logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Autofiltr na więcej danych w OO lub makro z wysz. pionowo

marioodkrywca 27 Lis 2012 12:15 1719 12
REKLAMA
  • #1 11580181
    marioodkrywca
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Witam,

Potrzebował bym zrobić autofiltr, w który będzie można wpisać więcej danych np 50.

Filtr ten będzie wyświetlał tylko interesujące mnie zwroty z całej bazy.

Prawdopodobnie będzie to trzeba zrobić Makro jednakże nigdy nie robiłem czegoś takiego

Temat zmodyfikowany. zamieściłem plik z danymi. zawiera on makro ktore nie wychodzi mi.

Niestety elektoda nie przyjmuje plików .ods więc niewiem czy plik został wysłany z makro
    Załączniki:
    • test.xls (157.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 11585437
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    Makro nie przeszło ale jak dobrze pamiętam makro napisane w excelu nie za bardzo chce działać w OO

Auto filtr w OO i excel2003 w dół odpada bo nie ma takiej funkcji.

Wyszukaj.pionowo() mogło by być ... tylko zauważyłem że numery umów mogą się powtórzyć w arkuszu Dane? i co wtedy?

Teraz jednak pomyślałem o makro że będzie najlepiej.
    Wpisujesz po kolei w kolumnie A nr umów wciskasz przycisk i po czasie w arkuszu np. "wynik" są wyniki.
    ale nie wiem czy to ruszy w OO

edit:
    sprawdz czy to zadziała: (w excelu działa ale czy w oo ruszy).
    Załączniki:
    • test(1).xls (189.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 11585805
    marioodkrywca
    Poziom 13  
    działa pięknie, jednak tylko w excelu.
    Funkcją wyszukaj pionowo myślałem aby oznaczyć zwroty tylko mnie interesujące, następnie za pomocą autofiltra wyszukać dane które nie zawierają #N/D!.

Tak jak mówisz jeden zwrot może zawierać kilka/ kilkanaście produktów.
  • #4 11586247
    marek003
    Poziom 40  
    marioodkrywca napisał:
    Funkcją wyszukaj pionowo myślałem aby oznaczyć zwroty tylko mnie interesujące, następnie za pomocą autofiltra wyszukać dane które nie zawierają #N/D!.

Dopiero cię zrozumiałem. (Wizyta u stomatologa zmienia punkt widzenia :) - dobrze że nie ze mną tylko z córką, ale te odgłosy dają do myślenia) Jak najbardziej masz rację (że też od razu na to nie wpadłem jak proponowałem kolumnę pomocniczą).

Twój pomysł troszeczkę ugładzony by działał tak jak chcesz w załączniku.
    Oczywiście sortujesz po kolumnie "pomoc" i wybierasz "X"
    Załączniki:
    • test2.xls (206.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 11586374
    marioodkrywca
    Poziom 13  
    chyba nie zapisałeś makr :)
  • Pomocny post
    #6 11586583
    marek003
    Poziom 40  
    :) To działą bez makr - sprawdź -
    tylko że po dodaniu/wykasowaniu kodu w kolumnie zwroty należy w arkuszu dane i kolumnie pomoc w autofiltrze wcisnąć jeszcze raz pokaź tylko X

tu nie ma automatyki tzn. automatycznie pojawi się X przy danej umowie ale niestety autofiltr nie jest automatyczny.
  • REKLAMA
  • #7 11586761
    marioodkrywca
    Poziom 13  
    bardzo podoba mi się jednak, wcześniejszy zarys pełnej automatyki. Szkoda nie działa to w OO. A gdyby pomysł nr 2 zautomatyzować tzn zarejestrować makro, aby dane zawierające x przenosiło do arkusza 3. Czy makro będzie działało z autofiltrem? Przy moich wcześniejszych próbach wysypywało mi się na tym elemencie.
  • REKLAMA
  • #8 11587296
    marek003
    Poziom 40  
    Powiem tak vba w OO to jakaś masakra. Takie cofnięcie do kamienia łupanego.
    W załączeniu plik z makrem który zadziała na OO ale czas ... i jak ustawić makrem w kolumnach G i O format daty nie wiem. Może ktoś inny z forum.
    Ja z OO to laik jestem a nawet mniej niż laik.

Aby to w miarę działo zamknąłem warunki do 100 wersów:
    For y = 1 To 100 (w kodzie to odpowiada tym 100 wersom)
    im mniej tym szybciej będzie działać.

Aha: dopóki nie pojawi się wiersz nagłówka w arkuszu Wyniki to znaczy że makro się jeszcze wykonuje więc trzeba czekać.

Niestety przerobienie funkcji by działała na hubce i krzesiwie powoduje wydłużenie jej działania (zrobienie łańcuszka młotkiem musi trwać :) ).
    Załączniki:
    • test4.xls (175.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 11588065
    marioodkrywca
    Poziom 13  
    Próbowałem uruchomić w OO 3.3 z javą.

wyskakuje coś takiego
    Autofiltr na więcej danych w OO lub makro z wysz. pionowo
  • #10 11588157
    marek003
    Poziom 40  
    Też testowałem na 3.3.0 Build:9567

Plik excelowski działą co prawda makro wykonuje się ok minuty ale się wykonuje.
    natomiast jak zapisałem w OO plik jako ods makro przestało działac krzycząc że jest:
    bład uruchomieniowy języka BASIC
    '35'
    Sheets

Nie wiem co to znaczy.
    Na chwilę obecna nie mam czasu by to sprawdzić (ale widzę że Basic OO a Excela to dwa różne światy i nie będzie to takie proste).
    Muszę trochę popracowac na chleb.
    więc się wyłączam.
  • #11 11588248
    marioodkrywca
    Poziom 13  
    :) rozumiem.
    u mnie właśnie makro wgl nie działa w OO. sciagnąłem najnowszą wersje, jave, oraz firework(czy jakoś tak).
    I tak bardzo duzo pomogłeś. Naprawde jesteś dla mnie mistrzem. Miałbym jeszcze jedną sprawę do Ciebie. Zmodyfikowałem jeszcze troszkę twoje makro aby otrzymać obrobione dane. Jednak Makro działa troszkę wolno miałbym do Ciebie sprawe abyś zerknął do niego. Dodatkowo wyskakuje błąd w excelach poniżej 2007. Z uwagi na dane w pliku mógłbym ci go wysłać w mailu?
  • Pomocny post
    #12 11589739
    marek003
    Poziom 40  
    Jeżeli już nie możesz dodać na forum to ostatecznie pisz na PW i dodaj załącznik.

Dodano po 4 [godziny] 47 [minuty]:

Wysłałem. Dotarło?
  • #13 11592077
    marioodkrywca
    Poziom 13  
    Tak. Jesteś dla mnie MISTRZEM :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na stworzenie autofiltra w OpenOffice (OO) lub Excelu, który umożliwiłby wprowadzenie wielu danych (np. 50) i wyświetlanie tylko interesujących zwrotów z bazy. Wskazano, że makra w Excelu działają lepiej niż w OO, a funkcja Wyszukaj.pionowo() może być użyta do oznaczania interesujących zwrotów. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z makrami, które w OO często nie działają poprawnie, a także problemami z formatowaniem dat. Wskazano na różnice między VBA w Excelu a Basic w OO, co utrudnia przenoszenie makr. Użytkownicy wymieniali się plikami i próbowali rozwiązać problemy z wydajnością oraz błędami w kodzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA