logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SQLEPRESS - Wywala błąd 3417. Instancja Insertgt nie chce wystartować

muny 28 Lis 2012 13:04 9012 11
REKLAMA
  • #1 11584610
    muny
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam,
    Kolega ma mikrosubiekta i syn coś mu poinstalował po czym program nie odpala się. Otóż wywala błąd, że nie ma dostępu do serwera local\INSERTGT.

Sprawdziłem i faktycznie usługa INSERTGT jest wyłączona. Jak próbuję ją włączyć pojawia się błąd o kodzie 3417.
    Usługa SQLEXPRESS jest uruchomiona i działa poprawnie.

Przejrzałem jeszcze log sql'a. Zamieszczam poniżej:
    http://wklej.org/id/882384/

Znalazłem jeszcze taką poradę, ale jakoś nie jestem pewien czy ją dobrze zrobiłem. Poniżej zdjęcie.

Well decopressing is the issue. The steps I have followed for resolving error code 3417 that will not allow SQL Server to allow starting from service manager are:
    1)Go to the following path:”C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Data”
    2)Give the Data folder security/permission settings, the “NETWORK SERVICE”
    3)Then open the location :”C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Data” => Select all files=>Right Click==>Properties=>Advanced Button==>Uncheck the option for “Compress contents to save disk space”==>Click Ok==>Click Apply==>Click OK
    4)Now start SQL server from service manager(services.msc) and it should work as expected

Może spróbować przeinstalować sql express'a na wersję 2008, obecna to 2005.
    System mam Vista.
  • REKLAMA
  • #2 11584719
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    Log który wkleiłeś jest z instancji o nazwie "SQLEXPRESS" - nie wiem skąd taką masz, ale nie ma ona nic wspólnego z mikrosubiektem.
    Mikrosubiekt instaluje się i korzysta z instancji o nazwie "INSERTGT" - tej której nie możesz uruchomić, ale nie dałeś z niej loga.

Wejdź do usług systemowych, otwórz właściwości usługi "SQL Server (INSERTGT)" i sprawdź ścieżkę do wykonywalnego (u mnie: "c:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL.3\MSSQL\Binn\sqlservr.exe" -sINSERTGT). Więc log jest u mnie w pliku: C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL.3\MSSQL\LOG\ERRORLOG

Sprawdź też czy w katalogu DATA jest plik mikroSUBIEKT.mdf

Co do porady: rozumiem, że udało się dodać uprawnienia usłudze "network service" tak?
  • #3 11584776
    muny
    Poziom 14  
    Ścieżkę mam taką C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL.2\MSSQL\Data
    z tego katalogu jest log zamieszczony poniżej
    http://wklej.org/id/882422/

Jeśli chodzi o dodanie uprawnienia to chyba wszystko się udało. Poniżej zamieszczam zdjęcie zabezpieczeń do katalogu data:

Plik mikrosubiekt w katalogu data jest

Aktualizacja

Znalazłem coś o przebudowaniu bazy master. Nie za bardzo wiem jak się za to zabrać. Może poprostu przeinstalować sql express'a?
    Tylko czy najpierw odinstalować starego czy od razu odpalić instalkę?
  • #4 11584878
    masterten
    Poziom 33  
    OK, w drugim logu jest kod błędu razem z opisem:
    The log scan number (241:400:1) passed to log scan in database 'master' is not valid. This error may indicate data corruption or that the log file (.ldf) does not match the data file (.mdf)

w skrócie: masz uszkodzoną bazę "master" która przechowuje ustawienia tej instancji serwera. Na tym etapie nie można jeszcze sprawdzić czy sama baza mikrosubiekta nie jest uszkodzona.

Jeśli masz archiwum wykonane przed awarią, najlepiej odinstalować SQL Server (lub tylko instancję INSERTGT jeśli inne instancje są potrzebne) i Mikrosubiekta. Po instalacji dearchiwizacja i powinno działać.

Jeśli nie masz archiwum, pierwszy krok to zabezpieczenie plików "mikroSUBIEKT.mdf" oraz "mikroSUBIEKT_log.ldf" - w nich jest zapisana baza.
    Usunąć SQL server (lub tylko instancję INSERTGT jeśli inne instancje są potrzebne) i Mikrosubiekta, oraz ponownie zainstalować (można stworzyć bazę z danymi przykładowymi - potem się ją podmieni).
    Dalej trzeba będzie doinstalować "SQL Server Management Studio" - pozwoli on usunąć bazę przykładową i podpiąć zamiast niej tą poprawną (pliki mdf i ldf).

Podałem tutaj ogólne wskazówki jak postępować, co do szczegółów można pytać google, lub tutaj.
    A osobna sprawa to przyczyna uszkodzenia - wystarczył jeden reset komputera w nieodpowiednim momencie i trochę pecha. A może to sygnał, że coś w tym komputerze zaczyna padać...

EDIT:
    można przebudować bazę master, ale uzyska się po tym czystą instancję do której i tak trzeba będzie podpiąć twoją bazę.
  • REKLAMA
  • #5 11584999
    muny
    Poziom 14  
    Odinstalowałem już mikrosubiekta. Tylko, że teraz jak chcę odinstalować sqlexpress'a to wywala mi błąd, że nie ma dostępu do tego katalogu:
    c:\Program Files\Microsoft Sql Server\MSSQL.2\MSSQL\DATA

Próbowałem to zrobić w trybie awaryjnym, ale tam już wogóle nie idzie.
  • #6 11585058
    masterten
    Poziom 33  
    to może tak:
    START, w pole uruchom wpisz "cmd", wyżej pojawi się "wiersz poleceń" - kliknij go prawym i uruchom jako administrator.
    w wierszu poleceń wklej:
    %ProgramFiles%\Microsoft SQL Server\90\Setup Bootstrap\ARPWrapper.exe /Remove
    i enter.
    Powinno uruchomić się narzędzie konfiguracji serwera z opcją usuwania instancji. Jeśli się uda, reszta serwera powinna się już dać usunąć.

pliki mdf i ldf oczywiście sobie skopiowałeś w bezpieczne miejsce?
  • #7 11585110
    muny
    Poziom 14  
    Kopię baz zrobiłem oczywiście.

Próbowałem zrobić przez odinstaluj z Panelu\Programy i niby coś tam przemielił i wszystkie elementy sql zniknęły z listy programów. Jednak wydaje mi się że serwer został bo nadal widzę instancje które były.

Próbowałem z tą opcją co pisałeś ale nie mam programu arpwrapper.exe
  • REKLAMA
  • #9 11585216
    muny
    Poziom 14  
    Niestety jak pisałem wyżej. Zainstalowałem na nowo serwer i znowu jest to samo. Jak chcę go odinstalować ponownie z programów to nie mam dostępu do katalogu data instacji insertgt, tej, którą chcę usunąć.
    Coś z tymi uprawnieniami jest nie tak chyba.
    Kurcze już ręce opadają

Może spróbować np. przez Revo Uniinstaller?
  • #11 11587251
    muny
    Poziom 14  
    Dobra serwer już stoi na nowym kompie. Jak się okazało tamten miał błędy na dysku i pewnie przez to się posypała baza. Teraz mam pytanie jak przenieść bazy "ręcznie", żeby wszystko hulało?
    Przeniesienie katalogu data 1:1 to chyba kiepski pomysł co?
  • REKLAMA
  • #12 11588335
    masterten
    Poziom 33  
    Czyli masz świeżo zainstalowany mikroSUBIEKT, razem z automatycznie zainstalowanym serwerem SQL.

Tak jak pisałem:
    - zainstaluj "Microsoft SQL Server Management Studio", oczywiście w wersji 2005.
    - po uruchomieniu Management Studio zaloguj się do serwera (czyli nazwakomputera\INSERTGT, autentykacja Windows).
    - po zalogowaniu, w lewym menu prawy klik na "Databases" i opcja "Attach". (Jeśli mikroSUBIEKT utworzył jakąś przykładową bazę, najpierw ją usuń - prawym i delete)
    - wróć na chwilę do eksploratora windows i skopiuj pliki mdf i ldf do katalogu DATA nowego serwera (po poprawnej instalacji powinna być tam tylko jedna instancja - INSERTGT).
    - w Management Studio przycisk "Add", wskazujesz plik mdf w folderze DATA i zatwierdzasz.
    po pomyślnym wykonaniu baza powinna pojawić się po lewej w dziale "Databases".

Jako bonus, można otworzyć sobie okno zapytań SQL (New Query) i wykonać polecenia sprawdzające czy w bazie nie ma błędów:
    alter database "mikroSUBIEKT" set SINGLE_USER;
    dbcc checkdb("mikroSUBIEKT");

Jeśli checkdb w ostatniej linijce nie poinformuje o błędach to wszystko jest ok. Jeszcze tylko polecenie przywracające dostęp:
    alter database "mikroSUBIEKT" set MULTI_USER;

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instancją SQL Server o nazwie "INSERTGT", która nie uruchamia się z powodu błędu 3417. Po sprawdzeniu, usługa INSERTGT jest wyłączona, a SQLEXPRESS działa poprawnie. Użytkownik dodał uprawnienia dla "NETWORK SERVICE" do folderu danych, ale nadal występują problemy z dostępem do katalogu podczas próby odinstalowania SQL Server. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują sprawdzenie logów, zabezpieczenie plików bazy danych oraz ewentualne odinstalowanie i ponowną instalację SQL Server. Po przeniesieniu na nowy komputer, użytkownik pyta o sposób ręcznego przeniesienia baz danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA