Witam.
Szukam właśnie większego telewizora niż ten, który obecnie posiadam i preferowałbym taki o przekątnej powyżej 50 cali. Nie jestem jednak pewien jaką technologię wybrać: LED czy plazmową, bo czytałem w internecie, ze technologia plazmowa zostanie niedługo porzucona więc nie wiem czy warto w nią dalej brnąć. Ponadto obecnie modne stają się telewizory Smart TV co byłoby fajnym dodatkiem do podstawowego przeznaczenia telewizora umożliwiającym dostęp do multimedialnych zasobów internetowych. Priorytetem jest dla mnie jednak jakość obrazu ale niestety nie orientuję się zbyt dobrze w technicznych niuansach konstrukcji płaskich telewizorów a skądinąd słyszałem, ze ich producenci stosuję wiele chwytów marketingowych dotyczących parametrów technicznych oferowanych przez siebie odbiorników. Poniżej zebrałem swoje odpowiedzi na pytanie zawarte w FAQ pytania i na ich podstawie proszę o poradę jaki model telewizora wybrać.
Szukam właśnie większego telewizora niż ten, który obecnie posiadam i preferowałbym taki o przekątnej powyżej 50 cali. Nie jestem jednak pewien jaką technologię wybrać: LED czy plazmową, bo czytałem w internecie, ze technologia plazmowa zostanie niedługo porzucona więc nie wiem czy warto w nią dalej brnąć. Ponadto obecnie modne stają się telewizory Smart TV co byłoby fajnym dodatkiem do podstawowego przeznaczenia telewizora umożliwiającym dostęp do multimedialnych zasobów internetowych. Priorytetem jest dla mnie jednak jakość obrazu ale niestety nie orientuję się zbyt dobrze w technicznych niuansach konstrukcji płaskich telewizorów a skądinąd słyszałem, ze ich producenci stosuję wiele chwytów marketingowych dotyczących parametrów technicznych oferowanych przez siebie odbiorników. Poniżej zebrałem swoje odpowiedzi na pytanie zawarte w FAQ pytania i na ich podstawie proszę o poradę jaki model telewizora wybrać.
Quote:1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
5,30 x 3,30 m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
2-4 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
Raczej na wprost.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
Stać.
6. Jak słońce świeci w pokoju?
Telewizor będzie stał tyłem do okna ale pod pewnym kątem do niego w rogu pokoju.
7. Jaki masz obecnie telewizor?
Panasonic TX-P42S20E umiejscowiony jak powyżej.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
Full HD, wbudowany tuner satelitarny.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
Telewizja satelitarna.
10 .Jakie urządzenia?
Odtwarzacz Blue-Ray i ewentualnie dekoder TV satelitarnej.
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
Około 8 godzin.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
Nie wiem jakie są pomiędzy nimi praktyczne różnice.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
Informacyjne, popularnonaukowe, sport, filmy.
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
Tak ale nie jest to warunek sine qua non.
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Nie.
16. Preferencje co do marki?
Samsung, LG, Panasonic, Sharp.
17. Preferencje co do wielkości?
Powyżej 50 cali.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
Kiepska jakość obrazu.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
Raczej popołudniu i wieczorem.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
Do 4500 zł.
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
Powinien posiadać tryb 3D ale nie jestem zorientowany w zaletach i wadach obu technologii