Witam
Przymierzam się do zakupu tv. Mam ogromny dylemat co wybrać. Zastanawiam się nad LED albo plazmą.
Jeśli chodzi o plazmę to odstrasza mnie zużycie prądu , nie wiem czy to mit czy prawda, jeśli prawda to czy są duże różnice , a i to ze ponoć plazmy się szybciej wypalają .
Jeśli chodzi o LED to znaczy LCD bo nie ma przecież tv Led tylko są podświetlone ledami to chce ten z lepszym podświetleniem- ponoć są różne .
Oto moje warunki mieszkaniowe i preferencje
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
pokój 5m/3.5m =17,5m2. Tv będzie wisiał na dłuższej ścianie
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
kanapa narożna stoi na wprost tv czyli ok 3 m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
Jedna/Dwie .
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
Poł na pół...
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
Wisieć.
6. Jak słońce świeci w pokoju?
okno jest po lewej stronie od ściany z tv wychodzi na południe nie świeci na ścianę z tv ,są rolety
7. Jaki masz obecnie telewizor?
Sony 17 lat .
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
Nie oczekuje niczego specjalnego...
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
Obecnie jest naziemna tv ,
10 .Jakie urządzenia?
laptop, ps3 , jeśli będzie slaby dźwięk to jakiś zestaw kina , może kiedyś jakaś platforma cyfrowa , oglądam tez dużo filmów i sportu w necie
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
8-10 godzin. Jak tylko wchodzę do domu to wlanczam kompa i tv
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
Nie ma znaczenia, jeśli wpływa to na odbiór to taka chce mieć ,ale chyba błyszczące są ładniejsze
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
Wszystko co daje aktualnie tv naziemna Filmy, transmisje sportowe,przyrodnicze ,
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
Hm do netu używam laptopa .ale może byc taka opcja oglądam tez duzo programów i filmów w necie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Tak - jak czas pozwala -% to trudno powiedzieć czasami to pól dnia mogę grac a czasami to przez miesiąc nie dotykam konsoli
16. Preferencje co do marki?
Nie mam ,tv które maja jak najmniejsza ramkę ale to nie przesadza o wyborze .Ma być dobry tv by służył mi jak najdłużej bo nie lubię zmieniać kobiet, samochodów i telewizorów
Nie widziałem jeszcze na żywo tylko czytałem na temat podświetlenia sciany za telewizorem - Ambilight i podoba mi się taka opcja ale wtedy musiałbym szukać tv. tylko wśród Philipsa ,a nie chciałbym by było to główne kryterium wyboru.
17. Preferencje co do wielkości?
taka żeby nie był za mały do moich warunków myślę ze 47/55cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
wszystko co wpływa na zła jakość obrazu
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
Raczej wieczorem
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
Do max 4 tys. chyba ze warto naprawdę dołożyć do droższego lepszego modelu to dołożę albo poczekam z pol roku jak stanieją .
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
jeśli jakość 3d w tv jest juz na tyle dobra ze warto za nie doplacac to tak , Hm... do końca nie wiem co to jest za funkcja pasywna czy aktywna w TV
Nie wiem co mam jeszcze wyszczególnić
Proszę o odp fachowców którzy maj styczność z rożnymi tv a nie kogoś kto dopiero co mial tak jak ja stare nastoletnie pudlo i przesiadl sie na płaszczaka , to nie będzie obiektywne spojrzenie bo do takich zabytków to każdy tv będzie na aaaaach i ochhhh
Przymierzam się do zakupu tv. Mam ogromny dylemat co wybrać. Zastanawiam się nad LED albo plazmą.
Jeśli chodzi o plazmę to odstrasza mnie zużycie prądu , nie wiem czy to mit czy prawda, jeśli prawda to czy są duże różnice , a i to ze ponoć plazmy się szybciej wypalają .
Jeśli chodzi o LED to znaczy LCD bo nie ma przecież tv Led tylko są podświetlone ledami to chce ten z lepszym podświetleniem- ponoć są różne .
Oto moje warunki mieszkaniowe i preferencje
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
pokój 5m/3.5m =17,5m2. Tv będzie wisiał na dłuższej ścianie
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
kanapa narożna stoi na wprost tv czyli ok 3 m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
Jedna/Dwie .
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
Poł na pół...
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
Wisieć.
6. Jak słońce świeci w pokoju?
okno jest po lewej stronie od ściany z tv wychodzi na południe nie świeci na ścianę z tv ,są rolety
7. Jaki masz obecnie telewizor?
Sony 17 lat .
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
Nie oczekuje niczego specjalnego...
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
Obecnie jest naziemna tv ,
10 .Jakie urządzenia?
laptop, ps3 , jeśli będzie slaby dźwięk to jakiś zestaw kina , może kiedyś jakaś platforma cyfrowa , oglądam tez dużo filmów i sportu w necie
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
8-10 godzin. Jak tylko wchodzę do domu to wlanczam kompa i tv
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
Nie ma znaczenia, jeśli wpływa to na odbiór to taka chce mieć ,ale chyba błyszczące są ładniejsze
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
Wszystko co daje aktualnie tv naziemna Filmy, transmisje sportowe,przyrodnicze ,
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
Hm do netu używam laptopa .ale może byc taka opcja oglądam tez duzo programów i filmów w necie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Tak - jak czas pozwala -% to trudno powiedzieć czasami to pól dnia mogę grac a czasami to przez miesiąc nie dotykam konsoli
16. Preferencje co do marki?
Nie mam ,tv które maja jak najmniejsza ramkę ale to nie przesadza o wyborze .Ma być dobry tv by służył mi jak najdłużej bo nie lubię zmieniać kobiet, samochodów i telewizorów
Nie widziałem jeszcze na żywo tylko czytałem na temat podświetlenia sciany za telewizorem - Ambilight i podoba mi się taka opcja ale wtedy musiałbym szukać tv. tylko wśród Philipsa ,a nie chciałbym by było to główne kryterium wyboru.
17. Preferencje co do wielkości?
taka żeby nie był za mały do moich warunków myślę ze 47/55cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
wszystko co wpływa na zła jakość obrazu
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
Raczej wieczorem
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
Do max 4 tys. chyba ze warto naprawdę dołożyć do droższego lepszego modelu to dołożę albo poczekam z pol roku jak stanieją .
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
jeśli jakość 3d w tv jest juz na tyle dobra ze warto za nie doplacac to tak , Hm... do końca nie wiem co to jest za funkcja pasywna czy aktywna w TV
Nie wiem co mam jeszcze wyszczególnić
Proszę o odp fachowców którzy maj styczność z rożnymi tv a nie kogoś kto dopiero co mial tak jak ja stare nastoletnie pudlo i przesiadl sie na płaszczaka , to nie będzie obiektywne spojrzenie bo do takich zabytków to każdy tv będzie na aaaaach i ochhhh