logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-32LS30E chassis FE2 TDA9394H/N1/5/0423 zamiana na TDA9394H/N1/5/1509

acsz 06 Lis 2012 22:26 4215 13
REKLAMA
  • #1 11498126
    acsz
    Poziom 16  
    Ocena: 81
    Witam.
    TV, Sony, KV-32LS30E, chassis FE2.
    Problem: TDA9394H/N1/5/0423 zamiana na TDA9394H/N1/5/1509

W poście:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic601299.html#3427661
    podano informację, że są w 100% zamienne.
    Nie jest to prawdą.

Tv załączy się z kaszą i poziomym 2cm pasem, 5cm od góry. Pilotem można załączyć z funkcji OFF do ON i dalej wszelkie funkcje pilota są zablokowane.
    Po wymianie trzeba:
    - wymienić pamięć EEPROM (ic004) 24c08 na większą i z innym wsadem.
    Po wielu próbach z wsadem, udało się doprowadzić TV do funkcjonowania, ale nie do końca poprawnego.

Pozostały jeszcze do rozwiązania następujące problemy:
    - Po włączeniu TV z OFF do ON pilotem, po ok 1 min. Led sygnalizuje kod błędu ERROR 12.
    - Po wejściu do menu i wyborze jednej z pozycji znika całkowicie fonia i nie ma możliwości jej przywrócenia za pomocą menu użytkownika, przy czym linijka siły głosu działa. Fonię można przywrócić odświeżając wsad pamięci.

W SM dla tej wersji procesora są jeszcze dodatkowe pozycje ERROR:
    - 12 EMMA
    - 13 PORT EX
    - 14 RTC
    Dla wszystkich tych pozycji dodawane są błędy do listy ERROR przy każdym włączeniu TV.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje dotyczące procesora z wersją 1509:
    - w jakim sprzęcie i modelach występuje i z jaką obsadą układów scalonych sterowanych IIC
    - co oznaczają i czego dotyczą kody błędów 12, 13, 14.
    - czy ta wersja procesora steruje tunerem cyfrowym lub innym podzespołem z obróbką cyfrową i jak wyłączyć tą funkcję w SM.
    W SM w pozycji menu Design jest wiele opcji opisanych skrótami np.:

CDec | 0001 | (oznacza opcje dla) Color Decoder.

Może ktoś ma opis pozostałych:
    MTX
    ACL
    CB
    BPS
    TCO i wiele innych.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11502681
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    acsz napisał:
    Witam.
    TV Sony chassis FE2.
    Problem: TDA9394H/N1/5/0423 zamiana na TDA9394H/N1/5/1509

W poście:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic601299.html#3427661
    podano informację, że są w 100% zamienne.
    Nie jest to prawdą.

Gwoli ścisłości: w podanym temacie nie ma żadnej wzmianki o procesorze TDA9394H/N1/5/0423
    Sony KV-32LS30E chassis FE2 TDA9394H/N1/5/0423 zamiana na TDA9394H/N1/5/1509

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 11504870
    acsz
    Poziom 16  
    Witam.
    Dziękuję za zainteresowanie tematem.
    W poście: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1297977.html#6470025
    _PREDATOR_ napisał:
    Opis produktu: Uklad scalony smd =TDA9394H/N1/5/0423, =TDA9394H/N1/5/1031

_PREDATOR_ napisał:
    TDA9394H/N1/5/0583 SMD [zaminnik za TDA9394H/N1/5/0423 do 1031'' !]

W poście: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic669715.html#3450829
    Michał99 napisał:
    Czy za TDA9394 H/N/1/5/0423 Ver.3.44 mozna wstawić TDA9394H/N/5/1031 Ver.446

A poniżej:
    szabla12 napisał:
    Witam ,nie wiem czy aktualne, ale pasuje bez żadnego przerobienia ,nawet wsad w eepromie nie trzeba wymieniać.

Można zatem nabrać przekonania o zamienności TDA9394, choć tak naprawdę autor postu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic601299.html#3427661 w swym lakonicznym stwierdzeniu nie precyzuje, która wersja jest 100%, czy 1509 czy 1031
    Zaryzykowałem więc wymianę, a efekty opisuję.

Pozdrawiam.
  • #4 11505166
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    acsz napisał:
    Będę wdzięczny za wszelkie informacje dotyczące procesora z wersją 1509:
    - w jakim sprzęcie i modelach występuje i z jaką obsadą układów scalonych sterowanych IIC

Może pomyślę, możliwe, że to bardzo proste, ale najpierw chciałbym się dowiedzieć z jakim sprzętem mamy do czynienia, to raz, a dwa - na spełnienie "norm" opisanych w regulaminie i zasadach działu.
  • #5 11505927
    acsz
    Poziom 16  
    Witam.
    Dziękuję za dostrzeżenie problemu.
    mirex napisał:
    z jakim sprzętem mamy do czynienia

Tytuł postu poprawiłem. Więcej informacji się nie zmieści.

Dołączam plik z dodatkowymi informacjami.

W menu użytkownika jest
    - podmenu
    - Set Up
    - Digital Set Up <-- po wybraniu tej pozycji ginie fonia a obraz pozostaje prawidłowy (prawdopodobnie procesor przełącza się na obsługę tunera DVB.

Pilotem nie można zmieniać programów P+, P- oraz numerycznie ale można załączyć tryb serwisowy. Przywrócenie fonii następuje po wysłaniu z pilota rozkazu [TV]. To wydaje się dodatkowo potwierdzać wersję z obsługą tunera DVB.

Dla prawidłowej naprawy należy jednak usunąć niewykorzystywaną opcję w tym TV.

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • So_KV-29LS30E.xls (86.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 11506624
    acsz
    Poziom 16  
    Zmieniłem załącznik z poprzedniego postu dodając informacje w ekranie powitalnym trybu serwisowego. A opcje TT-- przejrzę jeszcze raz.
    Tyle tylko, że nie posiadam tych opcji dla procesora wersji 1509. I tu jest potrzebny opis trybu serwisowego TV, w jakim występuje wersja 1509.
  • #8 11506671
    mirex
    Poziom 43  
    Z reguły w serwisówkach wykazy TT są powielane i nie ma pełnego wykazu. Na przykład KV28-DX50U z tunerem cyfrowym, chassis FE-2D, w serwisówce ma taką samą listę TT, jak standardowy odbiornik analogowy.
    Być może, a nawet na pewno, gdzieś się to spotka. Trzeba by ściągać wszystkie modele z IDTV i sprawdzać. Niekoniecznie tego chassis.
    Dlatego sugeruję właśnie dokładne przyjrzenie się istniejącemu menu TT i pozmienianie "na logikę".
    Może być i wyłączanie DTV, i wyłączanie menu dodatkowo. Trzeba chyba oba dezaktywować.

-----------
    Dało się wszystko istotne zmieścić w tytule?
  • #9 11510438
    acsz
    Poziom 16  
    mirex napisał:
    Dlatego sugeruję właśnie dokładne przyjrzenie się istniejącemu menu TT i pozmienianie "na logikę".

Z tą "logiką" to może być ciężko.
    Aktualnie mam to co niżej wyszczególnione:
    - Specyfikacja TDA955X/6X/8X PS/N1

Do bazy schematów dodatkowo dodałem (service manual):
    - KD-28DL11-FE2D
    - KD-28DX40U FE2
    - KV-21LT1B FE2
    A Ponadto:
    - TDA955x/6x/8x PS_N1 (szczegółowa specyfikacja układu). Może być podobna
    doTDA9394H/N1.
  • #10 11526274
    acsz
    Poziom 16  
    Witam ponownie.

Problem z Error 12 rozwiązany, jednak tylko w części praktycznej.
    Należy więc (przynajmniej częściowo) podsumować temat.

Jestem bardziej zwolennikiem dokonywania zmian bezpośrednio w pamięci. Jednak trudność polegała na tyn, że ERROR12 uaktywniał się dopiero po ok 1 minucie.
    Idąc więc za radą
    mirex napisał:
    Obejrzyj dokładnie TT mode.

postanowiłem zebrać wszelkie materiały dotyczące opcji TT-- oraz ew, specyfikacji procesora. Początkowe dokonywanie zmian na logikę nie pomagało , a głębsza analiza wiązała się z dużą stratą czasu. Wybrałem więc metodę "macanowa". Czyli zmian w opcjach TT-- z jednoczesną obserwacją zmian w EEPROM. Po kilku bezowocnych próbach zmian w TT-- postanowiłem zmienić niemal wszystkie możliwe opcje na przeciwne. Niemal wszystkie są dwustanowe. Powstał wprawdzie chaos w ustawieniach TV, ale TV już nie sygnalizował błędu ERROR12. Wystarczyło teraz tylko wyszukać odpowiedni wpis w pamięci i przywrócić poprzedni wsad modyfikując tylko różnicę dotyczącą ERROR12. Zaoszczędziło to dużo czasu.

Jak już wyżej wspomniałem zamiana procesorów wiąże się z:
    1. wymianą pamięci EEPROM na większą:
    - z 24c08 na 24c32.
    2. Modyfikacją pamięci (opisywany offset jest dziesiętny)
    - wsad z 24c08 trzeba w całości skopiować do 24c32 i w
    offset 400 wpisać [00]hex (jest to pierwsza komórka powiększonego zakresu pamięci).
    offset 40B wpisać [00]hex
    offset 40C wpisać [00]hex
    pozostałe komórki w częsci za ofsetem 400 pozostawiamy [FF]hex.

W ten sposób sprowadzono problem do wykonania kilku prostych nieczasochłonnych czynności. Przy czym zachowane są wszystkie dotychczas oryginalne wpisy w pamięci. Różnice znaczące zaobserwowano w pierwszej linii za offsetem 400.
    offset 400 : Jeśli nie ma powyższego wpisu to procesor jest cały czas aktywny na linii SDA/SCL również w stanie STBY. Po wpisaniu [00], w trybie STBY po wysłaniu kilku adresów komunikacja ustaje. Natomiast w trybie ON procesor uruchamia właściwe procesy i TV uruchamia się prawidłowo (bez kaszy i poziomego 2cm pasa, 5cm od góry).

Nieco bardziej złożona jest sprawa z komórkami w offset 40B, 40C.

offset 40B: wpis [02]hex umożliwia prawidłową pracę fonii. Wpis [00]hex brak fonii.
    Natomiast aby pozbyć się komunikatu [ERROR 12] przy jednoczesnym działaniu fonii trzeba było zmienić w offset 40B i 40C na wartości [00]hex.

W trybie TT-- nie wszystkie zmiany są sygnalizowane na ekranie TV.
    W TT mode zmiana nastąpiła w pozycji 98.

Opis TT mode jest w załączniku i dotyczy również:
    -KV-21LT1B, FE2
    -KD-28DL11U, FE2D

Pozdrawiam.
    Proponuję nie zamykać tematu, tak aby każdy mógł pobrać plik dodać własne dane i jako własny plik umieścić w następnym poście. A ten mój post w przypadku wielu wpisów pod nim, proponuję przenieść do góry jako drugi w kolejności z możliwością korekty, uzupełnienia przeze mnie lub moderatora.
    Załączniki:
    • So_KV-29LS30E_TT.xls (89.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 11526428
    mirex
    Poziom 43  
    acsz napisał:
    Proponuję nie zamykać tematu, tak aby każdy mógł pobrać plik dodać własne dane i jako własny plik umieścić w następnym poście. A ten mój post w przypadku wielu wpisów pod nim, proponuję przenieść do góry jako drugi w kolejności z możliwością korekty, uzupełnienia przeze mnie lub moderatora.

Proponuję wcale nie słuchać autora, a temat zamknąć, jeśli autor nie zechce osobiście. ;)
    Każdy może sobie plik pobrać i umieścić (po ewentualnych zmianach) w swoim temacie.

Czy to zbędne podmenu DVB też wyeliminowałeś?
  • #12 11526888
    acsz
    Poziom 16  
    mirex napisał:
    Czy to zbędne podmenu DVB też wyeliminowałeś?

Nie. Menu użytkownika pozostało bez zmian i efekt wyłączenia fonii po aktywowaniu [Digital Set Up] też pozostał. Po załączeniu klawiszem [TV] na pilocie powraca do normalnej obsługi. Wychodzi z obsługi "Digital" i fonia powraca. Obraz cały czas jest ok.
    Pozostało też naliczanie błędów ERROR 13, 14 widoczne jednak tylko w tabeli błędów przy każdym załączeniu TV, jednak bez sygnalizacji na diodzie LED. Może ew. w przyszłości uda mi się i to zmienić, lub może ktoś będzie miał więcej czasu i cierpliwości na ewentualne usunięcie tej funkcji.

Pozdrawiam.

To co poniżej paska tu i poprzedniego postu do ew. skasowania. Ciekaw jestem tylko opinii co do ew. budowy bazy tego typu, gdzie w jednym miejscu będzie wszystko o np. opcjach TT w TV Sony różnych modeli i chassis a wyznacznikiem będzie typ procesora.
  • #13 11526966
    mirex
    Poziom 43  
    acsz napisał:
    To co poniżej paska tu i poprzedniego postu do ew. skasowania. Ciekaw jestem tylko opinii co do ew. budowy bazy tego typu, gdzie w jednym miejscu będzie wszystko o np. opcjach TT w TV Sony różnych modeli i chassis a wyznacznikiem będzie typ procesora.

Myślałem, że już Ci wytłumaczyłem kiedyś. :)
    Zapomnij o jakiejś wspólnej bazie, którą w dodatku dowolnie każdy mógłby edytować.
    Pozostaniemy przy bazie składającej się pojedynczych plików pochodzących od konkretnych ludzi.
    Do tego celu służy dział TV Schematy - https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum34.html i jego tematy pomocnicze, zaznaczone na niebiesko.
    O tym, co i gdzie zostanie docelowo umieszczone (lub przeniesione do kosza), decyduje moderator.

Co nieco (gotowe rozwiązania) można również zamieścić w TV Diagnoza - https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum116.html
    Jak widzisz "baz" ci u nas dostatek! Tylko trzeba chcieć z nich korzystać. ;)
  • #14 11529486
    acsz
    Poziom 16  
    Widzę, że "co nieco" odbiegamy od tematu.
    mirex napisał:
    Co nieco (gotowe rozwiązania) można również zamieścić w TV Diagnoza - https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum116.html
    Jak widzisz "baz" ci u nas dostatek! Tylko trzeba chcieć z nich korzystać.

I dodam: mieć na to dużo czasu.

mirex napisał:
    Każdy może sobie plik pobrać i umieścić (po ewentualnych zmianach) w swoim temacie.

No cóż, jak widzę taki jest charakter forum i taki pozostanie.
    Może zatem każdy, pobrać mój plik [So_KV-29LS30E_TT.xls] lub [So_KV-29LS30E.xls]
    zamieszczony w jednym z powyższych postów (lub stworzyć własny). Dopisać i opisać dowolną opcję, ba! nawet opisać z osobna pojedyńczy bit pamięci EEPROM i "wrzucić" na forum jako kolejną "Diagnozę".
    Nazwał bym to klonowaniem diagnoz (a chyba nie o to chodzi).
    I punktów będzie dużo. Bitów w EEPROM jest ci dostatek. :wink:

A wracając do tematu, może ktoś jeszcze dopisze jakiś post dotyczący ew. wyłączenia lub dezaktywacji niepożądanej w tym modelu opcji [Digital Set Up], w menu użytkownika. Jest to wprawdzie mało uciążliwa wada, a i satysfakcja z rozwiązania problemu zamiany procesorów była by wówczas 100%.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Sony KV-32LS30E, który wystąpił po wymianie procesora TDA9394H/N1/5/0423 na TDA9394H/N1/5/1509. Po wymianie telewizor uruchamia się, ale pojawia się zakłócenie obrazu oraz problemy z pilotem, który blokuje funkcje. Wymagana była zmiana pamięci EEPROM (IC004) na większą z innym wsadem. Użytkownik zauważył, że po włączeniu telewizora pojawia się błąd ERROR 12, a w menu użytkownika po wyborze opcji "Digital Set Up" znika fonia. Problemy te częściowo rozwiązano poprzez modyfikację ustawień w pamięci, jednak niektóre błędy, takie jak ERROR 13 i 14, nadal występują. Użytkownicy dyskutują o możliwościach usunięcia niepożądanych opcji w menu oraz o potrzebie dokładniejszej analizy specyfikacji procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA