logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór statecznika do świetlówek T12 40W: elektroniczny czy magnetyczny?

andrzej220v 19 Lis 2012 22:56 1971 2
REKLAMA
  • #1 11550312
    andrzej220v
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Chciałbym dokupić do mojej lampy garażowej statecznik (obecny wyzionął ducha-dym z niego uleciał :| ). Na allegro jest pełno stateczników o różnych parametrach i nie jestem pewien jaki wybrać:
    -Większość proponowanych stateczników jest do świetlówek T8 lub T5 (takie też mogą zasilić moje świetlówki?)
    -ilość watów - większość jakie znalazłem to np. T8 2x58, T8 2x36, TL5 2x38.
    -jakiej konstrukcji wybrać statecznik - elektroniczny czy magnetyczny.

Za wszystkie odpowiedzi z góry bardzo dziękuje.

Pozdrawiam Andrzej
  • REKLAMA
  • #2 11550334
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    3.1.16. Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.

3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
  • #3 14043359
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6128
    Cytat:
    Źródła światła (świetlówki) T8 stanowiły bezpośredni zamiennik świetlówek T12, i mogły być stosowane w tych samych oprawach oświetleniowych, co dzięki ich wyższej skuteczności świetlnej pozwalało osiągnąć około 20% oszczędności energii elektrycznej. Moc świetlówki jest ściśle związana z ich długością.
    Można je stosować zamiennie.

Moc statecznika powinna odpowiadać mocy świetlówek, ale świetlówka T8 może mieć różną moc- nie tylko 20W- może to być np. 58W (150cm. długości). Znamionowa moc statecznika powinna (powinna=musi) odpowiadać mocy źródła światła.

Może być magnetyczny, może być elektroniczny, z tym, że elektroniczny ma wyższą sprawność- oszczędność energii teoretycznie ponad 30%, świetlówka ma dłuższą żywotność, natychmiastowy zapłon bez efektów migotania (wyeliminowano zapłonniki-"startery"). Niestety z obserwacji wynika, że statecznik elektroniczny ma niską trwałość i dość mocno nagrzewa się, ale może to wynika z producenta...
REKLAMA