, TV nie włącza się poprawnie

Jacck 10 Mar 2003 15:02 3998 21
REKLAMA
  • #1 120915
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 105
    Witam. W TV najpierw zaczal znikas obraz, potem pojawily sie problemy z wlaczaniem (piszczal i wlaczal sie dopiero po kilku probach) az wreszcie calkiem odmowil posluszenstwa i slychac bylo tylko piszczace probkowanie zasilacza.
    Okazalo sie ze winny jest tranzystor kluczujacy S2055AF - nie byl normalnie przebity lecz byly jakies kilkoomy na zlaczu C-E - w druga strone normalnie pokazywal obecnosc diody)
    Na wszelki wypadek wymienilem wszystkie elektrolity w zasilaniu H i w zasilaczu na nowe (TV ma juz ok 8 lat intensywnej eksploatacji za soba).
    Sprawdzalem tez miernikiem pojemnosci 9.1n /2000V w kolektorze tranzystora - ma jakies 8.7n - sprawdzilem tez wlaczony z nim w szereg 2.2n/1500 - mial ok. 1.8n i obydwa pozostawilem (mierzylem miernikiem C wbudowanym w Metex-a).

Poniewaz nie bylo pod reka oryginalnego tranzystora to wstawilem na probe jakiegos BU208DF (albo DFI - w kazdym razie mial rezystor B-E).
    TV zalaczal sie od razu za kazdym razem, wiec ustawilem napiecie zasilania H na 145V (tak mialem na jakims schemacie z sieci) i zostawilem.
    Po ok. pol godziny ciaglej pracy (wszystko dzialalo bez zarzutu) padl BU508.
    Czy to jest za "slaby" tranzystor do tego TV ?? (kineskop 25 cali)
    Nie udalo mi sie znalezc nigdzie parametrow oryginalnego tranzystora S2055AF Toshiby , ale Philips poleca swoj BU4508DX jako jego zamiennik.
    A ten BU4508DX ma zdajesie parametry porownywalne (?) z BU508DF.
    Czy to wiec wina tranzystora, czy z TV jeszcze cos jest nie tak ?
    A moze wstawic mu teraz jakiegos BU2525DF ?

P.S. Jakie w koncu ma byc napiecie zasilania H - 145 czy 150V ?
  • REKLAMA
  • #2 120927
    Emilus20
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    S20551500v 8 A 50 W
    bu 508a 1500v 8A 125 W
    Teoretycznie pasuje ale nie ma diody ktora jest bardzo wazna i to moglo spowodowac uszkodzenie. Wymien na orginal i sprawdz co bedzie sie dzialo. Jezeli znowu padnie to trafo przebija w tym modelu to czesta ustarka
  • #3 138808
    msgow
    Poziom 27  
    Ocena: 88
    Jezeli jest to TV 25/29 cali to tranzystor ma byc bez diody AF-tzn obudowa izolowana.Dida powrotow jest na plycie (tzn jest tam modulator diodowy do korekcji geometri) sprawdz czy tranzystor sie grzeje.Jak sie za bardzo grzeje to impuls sterujacy na bazie jest nie prawidlowy.Trafo tez moze byc przyczyna
  • #4 138840
    skorpi
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Z dostaniem takich części nie ma problemu www.north.com.pl
  • #5 138980
    DAREK C
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Witam
    Sprawdz płytę pod względem zimnych lutów w szczególności odchylanie H przelutuj kondensatory suche na WN
  • REKLAMA
  • #6 139042
    piotrglottroter
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Powitac
    Napiecie to 145v.
    Jezeli sie grzeje to kontrola H sterujacego.
    Jezeli wywala na zimno moze byc wina zasilacza,zimny lut przy transformatorze zasilacza.Przy paroletnim tv zalecana wymiana kondensatorów po stronie pierwotnwj ,sprawdzi czy poczasie nie grzeje sie c wejsciowe i czy jest na nim 300v.
  • #7 139076
    jasiek2010
    Poziom 26  
    Ocena: 28
    Jacck nie pisze dokładnie typu a jeśli to jest Siesta M 651 TSO to mamy 150V ,może tańszy jest BU 508DF,sprubuj może jednak wymienić tego 9,1n no i sprawdź C 606 22n pozdr.
  • REKLAMA
  • #9 140230
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2373
    Sprawdz czy przy TEA 2029 wyprowadzenie 8 i 10 jest rezystor R554 i ma wartość 910ohm,jak ma przerwę to leci tranzystor.
  • #10 145884
    Jacck
    Poziom 26  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi !
    Szczerze mowiąc juz zwątpiłem że ktoś mi jeszcze coś mądrego podpowie i nie śledziłem tego wątku na bieżąco. Naprawa sie troche odwlokła, bo to TV mojej siostry w odległym mieście. Wracając do tematu :
    Ten TV to model M 651 TSO (z kineskopem 25 cali).
    Ponieważ sam dokładnie nie pamiętałem modelu jadąc do tego TV posługiwałem się schematem od M646/M846TSO który znalazłem w sieci (podobieństwo jest dość duże). Teraz widze że ustawiłem za niskie (145V zamiast 150V) napięcie zasilania układu odchylania H.
    Po wstawieniu mu BU2527DX TV ruszył i chodził bez problemu cały dzień, jednak następnego dnia pojawiły się powtarzające się problemy z załączeniem. Myśle wymienić jeszcze T601 - BC639 (na wszelki wypadek) oraz kondensator 1uF/25V przez który jest podawany sygnał z TEA2029 na jego baze. 9n1 nie było akurat w sklepie, ale jak tylko kupie to wymienie przy najbliższej okazji.

P. S. Może ktos ma albo wie gdzie znaleźć schemat do M651 TSO ?
  • REKLAMA
  • #12 202842
    Jacck
    Poziom 26  
    To jest Siesta M651 TSO.
    Wymieniłem 9n1 i 22n na nowe, a także elektrolity C602, 604 i elektrolit w bazie BC646. Ten BC646 zresztą też jest nowy. Na wszelki wypadek wymieniłem też 910 omów przy TEA. Sprawsziłem wszystkie kondensatory w okolicach S2055 i trafa WN - są w porządku. Ustawiłem napięcie zasilania linii na 150V. Wszystkie elektrolity 47u/250V a także wszystkie elektrolity w zasilaczu wymienione na nowe. Przelutowane trafo WN i luty w jego okolicach. Trafo oglądałem dokładnie, ale nie ma żadnych śladów nadtopień ani przegrzań - wygląda jak nowy.
    Niestety nadal jest to samo - TV pracuje tydzień, czasem dwa i pada tranzstor linii. Czasami pojawia się na obrazie taki dziwny efekt : obraz dzieli się w pionie na paski o wysokości 2-5 cm które są względem siebie przesunięte w poziomie. Tak jakby co kilkanaście - kilkadziesiąt linii następowało przesuniecie w poziomie przy normalnej treści obrazu. Po ruszeniu lekko potencjometrem od regulacji fazy H te przesunięcia zniknęły (aczkolwiek nie jestem na 100% pewien czy to na pewno to im pomogło). Po tym zabiegu TV działał ok. 2 tyg. i znowu padł.
    Co proponujecie ? Ktoś kiedyś pisał że to może być rezonator przy TEA.
    Chyba go zmienie przy najbliższej okazji. Co jeszcze może być trefne ?
  • #13 209958
    Piotr Pajkert
    Poziom 32  
    Ocena: 141
    Witam!
    Ale się namieszało!
    W OTVC od 25 cali w górę, tranzystor linii nie ma diody wewnętrznej.
    Na płycie
    TV jest modulator. Proponuję przejrzeć kilka SE.
    Warto sprawdzić przebieg sterujący na bazie BU. Kondensator 9,1 nF należy koniecznie wymienić (może co jakiś czas robić psikusy).
    Diody w modulatorze też.
    Powodzenia!
  • #14 231934
    Jacck
    Poziom 26  
    Wzialem TV na warsztat.
    Po wstaweieniu kolejnego S2055 TV dziala jak zwykle super.
    Jeden raz udalo mi sie go jednak przylapac na czyms takim:
    szarpie obrazem w poziomie, robia sie poszarpane i powywijane pionowe linie itp. i wtedy napiecie 150V spada do jakichs 137V jakby bylo gdzies przeciazenie. Pokrecenie potencjometrem od regulacji fazy czasem skutkowalo tym ze obraz sie robil normalny, a napiecie wskakiwalo na 150V, jednak tylko na 1-2 sekundy, a potem wszystko sie powtarzalo od nowa. Wylaczylem TV bo nie chcialem zniszczyc kolejnego tranzystora.
    Jak wlaczylem po pewnym czasie, to znowu chodzi normalnie, 150.0V jest idealnie stabilne, a objawow takich jak poprzednio nie udalo sie niczym sprowokowac (nawet krecac regulacja fazy od oporu do oporu). To "cos" pojawia sie sporadycznie. Chyba podstawie mu trafo. Diody w modulatorze juz dawno sprawdzone, a kondensatory wstawione nowe.

Napiecie sterujace na bazie s2055 jest w porzadku.
  • #15 232054
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 869
    Zanim podstawisz trafo podmień te potencjometry montażowe. Kilkakrotnie w swojej praktyce wymieniałem je z różnych powodów . Najczęściej przerywają w regulacjach liniowości i wysokości. Zacznij od nich, napewno będzie taniej niż podstawienie trafa
  • #16 612308
    dami
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Mam pytanie do Jaccka czy udało Ci sie naprawić ten telewizor? mam dokładnie takie samo uszkodzenie.
  • #17 612352
    dario1g
    Poziom 2  
    Te sprzety najlepiej dzialja najlepiej na BU508DFI. Sproboj na tym
  • #18 612362
    dami
    Poziom 16  
    widze ze nie poczytałeś dokładnie wszystkich postów problem polega na tym że telewizor dostaje jakieś chwilowe przeciązenie i jak sie go w pore nie wyłączy to niestety do wymiany jest bu
  • #19 612607
    stanisław
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Witam.Sprawdz czenstotliwosc sterowania stopnia H.w czsie spodku napiecia zasilajacego linie.
  • #22 615451
    dami
    Poziom 16  
    Dziekuje bardzo za pomoc w moim przypadku robił to rezonator 503 Khz

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Siesta M651 TSO pojawiły się problemy z poprawnym włączaniem i zanikaniem obrazu, które zostały powiązane z uszkodzeniem tranzystora kluczującego linii poziomej S2055AF. Tranzystor wykazywał niską rezystancję między kolektorem a emiterem, co wskazywało na uszkodzenie. Wymieniono wszystkie elektrolity w zasilaczu i układzie odchylania H oraz kondensatory sprzęgające (9,1nF i 22nF). Próbowano zastąpić S2055AF zamiennikami BU208DF/DFI i BU508DF, jednak brak diody w tranzystorze zamiennym mógł powodować dalsze uszkodzenia. Ustawiono prawidłowe napięcie zasilania linii na 150V. Pomimo wymiany elementów i przelutowania transformatora WN, problem z uszkodzeniem tranzystora powracał, a na obrazie pojawiały się pionowe przesunięcia linii, które można było częściowo korygować potencjometrem fazy H. Występowały też spadki napięcia do około 137V przy objawach zakłóceń obrazu. Sugerowano sprawdzenie potencjometrów montażowych, kondensatorów, zimnych lutów, częstotliwości sterowania stopnia H oraz rezonatora 503 kHz przy generatorze H, który ostatecznie okazał się przyczyną problemu. Zalecano stosowanie oryginalnego tranzystora S2055 lub BU508DF z diodą oraz wymianę kondensatorów i przelutowanie połączeń w okolicach transformatora WN.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA