logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile kg miedzi można znaleźć w silniku elektrycznym ze zdjęcia?

archellaos 25 Lis 2012 20:46 3654 12
REKLAMA
  • #1 11574529
    archellaos
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    witam wszystkich. moje pytanie kieruje do osob ktore zajmuja sie zbieraniem zlomu lub znawcow silnikow tego typu przedstawionych na zdjeciu, badz osob ktore maja cos madrego do powiedzenia. czy orientuje sie ktos z panstwa tu obecnych ile kg miedzi moze byc w takim silniku? Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 11574682
    13adam13
    Poziom 29  
    Ocena: 455
    Silniki do wyrzucenia są, dlaczego chcesz się ich pozbyć, trochę miedzi jest z 15 kilo, ale dla pewności przecież możesz zwarzyć ,z połowę odliczna obudowę i inne części z żelaza.

Moderowany przez Błażej:

Po co ma te silniki gotować?

• REKLAMA
  • #3 11575053
    Nemonek
    Poziom 27  
    Ocena: 378
    Jaką połowę? Może 10-15% wagi silnika to będzie miedź
  • #4 11575925
    archellaos
    Poziom 9  
    dzieki za zainteresowanie sie tematem. nie bardzo mam je czym zwazyc w tym rzecz. nawet nie mam w domu wagi. chce sie ich pozbyc poniewaz zawalaja miejsce w garazu a uzytku z nich raczej nie zrobie. jest ich razem 9, to zdjecie dostalem i tak sie zastanawiam czy oddac je dla kolesia co daje lacznie za wszystkie 150 zl czy kupic katowke (bo chyba bez niej sie nie obejdzie?) i samemu dlubac i rozbierac. duzo filozofii w tym by to rozebrac na czynniki pierwsze?

Doprowadź post do zgodności z normami języka polskiego.
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #5 11575946
    REVISOR
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    150zl za 9 takich silników toż to na skupie złomu po cenie stali dostaniesz więcej. Samemu dłubać to się namęczysz zwłaszcza z wyciąganiem uzwojeń, A może są sprawne - warto sprawdzić, daj ogłoszenie albo wystaw gdzieś na aukcji może mniej zarobisz niż ta miedź w nich warta ale się nie namęczysz i zaoszczędzisz czas.
  • #6 11577165
    13adam13
    Poziom 29  
    Ocena: 455
    Zważyć w sensie zważyć, ważyć waga, rozumiesz to ! HA HA :D
    Jak są sprawne to szkoda wywalać dobre silniki na złom.
  • #8 11578185
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    Z jakiego rejonu jestes?
    Jesli dolnoslaskie to wezme od ciebie te silniki.
    Ile za nie chcesz?
  • #9 11578298
    mp.nwo
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Witam ja też bym był zainteresowany tymi silnikami skąd jesteś.
  • #10 11578508
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    Przepraszam za podpięcie do tematu ale nie chcę zakładać nowego, mam trochę sprawnych silników trójfazowych, max chyba 1,5kW, stan bardzo dobry, jeśli ktoś potrzebuje i odbierze osobiście (w Warszawie mogę ew. podwieźć) zapraszam na pw, tanio sprzedam.
  • REKLAMA
  • #11 11616833
    archellaos
    Poziom 9  
    witam ponownie i przepraszam ze nie odpisywalem ale nie mialem dostepu do internetu. pytacie o moc i inne takie. zrobilem fotke blaszki na silniku z informacja, wiec moze jesli nadal beda chetni to zapraszam. jestem z bialgostoku z woj podlaskiego. ile za nie chce? trudno powiedziec, wlasciwie to tez mnie nurtuje pytanie ile moge za nie wziac. moze jesli chetni na kupno sie tu nie trafia to moze chociaz szacunkowo drodzy koledzy podpowiedzielibyscie mi ile wy byscie wzieli na moim miejscu za taki 1 silnik. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #12 11616897
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    60zł za 1kW silnika.
  • #13 11617023
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Brak reakcji na polecenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o ilość miedzi w silnikach elektrycznych, które zamierza oddać na złom. Odpowiedzi wskazują, że w silniku może być od 10% do 15% miedzi, co przekłada się na około 15 kg w przypadku większych silników. Użytkownik rozważa, czy lepiej sprzedać silniki za 150 zł, czy samodzielnie je rozebrać, co może być czasochłonne. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby sprawdzić, czy silniki są sprawne, a także rozważyć ich sprzedaż na aukcjach, co może przynieść większy zysk niż sprzedaż na złom. Pojawiają się również oferty zakupu silników od innych użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA