logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD1600JS-55MHB1 niewidoczny w BIOS i Windows - co robić?

EQUALITY 03 Sty 2008 16:22 1472 8
REKLAMA
  • #1 4653243
    EQUALITY
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam
    Dysk WD1600JS-55MHB1.
    Komputer działał i w pewnym momencie zaczął strasznie mulić aż całkowicie się zawiesił. Po resecie klapa :( - do biosu mozna było wejść i na tym praktycznie koniec. Nie odpalał się dalej wogóle. Dysku BIOS ani Windows nie widzi ani w tym kompie ani w dwóch innych. Komp tez nie startował ale po wyłaczeniu SATA w BIOSIE i ponownym właczniu wszystko się odpala i na innym dysku komputer normalnie działa.
    Próbowalem sprawdzić dysk MHDD i Victorią ale też niestety nic nie wykazują.

Da sie coś z tym zrobić?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4653532
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4654886
    EQUALITY
    Poziom 16  
    Przepraszam że nie napisałem w poprzednim poście.

Tak mechanika rusza - słychac i czuc normalną pracę dysku.
    Nie ma żadnych zgrzytów, stuków i innych temu podobnych efektów.

Na jutro umówiłem się z człowiekiem który podobno dużo potrafi.
    Zobaczymy - dam znac. Ale swoją drogą czekam na jakiekolwiek sugestie.

Pozdrawiam
  • #4 4655356
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    No to może poczekamy na efekty diagnozy przez tego kogoś .
    Prawdopodobnie padł firmware , lub sektor zerowy dysku . Przyczyna tych uszkodzeń , to być może bad sektory .

Pozdrawiam .
  • #5 4655694
    EQUALITY
    Poziom 16  
    Witam ponownie.
    Jestem już po diagnozie:)
    Stwierdzono, że uszkodzony jest sektor startowy (najprawdopodobniej przez wirusa jakiegoś). Chociaż opisał mi na dysku żę uszkodzona elektronika i nie podłączać. ??
    Człowiek podłaczył go do swojego kompa (nie rozbierał go) i to stwierdził, natomiast dane na nim są i część już mam odzyskane i przegrane na inny dysk.

Niestety nie wiem jak on to zrobił, że wogóle odpalił ten dysk. Nie widziałem tego - a szkoda :).

Przypuszczam że pod jakiś kontroler czy coś - szczerze mówiąc nie znam się na odzysku danych (jeszcze:)). Służe pomocą jesli chodzi o tel. komórkowe i stacjonarne.

Jeśli ktoś mógłby mi wyjaśnić jak się dostać do dysku którego nie widzi płyta to bym był wdzięczny. Oczywiscie nie chodzi mi o zdradzanie żadnych tajemnic itp.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4656401
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4658348
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Wygląda więc na to , że podpiął własną sprawną elektronikę i zgrał dane . Ponownie założył uszkodzoną i postawił diagnozę .

Pozdrawiam .
  • #8 4658891
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Ocena: 265
    Tylko czy w tym dysku mogło się obyć bez przelutowania ROMu? Na tej podstawie autor postu mógłby ustalić, co faktycznie zostało zrobione.
  • #9 4658979
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD1600JS-55MHB1 przestał być wykrywany przez BIOS i system Windows, co objawiało się zawieszaniem komputera i brakiem dostępu do danych na dysku. Mechanika dysku działa prawidłowo, słychać normalną pracę silnika bez niepokojących dźwięków. Próby diagnozy programami MHDD i Victoria nie przyniosły rezultatów. Diagnoza specjalisty wskazała uszkodzenie sektora startowego (MBR), prawdopodobnie spowodowane wirusem, oraz uszkodzoną elektronikę dysku. Specjalista prawdopodobnie podłączył dysk do innego kontrolera lub użył zamiennej elektroniki, co umożliwiło odzyskanie części danych. Dyskusja sugeruje, że uszkodzenie firmware lub modułów Service Area (SA) może być przyczyną niewidoczności dysku w BIOS. Proponowane jest sprawdzenie i ewentualna naprawa modułów SA za pomocą specjalistycznego oprogramowania do odczytu i programowania ROM-u. Możliwe, że serwisant przeprogramował firmware dysku bez konieczności lutowania pamięci ROM. Wskazane jest dalsze testy elektroniki i modułów SA w celu pełnej diagnozy i naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA