logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dobór statecznika elektronicznego do świetlówki UVB 36W 2g11

korky 18 Lut 2020 03:55 2034 9
REKLAMA
  • #1 18477741
    korky
    Poziom 13  
    Ocena: 54
    Witam serdecznie,

Chciałbym zakupić świetlówkę 36W/01/4P ze złączem typu 2g11.
    W załączniku datasheet świetlówki.

Mam kilka pytań:

1. Czy świetlówka UVB 36W będzie działać najlepiej (emitować najwięcej promieniowania UVB) ze statecznikiem elektronicznym ?
    2. Jakie parametry są ważne przy doborze statecznika elektronicznego ? Wystarczy, że moc będzie >= od mocy świetlówki i napięcie out będzie >= od napięcia świetlówki ?
    3. Czy taki statecznik jak poniżej się w takim razie się nadaje ?
    Dobór statecznika elektronicznego do świetlówki UVB 36W 2g11
    Załączniki:
    • 1.pdf (159.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18477759
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    korky napisał:
    Chciałbym zakupić świetlówkę 36W/01/4P ze złączem typu 2g11.

Świetlówkę raczej.

korky napisał:
    1. Czy świetlówka UVB 36W będzie działać najlepiej (emitować najwięcej promieniowania UVB) ze statecznikiem elektronicznym ?

Będzie działać tak samo. Przewaga stateczika elektronicznego to kilka % o ile w ogóle występuje.

korky napisał:
    Jakie parametry są ważne przy doborze statecznika elektronicznego ? Wystarczy, że moc będzie >= od mocy świetlówki i napięcie out będzie >= od napięcia świetlówki ?

Statecznik narzuca prąd płynący przez świetlówkę, więc moc musi być równa mocy świetlówki, nie mniejsza i nie większa.
    Napięcie na wyjściu (podawane na stateczniku elektronicznym) ma związek z izolacją przewodów i bezpieczeństwem, nie wprost z napięciem pracy świetlówki.

korky napisał:
    Czy taki statecznik jak poniżej się w takim razie się nadaje ?

To jest statecznik dla dwu świetlówek T8 36W, do dwu PL 36W też się nadaje.

Tytułem uzupełnienia - jesteś rozumiem świadom zagrożeń wynikających z użytkowania świetlówek UVB?
  • #3 18478128
    korky
    Poziom 13  
    Zdaję sobie sprawę, że uszkadza wzrok (niezbędne okulary), oraz że w częstych za dużych dawkach przekraczających zarumienienie się skóry może powodować w skórze niewłaściwe zmiany np. nowotworowe i inne bajery :)
    Swoją drogą to może ktoś wie jak dawkować naświetlanie ? Jedyne "oszacowanie" dawki jakie wyczytałem to zwiększanie dawki (czasowo) i obserwowanie czy wystąpi rumień. Jeśli tak to zmniejszyć dawkę. Może ma ktoś informację od lekarza ? Nie chciałbym płacić 200 zł za wizytę u dermatologa za usłyszenie tego co się być może już dowiedziałem. Chodzi o syntezę witaminy D3.

Wracając do tematu to jeszcze dwa pytanka:

1. Skoro ważny jest typ świetlówki - T8, a świetlówka T8 ma 26 mm średnicy, natomiast ta świetlówka ma 18 mm , to dlaczego pasuje dany statecznik ? Czy jednak typ nie ma znaczenia?
    2. Sprzedawca odnośne innego statecznika elektronicznego mi odpowiedział, że się nie nadaje ponieważ nie ma wstępnego ogrzewania elektrod. Skąd mam wiedzieć, który statecznik ma wstępne ogrzewanie ? Wpisuję vl-236 datasheet i nie mogę znaleźć. Czy na tabliczce znamionowej jest coś co na to wskazuje ? Czy mam rozumieć, że bez wstępnego rozgrzewania taka świetlówka się zniszczy dużo szybciej ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18478515
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    korky napisał:
    Skoro ważny jest typ świetlówki - T8, a świetlówka T8 ma 26 mm średnicy, natomiast ta świetlówka ma 18 mm , to dlaczego pasuje dany statecznik ? Czy jednak typ nie ma znaczenia?

Świetlówki PL pracują bez problemu na statecznikach od świetlówek T8 - porównaj elektryczne parametry świetlówek (prąd, napięcie).

korky napisał:
    Sprzedawca odnośne innego statecznika elektronicznego mi odpowiedział, że się nie nadaje ponieważ nie ma wstępnego ogrzewania elektrod.

Co do tego nie mamy pewności...

korky napisał:
    Wpisuję vl-236 datasheet i nie mogę znaleźć.

Bo producent to chińska firma-krzak. Do kosztownych świetlówek radzę używać stateczników produkowanych przez firmy z jaką-tak renomą (Osram, Philips, Vossloh-Schwalbe...).

korky napisał:
    Zdaję sobie sprawę, że uszkadza wzrok (niezbędne okulary), oraz że w częstych za dużych dawkach przekraczających zarumienienie się skóry może powodować w skórze niewłaściwe zmiany np. nowotworowe i inne bajery

To sa świetlówki w zasadzie do zastosowań dezynfekcyjnych. Włączać spoza pomieszczenia, pomieszczenie wywietrzyć (ozon).
  • #5 18478897
    korky
    Poziom 13  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Dobiorę jakiś firmowy statecznik i na koniec napiszę co dobrałem.

jdubowski napisał:
    To sa świetlówki w zasadzie do zastosowań dezynfekcyjnych. Włączać spoza pomieszczenia, pomieszczenie wywietrzyć (ozon).

Kolega odnosi się do świetlówek UVC o długości fali 100-280nm, które faktycznie służy zabijaniu wszystkiego bo ma najwyższą energię. Całe szczęście UVC nie dociera do powierzchni ziemi.
    Ja kupuję świetlówkę UVB o długości fali 280-320 nm. Promieniowanie to naturalnie dociera do ziemi (5%) wnika w skórę i powoduje syntezę witaminy D3. Jedynej witaminy, której nie zaspokoisz dietą.
    Dla takiego nocnego marka jak ja, który do tego pracuje w domu to jak znalazł :P
  • #6 18483721
    korky
    Poziom 13  
    Czy może mi ktoś powiedzieć czy funkcja "ciepły start" się jakoś nazywa ?
    Gdyż jak wpisuję elektroniczny statecznik 36w ciepły start to wychodzi mi tylko jedna firma- Polamp.
    W innych statecznikach w opisie nie ma nic o ciepłym starcie...
    Czy firma Polamp jest ok ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18483779
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 712
    Ta świetlówka ma spadek napięcia 106V przy prądzie 0,43A. Nadaje się do niej każdy statecznik do świetlówki liniowej o mocy 36W. Elektroniczny z gorącym startem masz tutaj: Link
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 18484178
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Ocena: 543
    Tak, to jeden z najstarszych, renomowanych producentów w branży oświetleniowej.
  • #10 18484694
    korky
    Poziom 13  
    Dzięki za doradztwo. Zamówiłem TRIDONIC T8 2x36W w razie jakbym chciał w przyszłości użyć dwóch świetlówek.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje odpowiedniego statecznika elektronicznego do świetlówki UVB 36W z złączem 2g11. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące efektywności świetlówki z statecznikiem elektronicznym, gdzie zaznaczono, że moc statecznika powinna być równa mocy świetlówki, a napięcie wyjściowe musi być zgodne z wymaganiami bezpieczeństwa. Użytkownicy podkreślili, że świetlówki PL mogą działać na statecznikach T8, a zalecane są renomowane marki, takie jak Osram, Philips, Vossloh-Schwalbe oraz Tridonic. Wspomniano również o funkcji "ciepłego startu" w statecznikach. Użytkownik zdecydował się na zakup statecznika Tridonic T8 2x36W, co umożliwi mu w przyszłości użycie dwóch świetlówek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA