logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW e60 530d - nagły brak nawiewu, co może być przyczyną?

davemax 03 Gru 2012 19:36 44283 8
REKLAMA
  • #1 11606375
    davemax
    Poziom 2  
    Ocena: 23
    Witam mam problem , nagle przestał mi działać nawiew bez żadnej przyczyny , wszystko do tej pory było w porządku a gdy dzisiaj wsiadłem do samochodu okazało się że nawiew nie działa czym to może być spowodowane ??
  • REKLAMA
  • #2 11606411
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 343
    Na żadnym biegu ?
    Sprawdź bezpiecznik, a następnie czy dochodzi napięcie do silnika może jakaś kostka wypadła albo styku nie ma.
  • REKLAMA
  • #3 11606427
    davemax
    Poziom 2  
    a gdzie znajduje się ten bezpiecznik??
  • #4 11606436
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 343
    Nie znam tego samochodu, więc dokładnie nie powiem, ale na pewno będzie w skrzynce z wszystkimi bezpiecznikami [od świateł itpitd] i będzie oznaczony.
  • Pomocny post
    #5 11606594
    piwko
    Poziom 25  
    Ocena: 213
    davemax napisał:
    Witam mam problem , nagle przestał mi działać nawiew bez żadnej przyczyny , wszystko do tej pory było w porządku a gdy dzisiaj wsiadłem do samochodu okazało się że nawiew nie działa czym to może być spowodowane ??

Pewnie tzw. jeż ,czyli sterownik pwm.Typowa usterka.
  • REKLAMA
  • #6 11610390
    davemax
    Poziom 2  
    Dzięki kolego, taką samą wskazówkę dał mi znajomy mechanik od BMW , też stawia na JEŻA
  • Pomocny post
    #7 11611141
    piwko
    Poziom 25  
    Ocena: 213
    davemax napisał:
    Dzięki kolego, taką samą wskazówkę dał mi znajomy mechanik od BMW , też stawia na JEŻA

Mając oscyloskop,albo multimetr z pomiarem wspł. wypełnienia impulsu możesz sprawdzić czy jest sterowanie z panelu klimy.
  • #8 11620820
    davemax
    Poziom 2  
    dziękuję jeszcze raz za wskazówke, wymieniłem rezystor ale najpierw sprawdziłem na krótko czy chodzi sam silniczek dmuchawy i było OK. ale po jednym dniu pracy objawy powróciły i doszedłem do wniosku , że szczotki na wirniku są już bardzo zużyte i zamówiłem całą nową dmuchawę , będę miał teraz cały nowy komplet tylko czeka mnie jeszcze raz rozbiórka deski w aucie , pozdr.
  • REKLAMA
  • #9 16436165
    martinzxr
    Poziom 2  
    Ocena: 18
    Pierwsze co to sprawdzić musisz bezpieczniki w schowku takie jak nr 30 to jest 15 amperowy i bezpiecznik nr 26 to jest 7.5 amperowy
    I bezpiecznik nr 3 tez sprawdz to jest 40 amperowy. Miałem tak ze w jeden dzień padło mi oświetlenie nawiewu i brak dmuchawy. Pozdrawiam

Moderowany przez tzok:

3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza nagły brak nawiewu w BMW e60 530d, który wystąpił bez wcześniejszych oznak. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie bezpieczników, w tym nr 30 (15A), nr 26 (7.5A) oraz nr 3 (40A), a także ewentualne problemy z silnikiem nawiewu, takie jak uszkodzenie sterownika PWM (tzw. "jeż"). Użytkownik potwierdził, że po wymianie rezystora i sprawdzeniu silniczka, problem powrócił, co sugeruje zużycie szczotek na wirniku, co skłoniło go do zakupu nowej dmuchawy.
REKLAMA