logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Y550 - Nie działa ładowanie baterii Lenovo Y550

naos81 20 Lis 2012 15:38 9804 9
  • #1 11552159
    naos81
    Poziom 11  
    Witam.

Problem jest następujący. Pewnego dnia padła bateria w Lenovo Y550, co dziwne z dnia na dzień przestała trzymać kompletnie, przy czym dzień wcześniej trzymała bite 2h.
    Kupiłem nową i okazuje się, że problem nie tkwi w baterii lecz w laptopie. Okazuje się bowiem, że po podłączeniu nowej baterii rozpoczyna się ładowanie, które jest potwierdzone migająca z przodu na pomarańczowo diodą, czemu towarzyszy bardzo cichy aczkolwiek "łatwo zauważalny" dźwięk cykania z okolic złącza baterii (3-4 cyknięcia na sekundę). Tak jest przez minutę, po czym dioda przestaje migać i zanika cykanie.
    Ciekawostką jest, że przy tym niby ładowaniu Windows pokazuje w trayu komunikat NIE WYKRYTO BATERII.

Co ciekawe przy użyciu starej baterii efekt jest zgoła odmienny, Windows ją widzi, pokazuje przez moment, że ją ładuje, dosłownie kilka sekund, po czym wyświetla komunikat: PODŁĄCZONY, NIE ŁADUJE. Przy starej baterii dioda z przodu laptopa nie świeci w ogóle i nie występuje efekt cykania.

Przelutowałem diagnostycznie złącze baterii, w trakcie pomiarów zauważyłem następujący efekt. Dioda PD101 znajdująca się tuż obok złącza baterii w trakcie ładowania (z efektem cykania) ma na wejściu 18,8V a na wyjściu 11,8V. Po czym ładowanie/cykanie ustaje i napięcia wyjściowe spada do 0.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc Lenovo Y550 - Nie działa ładowanie baterii Lenovo Y550
  • #2 11552357
    pawelbul
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Czy masz doświadczenie w elektronice, żeby dokonać pomiarów i nie zepsuć sprzętu bardziej?
  • #3 11552461
    naos81
    Poziom 11  
    tak, co mam zmierzyć ?
  • #4 11552565
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Oznaczenie kodowe płyty podaj.
  • #5 11552596
    pawelbul
    Poziom 19  
    Na początek napięcia z PQ303, PQ305, PQ304 na samym zasilaczu, na zasilaczu i baterii i na samej baterii.
  • #6 11555945
    naos81
    Poziom 11  
    W pliku zawarłem rozkład napięć na poszczególnych układach w 3 opcjach zasilania, przy czym przy zasilaniu z samej baterii, która jest pusta a jej ładowanie trwa zaledwie minutę ze względu na opisywany problem, napięcia maleją w ciągu kilkunastu sekund do zera. Starałem się wyłapać początkowe ich wartości zaraz po dołączeniu zasilania z sieci. Lenovo Y550 - Nie działa ładowanie baterii Lenovo Y550
  • #7 11557887
    pawelbul
    Poziom 19  
    Wygląda, że ładowanie się załącza ale przetwornica jest mocno obciążona rozładowaną baterią stąd chyba ten dźwięk. Nowa bateria powinna mieć napięcie a nie być zupełnie rozładowaną. Czy po ustaniu tego dźwięku nadal występuje napięcie 12V na n. 5-8 PQ304?
  • #8 11558571
    naos81
    Poziom 11  
    Bateria zaraz po kupnie faktycznie miała pewien zapas napięcia, jednakże już wtedy występował opisywany problem z ładowaniem i cykaniem, dlatego też w między czasie rozładowała się do zera a wspomniany problem uniemożliwia jej doładowanie.

Jutro sprawdzę co z tym napięciem na PQ304 i dam znać
  • #9 13471202
    complan
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Przepraszam że odgrzebuje, czy udało się rozwiązać problem ?
    Mam ten sam przypadek.
  • #10 13472106
    naos81
    Poziom 11  
    nie - odpuściłem temat ze względu na brak czasu na grzebanie w nim

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ładowaniem baterii w laptopie Lenovo Y550. Po wymianie baterii na nową, laptop wykazuje oznaki ładowania (migająca dioda pomarańczowa i ciche cykanie), jednak system Windows informuje, że nie wykryto baterii. Stara bateria jest widoczna przez system, ale po krótkim czasie wyświetla komunikat "Podłączony, nie ładuje". Użytkownicy sugerują pomiary napięcia na różnych komponentach płyty głównej oraz wskazują, że problem może wynikać z obciążenia przetwornicy przez rozładowaną baterię. Użytkownik nie rozwiązał problemu z braku czasu na dalsze próby.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA