logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips AZ2000 - silnik CD nie działa, soczewka nie ogniskuje, wyświetla no cd

krislan 01 Lut 2005 19:16 2277 9
REKLAMA
  • #1 1188738
    krislan
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Mam problem z CD a mianowicie silnik nie kręci i soczewka nie ogniskuje nawet jak wózek dam do tyłu to ani nie drgnie a po zamknięciu pokrywy po chwili na wyświetlaczu pojawia sie napis "no cd"
    Laser rozebrałem i cały wyczyściłem ale to nic nie dało.
    Czy to laser jest uwalony, może coś innego?.
  • REKLAMA
  • #2 1188861
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2398
    Brak zasilania na płytę elektronki od CD uszkodzony w zasilaniu tranzystor BC337 wymień go.
  • #3 1189078
    krislan
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki
    rzeczywiście jest uszkodzony tranzystor na płycie zasilacza tylko tu jest BC327 a ja takowego w domu nie mam może jest jakiś zamiennik?.
  • REKLAMA
  • #4 1189103
    Telo
    Serwisant RTV
    Wstaw z serii BC PNP małej mocy.
  • REKLAMA
  • #5 1189569
    krislan
    Poziom 11  
    Wlutowałem BC307 i laser ogniskuje a silnik płytą tylko troche szarpnie i nadal stoi i teraz nie wiem czy przy czyszczeniu optyki czegoś nie uszkodziłem.
  • #6 1189669
    Telo
    Serwisant RTV
    A jak cofniesz to po zamknięciu powraca,i swieci oraz soczewka rusza się góra dół- jak tak to wszystko gra trzeba tylko wymienic czytnik pewnie SFP101N ale sprawdz czy 15pin.
  • REKLAMA
  • #7 1189695
    krislan
    Poziom 11  
    Po cofnieciu wraca ogniskuje góra dół i laser świeci. Co do typu to tasiemka 15pin chyba jest to S-FP101 ale podobno podejdzie S-FP101N no jest tańszy.
  • #8 3054665
    spigi0
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    ja mam ten sam problem tz wymienielem ten tranzystor i wymienielem laser mam zalozony sf-p101n i zachowuje sie dziwnei tz czasem wczyta i i gra a czasem kreci w prawo pozniej w lewo trak jak by byl uszkodzony laser co wykluczam bo podstawilem juz 4 lasery.dodam ze jak wczyta cd to gra do momentu az sie nei przelaczy na kolejna piosenke a wtedy juz wariuje. macie jakies rady????
  • #9 3057861
    Telo
    Serwisant RTV
    Podstaw tasiemkę od lasera.
  • #10 8040659
    sSmall
    Poziom 21  
    Ocena: 81
    witam mam to samo co koledzy sprawdziłem te tranzystory sa ok czy ma ktoś może schemat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W urządzeniu Philips AZ2000 problem polega na tym, że silnik napędu CD nie obraca się, a soczewka lasera nie ogniskuje, co skutkuje wyświetlaniem komunikatu "no cd". Po rozebraniu i wyczyszczeniu lasera problem nie ustąpił. Przyczyną może być uszkodzony tranzystor w zasilaniu płyty elektroniki CD – oryginalnie BC337 lub BC327, który należy wymienić na zamiennik z serii BC PNP małej mocy, np. BC307. Po wymianie tranzystora laser zaczyna ogniskować, lecz silnik nadal nie działa prawidłowo – silnik tylko lekko szarpie. Po cofnięciu wózka laser świeci i soczewka porusza się w osi góra-dół, co wskazuje na prawidłowe działanie mechanizmu optycznego. W takim przypadku zalecana jest wymiana czytnika laserowego, najczęściej typu SFP101N lub S-FP101 (15-pinowa taśma), przy czym SFP101N jest tańszy i kompatybilny. Inny użytkownik zgłaszał podobne problemy z działaniem lasera i silnika, mimo wymiany tranzystora i kilku laserów, co sugeruje możliwe uszkodzenie taśmy łączącej laser lub samego czytnika. Wskazane jest również sprawdzenie i ewentualna wymiana taśmy laserowej. Brak schematu urządzenia utrudnia diagnozę, ale podstawowe elementy do kontroli to tranzystory zasilania, taśma laserowa oraz moduł czytnika SFP101N/S-FP101.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA