Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SEAT Ibiza 1.4 benzyna.Problem z pomiarem temperatury.

ddicky 04 Feb 2005 11:06 4375 11
  • #1
    ddicky
    Level 11  
    Witam Czytających!
    Mam problem z pomiarem temp chlodzenia w samochodzie SEAT Ibiza 1.4 benzyna. Wskaznik pomiaru ten pokazuje w moim samochodzie cały czas zero.Byl wymieniany czujnik temeratury,ale jest OK.W serwisie powiedzieli ze cos stalo sie w tablicy głownej.
    Pytania moje to:
    1. czy ktos miał taką usterke i jak to sprawdzić aby byc pewnym ze to tablica?
    2. czy ktos naprawia elektronikę takich tablic (adres,e-mail proszę)?
    3. jezeli zachodzilaby koniecznosc wymiany tablicy (zastosowanie np uzywanej), to jak zapisać faktyczny przebieg mojego samochodu a wykasowac stary?

    Jezeli jest ktoś w stanie mi pomóc,to proszę o informacje.
  • #2
    Heroses
    Level 24  
    ilu stykowy masz czujnik temepatury??
  • #4
    Heroses
    Level 24  
    Więc tak bierzesz miernik. Ustawiasz go na mierzenie oporności i badasz czujnik który styk z którym ma połączenie.
    Prawdopodobnie (1 z 2 i 3 z 4)
    Już wiesz który kabel z którym trzeba połaczyć.
    Bierzesz potencjometr ( liniowy np do głosu ok 22kOhm) i włączasz pomiędzy styki 1 i 2 ustawiasz go w pozycji max opór. przekręcasz kluczyk i delikatnie kręcisz potencjometrem zmniejszając opór druga osoba w tym czasie bada czy wskazówka się rusza. jeśli nie przepinasz potencjometr do kolejnych styków i powtarzasz procedurę. Jeśli podczas niej nie ruszy się wskazówka to nie stety zegary trzeba wyciągnąć i zbadać.
  • #5
    ddicky
    Level 11  
    Mierzac styki jak zaproponował Heroses ustaliłem ze miedzy stykiem 1-3 jest rezystancja ok 6 KOM przy cieplym silniku.Podpiąłem w to miejsce potencjometr i zmieniałem jego rezystancje.Niestety wskaznik nie reagował.Dalej jest objaw taki ze po przekęceniu kluczyka wskaznik temp ustawia sie na poczatek skali miernika (pomaranczowa pierwsza kreska) i nie reaguje na moje zmiany ustawiane na potencjometrze.
    A może ktos mi podpowie do czego sa te dwa kolejne styki.Rozumie ze styki 1-3 to styki od czujnika a 2-4 to chyba jakies zasilanie.Czy tak?
    A moze ktoś posiada schemat instalacji od Seata Ibiza 1.4 benzyna?
  • #6
    Heroses
    Level 24  
    Jeśli styki 1 i 3 mają pewien opór to 2 i 4 także powinny mieć między sobą pewien opór. Jeśli nie mają świadczy to o uszkodzeniu czujnika.
    Jedne styki są od wskaźnika temeratury a drugie informują komputer o temp.
  • #7
    LJ0
    Level 13  
    jeżeli sprawdzałeś potencjometrem i dalej nie było żadnej reakcji , to ewidentnie usterka nie jest po stronie czujnika, tylko:
    1. sprawdź czy są całe przewody na odcinku licznik czujnik
    2. czy jest napięcie polaryzacji (przeważnie stabilizowane 5V) na kostce do czujnika na pinach 1-3(gdy jest odpięta)
    3. jak wyciągniesz licznik (i nadal jest podpięty, czujnik też) to czy jest napięcie na stykach wskaźnika temp.(może sam wskaźnik się wiesza)

    zastosuj się do punktów chronologicznie, w 2 i 3 włącz stacyjkę
    pozdro.
  • #8
    ddicky
    Level 11  
    Być moze jest to usterka tzw "kaskadowa" tzn zarowno po stronie czujnika jaki i samej tablicy. Zgadzam sie , ze skoro sa do wtyczki podlaczone dwa czujniki,to dlaczego ja mam pomia rezystancji ok 6 kOm tylko na jednym.Wsazywałoby to na uszkodzenie drugiego czujnika.
    Nie jest to jednak takie pewne,poniewaz potencjometr podlaczany raz do jednej raz do drugiej pary stykow nic nie daje.Dalej wskaznik po przekreceniu kluczyka ustawia sie na poczatek skali i nic nie zmienia sie mimo krecenia potencjometrem. Dzisiaj sprawdze jeszcze napiecie polaryzacji jak sugerował L30.Rozumie ze ono powinno wynosic ok 5V zarówno na jednej jak i drugiej parze styków. Czy tak?
    Powiem ze usterka wyglada niby prosto a nikt nie moze jej zlokalizowac.Byłem juz w 3 warsztatach i zawsze konczyło sie to fiasko.Jedni mowią ze to czujnik inni ze tablica a pomiaru jak nie było tak i nie ma :)[/b]
  • #9
    taw
    Level 11  
    Mam dokładnie ten sam problem. Po podłączeniu kompa przez interfejs do OBDII okazało się że komputer czyta temperature cieczy chłodzącej. Rozebrałem nawet tablice, wskaźnik podłączony "na krótko" działa. Pozostaje więc prześledzić okablowanie, oraz zbadać samą tablice. Jest tam sporo oporników i diód, może to wina któregoś z nich.
    Z drugiej strony jeśli komputer czyta temperature to może nie warto wbijać sie w koszty. Na tablicy jest kontrolka temperatury (1 z lewej), producent zapomniał tylko włożyć żaróweczke ;) Jeśli koszt naprawy będzie duży to może wystarczy ta kontrolka i wentylator, przecież jest to tylko kolejna informacja dla kierowcy.
  • #10
    ddicky
    Level 11  
    Witam!
    Informuje,ze opisany problem usunąlem w ostatnich dniach.Powodem braku pomiaru temperatury był zimny lut w tablicy oraz uszkodzony czujnik.Mój czujnik nie dostał przerwy a jego rezystancja bardzo mocno zmieniła sie.Komputer czytał to jako bardzo niska temp cieczy chłodzacej i przez cału czas jezdziłem na ssaniu.Po przelutowaniu zimnego lutu oraz wymianie czujnika wszystko wrocilo do normy.Nowy czujnik w temp. otoczenia poninien miec rezystancke ok 1 kOM a mój miał ok 22kOm.To powodowało ze wskaznik nie wychylał sie bo płynął zbyt mały prąd w obwodzie.Dodatkowo jeszcze jedna uwaga.Czujniki te maja na obudowie kolorowe obwódki.Przy wymianie pownnismy wymienic na czujnik z taka sama obwódką.U mnie był to koloe zołty a w pierwszej kolejnosci załozyłem z obwódką fioletową i miałem zbyt wysoką temaerature.
    Wniosek z tego ze nie nalezy do konca wierzyc serwisowi,ktory namawial mnie na wymiane tablicy za 1500 zł + robocizna.Nie wiem dlaczego tez nie stwierdzili ze czujnik zmienił swoją rezystancję.Oj mechanicy!
    Pozdrawiam i zycze uporania sie ze wszystkimi problemami w Ibizie.
  • #11
    Heroses
    Level 24  
    Z tego co mówisz wynika że moim sposobem powinieneś wykryć usterkę;p
    Chyba że to uszkodzenie w tablicy spowodowało to żę próba z potencjometrem nie powiodła się.
  • #12
    ddicky
    Level 11  
    Witam!
    DO HORSES
    Tak zgadza się.Twoja metoda była najblizsza.Jednak nie dała rezultatu ze wzgledu na zimny lut w tablicy a po drugie potencjometr 22kOm jaki proponowałes był za duży.Fakt ze gdyby nie było zimnego lutu,to przy kreceniu potencjometrem w ktorymś momecie wskaznik pomiaru temp prawdopodobnie nagle skczyłby na wartość maksymalną.
    Dzięki za wskazowki,ktore były chyba najtrafniejsze, choc nie do konca doprawadziły do rozwiazania problemu. :)
    Pozdrawiam