Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

brak połączenia z routerem

26 Lis 2012 01:25 1920 17
  • Poziom 8  
    Witam! Mam problem. Komputer podłączony do routera poprzez kabel, nie widzi routera. Nie widzi go ani jeden ani drugi komputer, natomiast jako wi-fi router sprawuje się znakomicie, używałem laptopa bezprzewodowo, teraz potrzebuję podłączyć komputer stacjonarny, lecz po kablu, i niestety nie działa. Kable zostały sprawdzone, działają, komputery lączą się między sobą, zaś z routerem poprzez kabel nie chcą. Mam router Linksys Wireless-G ADSL Home Gateway, z kartami siciowymi w komputerach jest rownież wszystko dobrze. Problem tkwi według mnie w routerze, ale potrebuję pomocy, jak go rozwiązać!
  • Moderator - Sieci, Internet
    Uruchom "cmd", potem "ipconfig /all" i wynik zamieść na forum.
  • Poziom 10  
    Wyświetla Ci się coś chociaż na kartach sieciowych komputera? Jakieś ograniczenie łączności albo coś?
  • Poziom 43  
    Resetowales router do ustawien fabrycznych? Kable "proste" czy "cross"
  • Poziom 8  
    Kable sprawdiłem, wszystkie trzy są dobre, komputery (stacjonarny z laptopem) łączą się ze sobą, ale nie chcą polączyć z routerem via kabel.
    http://img26.imageshack.us/img26/7659/screen3de.jpg

    Dodano po 2 [minuty]:

    Robiłem już wszystko oproćz resetu, bo musiałbym poszukać haseł do providera
  • Poziom 8  
    a co znaczy kabel prosty lub cross? jak to rozpoznać?
  • Moderator - Sieci, Internet
    Po np. kolejności przewodów we wtyczkach, w kablu "prostym" będzie w obydwu identyczna. Nie sądzę jednak, żeby to był ten problem (w razie potrzeby powinien zadziałać automat). Na screenie widać brak nawiązanego połączenia ethernetowego - może jest problem ze skomunikowaniem się na portach - spróbuj w ustawieniach karty sieciowej komputera wymusić najniższy dostępny tryb pracy (10BaseT-HD), poobserwuj, jak się zachowują kontrolki na porcie routera i na karcie sieciowej. Czy kiedykolwiek korzystałeś z portów ethernet tego routera ? Jaka jest historia routera - masz go "od nowości" ? Może po prostu w swojej przeszłości router zaliczył jakąś burzę...
  • Poziom 8  
    Router kupiłem nowy,konkretny model, jaki miał dobre recenzje na forach, chyba podlączałem go na początku również prez kabel i działał, ale nie pamiętam tego zbytnio, bo głównym jego preznaczeniem było wi-fi, ktore sprawuje się rewelacyjnie, chodzi w zasadzie nieprzerwanie od wielu lat i daje olbrzymi zasięg, ja mieszkam w pierwszej klatce , a w szóstej na końcu jest odbierany z niego cały czas mcny sygnał. Podłączałem komputery ze sobą kablem i wszystko dziala, nie działa tylko w polączeniu z routerem
  • Poziom 10  
    Piszesz.

    Kable sprawdiłem, wszystkie trzy są dobre, komputery (stacjonarny z laptopem) łączą się ze sobą, ale nie chcą polączyć z routerem via kabel.

    Nie do końca jestem pewien jak to sprawdzałeś. Jeśli zrobiłeś połączenie bezpośrednie laptop-komputer i to działa - to oznacza że masz kable skrosowane a do połączenia z routerem potrzebujesz proste.
    Obrazek z konfigurecją IP mówi, że nie masz podłączonego nośnika (wyjęty lub zły kabel).
    Jeśli bedziesz miał połaczenie kablowe z routerem pozostanie kwestia ustalenia adresu IP Jesli na routerze jest włączony DHCP to powinno samo zaskoczyć.
    Ale to następne kroki - zacznij od kabli sprawdż też wtyki i gniazda. Czasem są tam pozaginane złącza, które nie łączą.
    pozdr.
  • Moderator - Sieci, Internet
    jstepien napisał:
    Jeśli zrobiłeś połączenie bezpośrednie laptop-komputer i to działa - to oznacza że masz kable skrosowane a do połączenia z routerem potrzebujesz proste.

    Niekoniecznie, poczytaj o Auto MDI/MDI-X.
  • Poziom 10  
    salmon napisał:
    jstepien napisał:
    Jeśli zrobiłeś połączenie bezpośrednie laptop-komputer i to działa - to oznacza że masz kable skrosowane a do połączenia z routerem potrzebujesz proste.

    Niekoniecznie, poczytaj o Auto MDI/MDI-X.


    Dziękuję za poprawkę.
    Nie wiemy jednak czy ta funkcja jest aktywna a jeśli kabel działa w połączeniu komputer-laptop a z routerem nie działa to jest to jedna z możliwych przyczyn.
  • Poziom 8  
    Kable nie są skrosowane, bo sprawdziłem - kolory są w takiej samej kolejności po obu stronach. Router zresetowałem i nie dało to rezultatu
  • Poziom 43  
    Skoro połączenie wifi działa to zaloguj się na routera i daj screeny ze statusu i z ustawień. Podaj konkretny model tego Linksysa.
  • Poziom 8  
    brak połączenia z routerem brak połączenia z routerem brak połączenia z routerem

    Dodano po 1 [minuty]:

    Nazwa routera jest w prawym górnym rogu pod wersją firmware, ale podam: Linksys Wireless-G ADSL Home Gateway WAG200G
  • Poziom 10  
    Testowałem przed chwilą u siebie tyle że na trochę innym routerze i działa mi na skrosowanym jak i na prostym lecz lepiej by było jakby był prosty do łączenia router->komputer. Na tyle routera masz 4 żółte gniazda RJ-45 spróbuj podłączyć pod inny nr niż 1 i może zadziała. Wyłącz i włącz swoją kartę sieciową. Ewentualnie udaj może masz jakiegoś znajomego który mógłby ci pożyczyć chociaż na sprawdzenie przewodu prostego chyba że kupisz on nie jest drogi a często może się przydać
  • Poziom 8  
    Tak jak mówię, kable są proste, bo sprawdzałem. Z tyłu mam 4 gniazdka RJ-45 i podłączałem do wszystkich
  • Poziom 43  
    Rozbierz go i daj fotki płyty głównej.