logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Apple/iPhone/4 - Nie działa czujnik zbliżeniowy po wymianie home button

banban56 04 Gru 2012 02:28 6201 8
REKLAMA
  • #1 11608131
    banban56
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Wymieniłem ostatnio home button w moim telefonie, po wymianie nie działał mi czujnik zbliżeniowy/światła. Rozebrałem telefon jeszcze raz, pomyślałem, że czegoś nie połączyłem... Po złożeniu dalej nie działał czujnik, dodatkowo złamałem w środku tasiemkę od przycisku włączania...
    (Nie wiem czy to istotne, ale czytając forum natknąłem się na podobny temat, tam ktoś pisał że można pomalować markerem otwory przez które wpada światło do iphone, zrobiłem tak, nie pomogło...)
    Kupiłem nową taśmę z czujnikami oraz przyciskiem włączania, wymieniłem, wyczyściłem otwory czujnika światła w panelu dotykowym (zmywaczem do paznokci - mogłem coś uszkodzić?), niestety problem pozostał. Dalej nie działa czujnik, włącznik zaczął działać. W czym może być problem?
    Dodam, że przełożyłem stary filtr "uv" do nowego czujnika.
  • REKLAMA
  • #2 11611148
    rtvkce
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    Trzeba było dać zarobić komuś to się zna :)
    Sporo rzeczy mogło się uszkodzić przy rozkręcaniu telefonu.
  • REKLAMA
  • #3 11613083
    banban56
    Poziom 9  
    Czyli że co mogłem uszkodzić? Rozebrałem telefon ostrożnie wg dokładnej instrukcji, niczego nie wyciągałem na siłę, wszystko ładnie i gładko poszło.

Pomoże ktoś?
  • #4 11619904
    iQuaz
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Miałem podobny kłopot, ale dzięki wskazówce kolegi Ebrego nauczyłem się go rozwiązywać.
    Wklej cienki paseczek z taśmy izolacyjnej (czarnej) pomiędzy czujnik światła i zbliżenia, tak aby taśma lekko nachodziła na ten sensor.
    Troszkę jest kombinowania z odpowiednim naklejeniem tej taśmy, ale w moim przypadku ostatecznie udaje się tym sposobem "naprawić" wygaszanie (pod warunkiem, że bez nałożonego panelu przedniego czujnik działa).
    Apple/iPhone/4 - Nie działa czujnik zbliżeniowy po wymianie home button
  • REKLAMA
  • #5 11703647
    banban56
    Poziom 9  
    Niestety nie pomogło, telefon był w serwisie przez 2 tygodnie, problem nadal pozostał. Nowa taśma, oryginalna + podróbki, żadna nie działa. Wszystkie części mam w telefonie oryginalne, oprócz homebutton'a...który sam wymieniałem.
    Jeszcze jakieś pomysły? Co to może być, jak to można zdiagnozować?
  • #6 11703880
    iQuaz
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Rozumiem, że bez nałożonego wyświetlacza, czujnik również nie działał?
  • REKLAMA
  • #7 11829054
    banban56
    Poziom 9  
    Nie chce go znów niepotrzebnie rozbierać... Dodam jeszcze, że nie działa mi bluetooth (można go włączyć/wyłączyć, ale ciągle wyszukuje urządzenia i nic nie znajduje) oraz podczas rozmowy na głośnomówiącym/nagrywaniu filmików nie działa mikrofon. Da się rozmawiać normalnie przez "słuchawkę". Wnosi to coś nowego do mojego problemu?
    Pewnie uszkodził się jakiś układ na płycie, podczas rozbierania... Jakiś dobry serwis polecicie?
  • #8 12802339
    beemwu
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Mógłbym się dowiedzieć czy rozwiązał Pan swój problem, a jeżeli tak, to w jaki sposób?
  • #9 13384744
    kod1
    Poziom 10  
    Temat stary ale może komuś się przyda.
    Miałem identyczny problem.
    Okazało sie, ze przy rozbieraniu ekranu, odkleił sie filtr uv, który jest na tasiemcem od czujniki światła. Bez niego czujnik nie będzie działał. Koszt filtra 10 zł i sprawa rozwiązana.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z czujnikiem zbliżeniowym i światła w iPhonie 4 po wymianie przycisku home. Po rozkręceniu telefonu i wymianie taśmy z czujnikami, problem nadal występował, a dodatkowo uszkodzona została tasiemka od przycisku włączania. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym malowania otworów czujnika markerem oraz wymiany taśmy na nową, ale bez skutku. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali, że problem mógł wynikać z odklejenia filtra UV, który jest niezbędny do prawidłowego działania czujnika. Użytkownik zauważył również problemy z Bluetooth i mikrofonem, co sugerowało możliwe uszkodzenie układu na płycie głównej. Ostatecznie, jeden z uczestników potwierdził, że koszt filtra UV wynosi około 10 zł i jego wymiana rozwiązała podobny problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA