Uszkodzenie jest dosyć złożone i bardzo był bym zadowolony gdybys mógł podesłać mi własnie ten schemat, najlepiej jeżeli nie masz na kompie to go zeskanować w spakować w PDF. Zgóry wielkie dzięki !
Co to może być za usterka gdy obraz z tunera jest czarrnobiały i niedobrze zsynchronizowany, dźwięk buczy, natomiast gdy odtwarzana jest kaseta oprócz tego jest w zwolnionym tempie, słychać to po głosie który jest zniekształcony i bardzo gruby.
Proszę o pomoc w naprawie lub chodź o schemat.
kurtion(malpa)inetia.pl
Czesc,czy sprawdziles zasilacz.To buczenie i brak synchronizacji obrazu wyglada na przydzwiek sieci.Sprobuj wymienic elektrolity C5101 i C5103.Pomiary napiec na STK-u moga Cie zmylic.Powodzenia
Witam!
Bez urazy ale ja pare lat temu jak dostalem taka gablote z podobnym obiawem jak twoj to prawie doktorat na nim zrobilem.
Jestem zdziwiony tym postem gdyz z doswiadczenia wiem ze w tym sprzecie sie tylko pare rzeczy psuje:
-panewki
-paski
-switch mode (rzadko)
-lamiaca sie dzwignia hamulca
-filtry zasilacz 2200 i 47uF + naprawa polaczen zniszczonych kwasem
Pzdr.BOB
Zrobiłem zasilacz. Zobaczyłem że ślizga się pasek od przełącania funkcji ten zespól obsługujący windę i cały mechanizm. Z tym żeby go wymienić trzeba było cały ten zespól wyjąć. Wymieniłem pasek i okazało się że nie działa mechanizm w pełni dobrze.Podejrzewam że przesuneła się jakaś zębatka. Mechanizm rusza i pojawia się normalny obraz lecz capstan się nie obraca i po chwili mechanizm się wyłącza.proszę o przesłanie na kurtion(malpa)inetia.pl jak wyregulować ten zespól napędowy, reszty nie ruszałem. Nie jestem też narazie w stanie stwierdzić czy po naprawie zasilacza taśma będzie się przesówać w zwolnionym tempie czy będzie wszystko oki. W tej chwili działa tylko opcja przewijania do przpdu i to dosuć wolno i na początku z piskiem. Proszę o porady doświadczonych ludzi w mechanizmach. Z góry wielkie dzięki
Do złożenia mechaniki potrzebujesz "Dodatek specjalny"nr6-7 SE.Niestety nie mam skanera a bez rysunków sam opis może nie wystarczyć.Przypuszczam że po prawidłowym złożeniu mechaniki będzie wszystko OK!
Teraz już za późno. Wtedy wydawąło mi się że to jedyna możliwość. Możesz mi podać kilka wskazówek jak ten mój błąd naprawić. Za wiele się przecież nie mogło zmeinić przez zdjęcie tego zespołu z płyty mechanizmu. Proszę o pomoc w wyregulowaniu mechanizmu.
Witam!
Cos mi sie wydaje ze masz zatarte panewki w tym motorze a odnosnie mechanizmu to zdejmujac gore to nie przypominam sobie zebys tam mogl cos powaznie nabroic.
Jezeli po wybraniu danej funkcji (play rew ff) magnetowid laduje mechanizm i konczy sie to sukcesem bez problemow a nastepnie jest podejmowana proba uruchomienia silnika (z powodzeniem czy nie ) to mechanizm jest chyba dobrz poskladany.Radzilbym do swietego spokoju wymienic switch mode ale nie watpiac w twoje umiejetnosci moze tego potem nie zlozyc do kupy,wiec narazie spr te panewki.
Pzdr.Bob
Kolego Bob57,zdejmując "górę" można niechcący przestawić MODE SWITCH i będzie kłopot,nieprawdaż? Capstan i panewki zostawmy na później.Jeżeli pasek zespołu ładowania wymagał wymiany to bez wątpienia przełącznik funkcyjny(MODE SWITCH)będzie w kiepskim stanie i należy wymienić go na nowy lub zregenerować.Wystarczy go otworzyć aby przekonać się o jakości ścieżek.
Spróbuję opisać Ci sposób montażu zespołu ładowania,co zapewne rozbawi innych,ale widzę,że Ci bardzo na tym zależy.
1.Zdejm zespół ładowania i ustaw przełącznik
funkcyjny markerem(okrągłe wgłębienie na
zębatce przełącznika)na strzałkę(mały trój-
kąt znajdujący się na obudowie przełączni-
ka).
2.Pod zespołem ładowania,w spodniej części
metalowej płyty znajdują się dwa koła zęba-
te rozrządu.Należy je tak ustawić,aby dwa
okrągłe otwory w płycie metalowej(znajdują-
ce się obok siebie)pokrywały się z otworami
w tych kołach(wiertło 2mm musi przez nie
przejść na wylot).To jest tzw.pozycja po-
czątkowa względem której montuje się mecha-
nizu ładowania.
3.Z kolei - pokręcając kółkiem klinowym(na
nim jest pasek)s-ka ładowania ustaw koło
zębate zespołu ładowania tak aby jego część
pozbawiona zębów znalazła się naprzeciw
ślimaka s-ka.Jeżeli nia rozbierałeś tego
zespołu ładowania na czynniki pierwsze,to
druga zębatka(mniejsza)tego zespołu ustawi
się markerem(trójkąt) na okrągły otwór na
płytce montażowej zespołu.
4.Zwracając uwagę aby nie przestawić zębatki
przełącznika funkcyjnego załóż zespół łado-
wania i przykręć(3 wkręty)
5.Teraz trzeba sprzęgnąć ślimak s-ka z kołem
zębatym zespołu ładowania.W tym celu wyko-
naj ruch tą zębatką w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara(ccw),jednocześnie
pokręcając drugą ręką ślimak s-ka zgodnie
z ruchem wskazówek zegara(cw).Kręć ślimak
tak długo aż trójkątny marker mniejszej
zębatki zespołu ładowania ustawi się pro-
stopadle do prawej krawędzi zespołu łado-
wania.
6.Teraz załóz windę kasety zwracając uwagę
aby trójkątny marker(o którym mowa wyżej)
pokrył się z kreską znajdującą się na lis-
twie zębatej windy(po 1-szm ząbku).
Przy odrobinie szczęścia dasz sobie z tym
radę.Jeżeli po prawidłowym złożeniu w dal-
szym ciągu będą problemy z przesuwem taśmy
to trzeba będzie zająć się Capstanem.Podpo-
wiem co trzeba będzie zrobić.Powodzenia!
Dziękuje wszystkim za pomoc. Mechanizm udało mi się złożyć i działa dobrze. Switch Mode rozłożyłem i ku mojemu zdziwieniu był w bardzo dobrym stanie. Ścieżki były całe pozłacane nie poprzerrywane, nawet był na nich jakiś płyn. Piąty punkt w opisie nie byl zbyt trafny, zrobiłem to inną metodą.Capstan chyba też jest w dobrym stanie. Przy ruszaniu przewijania przez krótką chwilę jest mały pisk i nie wiem czy to wina jakiegoś hamulca czy może Capstana. Proszę o jakieś porady, to w sumie jest drobiazg, lecz zawsze lepiej wiedzieć więcej niż mniej. Jak diagnozuję się stan Capstana i jak go się reperuje. Prosże o opisy.
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć skąd pochodzi pisk. Dla pewności trzeba sprawdzić w jakim stanie jest Capstan. Najlepiej go wymontować(zdejm hamulec,rozłącz złącze i odkręć 3 wkręty na płycie mechaniki).Sprawdź czy nie ma za dużego luzu w panewce(z kierunku nacisku rolki dociskowej),czy wirnik obraca się lekko?Jeżeli jest za duży luz w panewce to trzeba ją wymienić;w dolnej części jest łożysko kulkowe i z nim raczej nie ma problemu.Jezeli wirnik obraca się z oporami to trzeba go wyjąć po uprzednim zdjęciu zawleczki zabezpieczającej.Trzeba użyć nieznacznej siły przy wyciąganiu wirnika bo trzyma go silne pole magnetyczne. Teraz zobacz w jakim stanie jest oś wirnika.Jezeli w miejscu kontaktu z panewką są ślady zarysowań lub przyczernienie to należy to miejsce wypolerować, a panewkę(jeżeli nie wymaga wymiany)oczyścić z brudu i nasycić olejem do Capstan`ów. Panewka ma b.drobne pory i olej będzie wsiąkał przez kilka godzin.Po takiej regeneracji Capstan`a trzeba dokładnie wyczyścić górną część osi wirnika aby resztki oleju nie dostały się na taśmę. A tak na marginesie,to jednak zamów sobie Dodatek Spec.nr6-7 SE(jak radził STEF). Jest tam bardzo dokładnie opisana mechanika P-88,P-89 stosowana w VCR SANYO: VHR4100,VHR5100,VHR7100 itp.Pozdrawiam!
Własnie zamontowałem Capstana. Luz na panewce jest minimalny, praktycznie niezauważalny. Wyczyściłęm oś była dosyć mocno zabrudzona. Oczyściłem panewkę, nasączyłem ją płynem i odczekałem. Po zamontowaniu piszczenie ustało. Dzięki za pomoc w szególności oldboy i bob57. Jesteście bardzo dobrymi fachowcami. Jeszcze raz dzięki.
Jeszcze jedno małe pytanko. Podczas użytkowania zauważyłem taki pewien drobiag, wiem że może przesadzam i chcę z tego magnetowidu zrobić cacko, ale nic może takim się stanie Podczas oglądania muzyki z kasety na wysokich częstotliwościach występuje bardzo minimalne drżenei dzwięku i normalnie podczas odtwarzania taśmy na czarnym tle momentami takie małe niebieskie prążki.
Co to może być i czym spowodowane ?
Dziękuje oldboy'owi za wytrwałośc w pomocy z tym magnetowidem !
Drżenie dźwięku oznacza nierównomierność przesuwu taśmy.Musisz prześledzić całą drogę transportu taśmy.Każdy jej element może mieć na to wpływ a w szczególności:
1.rolka dociskowa
2.rolka oporowa(z lewej strony dysku wiz.)
3.LEADER`y(kołki-lewy i prawy-podające taśmę na dysk.wiz.)
Rolka oporowa i LEADER`y muszą się swobodnie obracać. Jeżeli rolka dociskowa błyszczy się to należy ją oczyścić,jeżeli guma jest twarda to rolkę wymienić.
Prążki mogą być pochodzenia z taśmy(dropy). W innych przypadkach diagnoza będzie trudniejsza.Pozdrawiam!
Sprawdziłem idlery i rolke w lewej strony głowicy były oki, następnie wyczyściełm rolkę dociskową, była rzeczywiście bardzo błyszcząca. po tej czynności drżenie jest neizauważalne, zostały tylko te małe prążki, lecz nei wiem czy da się to w łątwy sposób usunąć. Proszę wszystkich o jeszcze jakieś porady ?
I znów mamy problem.W pauzie(STILL)prążki będą niewidoczne.Trzeba sprawdzić dwie rzeczy.Musisz dostać się do procesora luminancji IC103-LA7330 i zmierzyć napięcie na p.1.Powinno być ok.0,2V.Jeżeli tak jest to znajdź na płycie głównej "peerek"VR111.Zapamietaj jego położenie i rusz nim w lewo lub prawo. Czy będą jakieś zmiany,jeżeli nie to powróć do pierwotnego położenia. Czekam na rezultaty!
Napięcie na nóżce pierwszej układu luminacji LA 7330 mierzone miernikiem cyfrowym wynosi 0,12 V, następnie regulując potencjometrm VR 111 od skrajnego lewego położenia do skrajnie prawego nie zaobserwowałem żadnych zmian, prążki napewno nie ustępowały. Jeszcze jedna podpowiedź, sa one lekko faliste ukośno-poziome, barziej jednak poziome przesówają się od dołu do góry widocznie raczej tylko na czarnym tle, mają kolory czerwono, niebieskie, występuja regularnie, brak ich na "still"