logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Mini - Nie chce się włączyc, wiatraczek kreci

eVoG 28 Lis 2012 03:56 2820 6
  • #1 11583702
    eVoG
    Poziom 10  
    Cz,

Mam problem z netbookiem HP mini.
    Wcześniej system nie chciał się uruchomić, podczas ładowania systemu XP na pół sekundy pojawiał się blue screen i komputer się resetował.
    Test HDD w biosie zawieszał się.

Zrobiłem sobie na pendrive Ultimate Boot CD i zacząłem sprawdzać jakimś programem bad sektory. Niestety na 2599MB program się zawiesił i nie można było go wyłączyć przez ESC ani wyłączenie komputera przyciskiem Power. Wyjąłem baterię....
    Po gdy chcę uruchomić netbooka wiatraczek zaczyna się kręcić, CAPS LOCK zaświeci ale ekran się nie włącza. Komputera nie można wyłączyć poprzez "pociągnięcie powera" (tak było przedtem zanim załadował się windows), tylko trzeba przytrzymać przycisk ok 5sek.

Nie mam pojęcia co mogło się stać i jak to naprawić.

Potrzebuję pomocy :)
  • #3 11585062
    eVoG
    Poziom 10  
    Nie wiem dokładnie co to jest za model ale najprawdopodobniej ten

Jak próbuję włączyć netbooka to caps lock zaświeci dwa razy.
  • #5 11587985
    eVoG
    Poziom 10  
    Dzięki, wychodzi na to że problem z biosem.

Nie wiem jednak jak zresetować bios. Otwierając dolną przykrywę widzę baterię, jednak nie widzę żadnej zworki obok niej.

Będzie trzeba rozkręcać całego netbooka czy da się zresetować bios przez wyjęcia baterii? Próbowałem już wyciągnąć baterię na 30minut ale nic to nie zmieniło. Ekran dalej się nie włącza, a przycisk caps lock zaświeci się 2x
  • #7 11589275
    eVoG
    Poziom 10  
    Wyjęcie baterii nie pomaga :(

znalazłem na necie coś takego:

Cytat:

Hi,

Have you tried these procedure:-
    1. On a clean USB Flash Drive is formatted FAT16 or FAT32, copy original 3660F11.fd
    file, and rename it to 3660.BIN
    2. Disconnect power supply and remove the battery
    3. Press and hold Win and B keys
    4. Connect the power supply and press the power button
    5. Release the Win and B keys after 3-5 seconds
    6. Recovery process will begin to load the BIOS image in memory
    7. After few seconds computer start beeping every 2 seconds a process of flash BIOS
    8. Computer shuts down automatically after flashing done

NOTE: If <Win> + doesn't work, try <Ctrl> + <Home>. For each try, let it run for 15 minutes.

I found this on the net while ago. I just saved the content - credit to the original contributor. He/she done this on HP Mini 311. I just changed it according to your HP Mini 210-1156SA's BIOS file name. To obtain the 3660F11.fd file, you can extract from the .EXE file using WINRAR (sp47982.exe --> 3660F11.exe --> 3660F11.fd). Good luck.

Nie mogę jednak znaleźć pliku 3660F11.fd
    Mam tylko plik sp439ss.exe
    Załączniki:
    • sp43922.exe (1006.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z netbookiem HP Mini, który nie uruchamia się poprawnie. Po próbie załadowania systemu XP pojawia się niebieski ekran, a komputer się resetuje. Test HDD w BIOSie zawiesza się, a po użyciu Ultimate Boot CD do sprawdzania bad sektorów, program również się zatrzymuje. Po wyjęciu baterii netbook uruchamia wentylator, a dioda CAPS LOCK świeci, jednak ekran pozostaje czarny. Użytkownik podejrzewa problem z BIOSem, ale nie wie, jak go zresetować, mimo prób wyjęcia baterii na dłuższy czas. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące resetowania BIOSu oraz poszukiwania odpowiednich plików do aktualizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA