logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Diora WS-432 - Trzeszczenie prawego kanału przy zwiększaniu głośności

damlew11 19 Lis 2012 10:52 5853 17
REKLAMA
  • #1 11547288
    damlew11
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam i proszę o pomoc, gdyż przeglądałem sporo tematów o swoim wzmacniaczu, lecz nie znalazłem rozwiązania podobnej sytuacji.
    Zakupiłem diore ws-432 z która mam problem, mianowicie jest to trzeszczenie prawego kanału. Z początku miałem wrażenie, że to wina potencjometru balansu, więc przeczyściłem go odpowiednim spray'em (zresztą jak pozostałe potencjometry) ale problem nie ustąpił. Dokładniej opisując problem, trzeszczenie nasila się wraz ze zwiększaniem poziomu głośności, a maleje przy skręcaniu volume aż do zupełnego ustąpienia (w zerowym położeniu potencjometru głośności). Kanał gra, jest muzyka, lecz towarzyszy jej to nieprzyjemne trzeszczenie. Drugi kanał jest w porządku i nie ma na nim żadnych niepożądanych dźwięków. Efekt jest taki, że chcąc posłuchać w ogóle czegoś ze wzmacniacza, muszę na tyle odkręcić balans w stronę lewego kanału, aby trzeszczenie prawego przestało tak bardzo przeszkadzać.
    Teraz moje pytanie, gdzie może leżeć problem? Spotkałem się gdzieś z opinią, że podobne "efekty" dawał zimny lut, jeśli tak to gdzie go szukać?
    Dodam, że do wzmacniacza miałem podpięte byle jakie głośniki od kina domowego (na jednym kanale 8Ω niskotonowy, na drugim szeregowo dwa 4Ω) gdyż nie miałem pod ręką nic innego, a chciałem szybko sprawdzić stan wzmacniacza bo później od razu wyjeżdżałem. Myślę jednak, że to bez znaczenia skoro na obu kanałach było po 8Ω, a po zamianie podpiętych głośników, trzeszczenie ciągle występowało na prawym kanale.
  • REKLAMA
  • #2 11547385
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Uszkodzeń może być kilka. Począwszy od potencjometrów, zimnych lutów, poprzez uszkodzony kondensator sprzęgający, uszkodzenie w przedwzmacniaczu, oraz uszkodzenie któregoś stopnia wzmacniacza końcowego. Trudno wyrokować, trzeba wyeliminować poszczególne bloki i szukać.

Jeśli możesz to przepnij sygnał z przedwzmacniacza lewego kanału na kanał prawy. Jeśli przestanie trzeszczeć to znaczy, że uszkodzony masz przedwzmacniacz, jeśli nie - uszkodzenie we wzmacniaczu końcowym. Przy okazji jak masz coś pod ręką to spróbuj wymienić w prawym kanale kondensator sprzęgający. Jeśli to nie był powód trzasków to pozostaje dokładnie pomierzyć napięcia na tranzystorach w tym module, który okazał się zepsuty.
    Co do zimnych lutów - mogą być wszędzie.
  • REKLAMA
  • #3 11548951
    damlew11
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedź, przyznam jednak, że wcześniej nie miałem nigdy okazji serwisowania czy też diagnozowania sprzętu RTV więc w tej dziedzinie stawiam dopiero pierwsze kroki.
    Co prawda dwóch lewych rąk nie mam bo inaczej od razu oddałbym sprzęt do serwisu, ale elektronikiem nie jestem i pojęcie "kondensator sprzęgający" nie wiele mi mówi. Patrząc na schemat wzmacniacza domyślam się, że może tutaj chodzić o ten oznaczony jako c204. Nie wiem też, czy dobrze dedukuję, że jego wymiana wykluczałaby z podejrzeń wszystkie elementy przed nim?
    Grzebałem też dalej w temacie i wyczytałem gdzieś, że jeśli trzeszczenie znika po skręceniu głośności na 0 to usterka musi leżeć przed końcówką mocy, czy to prawda w moim przypadku?

w zal schemat z którego korzystam:
    Załączniki:
    • WS432-433 - Schemat.pdf (1.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 11549156
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 473
    Sprawdź parę różnicową T502/T504. Podobne efekty dawało jej uszkodzenie w amplitunerach AWS-303.
    Jeśli uszkodzenie ma źródło w przedwzmacniaczu, to można to dość łatwo sprawdzić. Przepnij przewody podłączone do K39 i K41 - po prostu zamień miejscami. Jeżeli usterka przeniesie się na kanał lewy to stopień końcowy wygląda na sprawny.
  • #5 11550114
    damlew11
    Poziom 9  
    ZbeeGin napisał:
    Przepnij przewody podłączone do K39 i K41 - po prostu zamień miejscami.

Ok dzięki za podpowiedź;) wzmacniacza póki co nie mam przed sobą, a cokolwiek będę przy nim mógł zrobić dopiero za kilka dni - po powrocie do domu. Niemniej jednak w miedzy czasie wszelkie wskazówki czy sugestie mile widziane;) Będę przynajmniej od razu wiedział za co się zabrać, bo tak jak wspominałem w takim sprzęcie nigdy za dużo nie grzebałem.
  • REKLAMA
  • #6 11551324
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    damlew11 napisał:
    Niemniej jednak w miedzy czasie wszelkie wskazówki czy sugestie mile widziane
    Kolego na temat tego wzmacniacza nie da się już więcej napisać wszystko co można było napisać zostało napisane trzeba użyć funkcji szukaj i czytać. Można też sie posiłkować wzmacniaczem ws418 i ws442 które są zbliżone konstrukcyjnie.
  • REKLAMA
  • #7 11551452
    000andrzej
    Poziom 37  
    damlew11 napisał:
    pojęcie "kondensator sprzęgający" nie wiele mi mówi. Patrząc na schemat wzmacniacza domyślam się, że może tutaj chodzić o ten oznaczony jako c204.

Chodziło mi o C501 lub C502 międzu przedwzmacniaczem a wzmacniaczem.
  • #8 11598802
    damlew11
    Poziom 9  
    Witam, dzisiaj zabrałem się do działania. Polutowałem sobie porządny przewód sygnałowy żeby wykluczyć jego ew. uszkodzenie. Następnie podmieniłem sygnał idący na końcówki - tak jak radziliście k39 z k41. Okazuje się, że teraz usterka występuje na lewym kanale, a prawy jest w porządku, czyli końcówki ok jak przypuszczam. Chciałbym teraz wykluczyć z podejrzeń potencjometr balansu, bo mam wrażenie, że nawet nie tyle przy regulacji, lecz przy poruszeniu w górę czy w dół za ośkę, kanał trzeszczy jeszcze bardziej. Moje pytanie, jak mógłbym podpiąć sygnał z przedwzmacniacza bezpośrednio, czyli omijając potencjometr balansu?
  • #9 11598877
    000andrzej
    Poziom 37  
    Łączysz przewodem K99 na płytce przedwzmacniaczy z K39 na płytce wzmacniacza. Drugi kanał K100 z K41 i masz ominięty balans.
  • #10 11599111
    damlew11
    Poziom 9  
    A czy te punkty k99 i k100 to nóżki potencjometru głośności ( jedna przed drugą) ? Nigdzie nie mogę znaleźć tych punktów a jedynie to mi pasuje, bo ekrany obydwu przewodów podłączonych do tych nóżek schodzą się k101...
  • #11 11600165
    000andrzej
    Poziom 37  
    Tak, według schematu wychodzi to z płytki, ale możesz połączyć środkowe piny (z suwaka) potencjometry głośności bezpośrednio z wejściem.
  • #12 11600614
    damlew11
    Poziom 9  
    Podłączyłem tak jak na zdjęciu (przepraszam za jakość) okazuje się, że ominąłem i balans i volume. Niestety trzeszczenie nadal nie ustąpiło. Zostawiłem wszystko tak podłączone i próbowałem pomierzyć napięcie na tranzystorach w przedwzmacniaczu. Dla porównania na lewym i prawym kanale (w sumie nie jestem pewien czy robię to poprawnie - mierzyłem między nóżkami C i E) Wyszło mi, że w T201 i T202 napięcie jest podobne czyli ok. 26V. Następnie T203 - napięcie 31V, a już w T204 - napięcie niecałe 8V.
    Mierzyłem to z podłączonym sygnałem na grającym wzmacniaczu.
    Co oznaczają takie wyniki, uszkodzenie tranzystora T204?
    Załączniki:
    • Unitra Diora WS-432 - Trzeszczenie prawego kanału przy zwiększaniu głośności 02122012162.JPG (324.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 11600776
    000andrzej
    Poziom 37  
    Zmierz to jak Pan Bóg przykazał. Napięcia na elektrodach w stosunku do masy. No i oczywiście bez sygnału.
  • #14 11601108
    damlew11
    Poziom 9  
    Dobra dzięki za wyrozumiałość. Pomierzyłem jeszcze raz mam nadzieje, że tak dobrze: sygnał odpięty, wzmacniacz pracował kilka minut, masa z obudowy, plus na poszczególnych nóżkach,

T201 (lewy kanał):
    E 23,1V
    C 49,3V
    B 17,8V
    T202 (prawy kanał) praktycznie to samo

T203 (lewy kanał):
    E 17,6V
    C 49,5V
    B 13,3V

T204 (prawy kanał):
    E 46,0V
    C 49,5V
    B 45,6V
  • #15 11601283
    000andrzej
    Poziom 37  
    Sprawdź R224 czy nie ma przerwy i jeśli jest dobry to podmień tranzystor. Wygląda na uszkodzony.
  • #16 11603710
    damlew11
    Poziom 9  
    Rezystor był w porządku, podmieniłem T204 na T203, problem znikł. Podłączyłem z powrotem przewody pod potencjometry, odpaliłem wzmacniacz... Kanał gra czyściutko. Zdziwiło mnie jedynie, że lewy z wylutowanym tranzystorem również się odzywa tylko bardzo cicho.
    Teraz co do elementów, które musiałbym kupić. Tranzystory T203 i T204 oznaczone są na schemacie jako BC237B, a w sklepach z tego co widzę, jest po prostu BC237. Czy to jakaś różnica, czy kupić dokładnie takie? Poza tym, czy potrzeba kilka sztuk i dopasowywać je jakoś pod względem parametrów czy po prostu dwa pierwsze z brzegu? No i czy nie powinienem przy okazji wymienić jakichś elementów współpracujących z tym który był wadliwy?
  • Pomocny post
    #17 11606108
    000andrzej
    Poziom 37  
    Literki na końcu oznaczają odpowiednie wzmocnienie. A tranzystor i tak pracuje jako wtórnik emiterowy, więc wzmocnienie jest bliskie 1. Kup zwykły BC237 i będzie dobrze. W razie czego podmień w drugim kanale.
  • #18 11685991
    damlew11
    Poziom 9  
    Po dłuższej przerwie znalazłem znowu chwilę na wzmacniacz. Wymieniłem tranzystor T203 i T204 na zakupiony w sklepie elektronicznym CTBC 237B . Wzmacniacz bardzo ładnie gra, po trzaskach nie ma śladu. Wielkie dzięki wszystkim którzy pomogli w naprawie. Pozdrawiam :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z trzeszczeniem prawego kanału wzmacniacza Unitra Diora WS-432 przy zwiększaniu głośności. Po wstępnej diagnozie, w której wykluczono potencjometr balansu, użytkownik otrzymał sugestie dotyczące sprawdzenia różnych komponentów, takich jak kondensatory sprzęgające oraz tranzystory w przedwzmacniaczu. Po wymianie tranzystora T204, który okazał się uszkodzony, problem zniknął. Użytkownik uzyskał również informacje na temat różnic między tranzystorami BC237B a BC237 oraz zalecenia dotyczące ich wymiany w przypadku dalszych problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA