logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 97r - Dziwne odgłosy z przedniej prawej strony nadwozia?

cea 29 Lis 2012 22:39 11946 15
REKLAMA
  • #1 11591337
    cea
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Witam,

Od kilku miesięcy niepokoją mnie dziwne odgłosy pochodzące z okolic przedniego prawego koła.
    Odgłosy pojawiają się tylko wtedy, gdy puszczam gaz i hamuję silnikiem. Gdy tylko wcisnę gaz - odgłosy znikają. Pojawiają się czasem już po 5min jazdy, a innym razem dopiero po 30min. Dźwięk to charakterystyczne szuranie, którego częstotliwość stopniowo się zmniejsza wraz z szybkością pojazdu (gdy hamuję silnikiem). Najprawdopodobniej, to któryś z kręcących się elementów przedniego zawieszenia, ale za chiny nie mogę dość który :(.

Może ktoś miał kiedyś podobne problemy i podzieli się doświadczeniami?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11591365
    glosny83
    Poziom 28  
    Ocena: 486
    Jak będziesz miał te odgłosy to spróbuj lekko nacisnąć hamulec jeśli znikną to masz odp.
  • REKLAMA
  • #3 11627679
    cea
    Poziom 13  
    O dziwo ostatnio odgłosy szurania zniknęły, a w zamian pojawiło się charakterystyczne buczenie, które pojawia się już przy ok. 50km/h i trwa niezależnie od tego czy hamuję, czy też nie.
    Ponadto buczenie jest tylko wtedy, gdy nawet delikatnie skręcam w lewo. Gdy koła są ustawione do jazdy na wprost lub w prawo, to buczenie ucicha.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11627850
    hudy8
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    a przeguby wewnętrzne sprawdzałeś?? to ostatnie buczenie które opisujesz to bardziej pasuje do łożyska w kole...
  • #5 11627938
    andi3w140
    Poziom 11  
    Podobnie jak Kolega "hudy8" obstawiał bym łożysko koła dokładnie mówiąc luz na tym łożysku, przegub bardziej by terkotał na początku tylko na zakrętach, z drugiej strony Kolego "cea" czy to jest huczenie czy bardziej terkotanie??
  • #6 11627969
    hudy8
    Poziom 21  
    przegub zewnętrzny by terkotał ale wewnętrzny wydaje różne odgłosy...
  • REKLAMA
  • #7 11627987
    andi3w140
    Poziom 11  
    wewnętrzny jak umiera dostaje luzu i czuć podczas ostrego przyspieszania drgania przechodzące na całe nadwozie w zależności jak bardzo jest zmęczony
  • Pomocny post
    #8 11628007
    hudy8
    Poziom 21  
    Masz rację jednak spotkałem się kilka razy z tym iż przed tym jak pojawiają się drgania pojawiają się dziwne dźwięki.Dlatego warto sprawdzić także przeguby by nie obudzić się z ręką w nocniku lub raczej z samochodem na poboczu bez możliwości jazdy ;-)
  • Pomocny post
    #9 11628032
    andi3w140
    Poziom 11  
    czasem sie zdarza że hałasuje łożysko podpory (prawej) półosi i też może szumieć, chociaż w tym przypadku chyba go nie ma ;]
  • #10 11632369
    cea
    Poziom 13  
    andi3w140 napisał:
    Podobnie jak Kolega "hudy8" obstawiał bym łożysko koła dokładnie mówiąc luz na tym łożysku, przegub bardziej by terkotał na początku tylko na zakrętach, z drugiej strony Kolego "cea" czy to jest huczenie czy bardziej terkotanie??

Teraz to już zdecydowanie huczenie, a przy prędkościach powyżej 90kmh, to wręcz wycie. Gdyby nie poprzednie odgłosy i to, że wszystko nagle ustaje po lekkim ruszeniu kierownicy w prawo, to nie skojarzył bym tego z zawieszeniem, a raczej z silnikiem.

Czy można jakoś potwierdzić uszkodzenie łożyska mając do dyspozycji tylko lewarek? (dostęp do kanału będę miał dopiero po świętach...)
  • Pomocny post
    #11 11632413
    hudy8
    Poziom 21  
    łożysko najczęściej szumi podczas skrętu.Prawe przy skręcie w lewo i na odwrót.można też poruszać kołem i sprawdzić luzy..
  • Pomocny post
    #12 11632446
    baton180
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    pierwszw co to podnies auto od strony tej co chuczy potem zakrec kołem dosc szybko drugą reka trzymaj za sprężynę i jak wyczujesz drgania (wibracje to masz przyczyne

dla pewnosci potargaj kołem na wszystkie strony lekko i jak bedzie wyczuwalnu luz to masz potwierdzenie
    daj znac :)
  • Pomocny post
    #13 11632670
    andi3w140
    Poziom 11  
    najprościej będzie zrobić podobnie jak mówi "baton180" tylko ja bym poprostu proponował podnieść auto z jednej strony na lewarku i zakręcić ręką, kołem jak najszybciej sie da powinno być słyszalne huczenie, chociaż w niektórych przypadkach huczenie pojawia się przy prędkości np: 50 - 60 km\h (lub więcej tak jak u Ciebie) logiczne jest więc że ręką do takiej prędkości nie rozkręcisz koła ale w większości przypadków jak huczy to właśnie już kręcąc ręcznie będzie słychać huczenie, po drugie złap koło jedną ręką na górze za opone drugą ręką na dole (w pionie godzina 6 na zegarku) ;) i poruszaj górną ręką od siebie dolną do siebie lub odwrotnie jeżeli będzie luz to jest to luz wyczuwalny na łożysku (czasami nie ma luzu mimo że łożysko wyje przy dużych prędkościach co i tak świadczy że już umarło) jak złapiesz koło jedną ręką z prawej drugą z lewej (w poziomie godzina na zegarku za 15 min 3) ;] to sprawdzisz czy nie ma luzu na zawieszeniu np: końcówce drążka itp tak najprosciej wszystko sprawdzisz, a ha porównaj jeszcze z której strony i które kolo huczy czy bardziej lewe czy prawe czasmi przenosi podczas jazdy i dokładnie nie słychać więc ręcznie z kontroluj tak jak opisałem i daj znać ;]
  • #15 11662806
    cea
    Poziom 13  
    Sprawdziłem koło wg wskazówek i mam takie spostrzeżenia:

- nie wyczuwałem luzu w płaszczyźnie pionowej na obu przednich kołach
    - w płaszczyźnie poziomej (za 15-cie 3-cia) wyczuwalny lekki luz, podobny na obu kołach
    - przy kręceniu prawym kołem wydawało mi się, że wydawało inny dźwięk niż lewe, jakby bardziej metaliczny.

Podsumowując: dzięki za pomoc i wskazówki. Po świętach odstawię auto do warsztatu - mam nadzieję, że skończy się tylko na wymianie łożyska. Po naprawie dam znać, czy diagnoza była trafna.

Pozdrawiam.
  • #16 11707125
    cea
    Poziom 13  
    Jestem już po naprawie.
    Diagnoza była trafna poszło prawe przednie łożysko, a przy okazji wymieniono zużyte klocki, które były odpowiedzialne za część tych odgłosów.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A4 97r zgłosił niepokojące odgłosy z przedniego prawego koła, które występowały podczas hamowania silnikiem. Po pewnym czasie dźwięki zmieniły się na buczenie, które nasilało się przy skręcie w lewo. Uczestnicy dyskusji sugerowali, że przyczyną mogą być uszkodzone łożyska kół lub przeguby. Użytkownik przeprowadził testy, które wykazały lekki luz w poziomie, a po wizycie w warsztacie potwierdzono uszkodzenie prawego przedniego łożyska oraz wymianę zużytych klocków hamulcowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA