logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iPhone 4 - Czujnik zbliżeniowy nie działa po wymianie taśm i innych próbach

revolt2 09 Maj 2017 12:57 1245 10
REKLAMA
  • #1 16465334
    revolt2
    Poziom 17  
    Ocena: 115
    Cześć, wymienione 5 taśm od czujnika zbliżeniowego w iphone 4 nie działa nic , zrobione bandy z taśmy piankowej w około czujnika, pomalowane szkło flamastrem, wycięte otwory w taśmie izolacyjnej, bez skutku ,.../

Jakieś pomysły ?

~lampik
  • REKLAMA
  • #2 16465365
    zolwik1985
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Wymieniales może ostatnio w nim ekran? Miałem podobny przypadek, w momencie połączenia nie wygaszalo ekranu dopiero docisniecie w miejscu czujnika dawało poprawny efekt.
  • #3 16465372
    revolt2
    Poziom 17  
    dociśnięcie w miejscu czujnika (możesz sprecyzować)

Dodano po 1 [minuty]:

zolwik1985 napisał:
    Wymieniales może ostatnio w nim ekran? Miałem podobny przypadek, w momencie połączenia nie wygaszalo ekranu dopiero docisniecie w miejscu czujnika dawało poprawny efekt.

Cały front był wymieniony.
  • REKLAMA
  • #4 16465443
    zolwik1985
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Chodzi o docisniecie ręką w okolicy czujnika. Jeśli czujnik zaczyna działać poprawnie tzn ze lcd jest za daleko od czujnika i trzeba go czymś przykleić tak jak oryginalnie.
  • #5 16466798
    bogdan2491
    Poziom 22  
    Ocena: 96
    Tak celem sprecyzowania zadam pytanko. Ekran podczas rozmowy nie gaśnie, czy gaśnie i nie chce się zapalić? W piątkach zdarzało mi się, że nie gasł, i dopiero po wyskrobaniu igłą maleńkiego oczka zaczęło działać jak należy.
  • #6 16467274
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 128
    Na początek tak jak kolega wyżej pisał podepnij na zewnątrz taśme z czujnikiem i sprawdź po przyłożeniu palcem czy działa.
    Jeżeli wszystkie 5 taśm by nie działało to raczej problemu szukałbym w drobnicy obok connectora J7

Na czujniku powinien być taki filtr uv - przełożyłeś go ze starej taśmy?
    Ja żadnych taśm na czujnik nie stosowałem - poprostu po zdjęciu starego wyświetlacza robiłem delikatną ramkę wokół czujnika na korpusie z czarnego silikonu.
    Załączniki:
    • iPhone 4 schem.pdf (875.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 16467325
    conrad9210
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    Cześć.
    Bardzo często chiński zamiennik tej taśmy nie działa. Przetestuj na taśmie 100% sprawnej. Dodatkowo w oryginale na czujniku zbliżeniowym jest naklejony POLARYZATOR/FILTR. Trzeba przełożyć go z oryginalnej taśmy. I rzecz najważniejsza, czujnik nie może dostawać "lewego" światła. Wyjmij lcd i w miejscu gdzie jest "oczko" od czujników wklej cienki pasek gąbeczki pomiędzy te oczka, musi oddzielać je od ramki do otworu głośnika słuchawki.
    To jest pełna solucja na proximity sensor w ip4 :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 16467439
    revolt2
    Poziom 17  
    tasiemkę mam na zewnątrz, nie reaguje podpinam trzy różne, ale od tego samego sprzedawcy,...
    nie reaguje na nic , jest bez filtra, zakładam filtr dalej to samo, po przyłożeniu palca LCD nie gaśnie...
  • #9 16467549
    conrad9210
    Poziom 26  
    Nie zadziała Ci jak masz ją na zewnątrz. Niestety musisz za każdym razem ją wkładać w korpus i testować. Jak będziesz to robił byle jak to nic nie naprawisz.
  • #10 16467571
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 128
    conrad9210 napisał:
    Nie zadziała Ci jak masz ją na zewnątrz. Niestety musisz za każdym razem ją wkładać w korpus i testować. Jak będziesz to robił byle jak to nic nie naprawisz.

Nie musi wkładać taśmy do korpusu.Sprawny czujnik zadziała po przyłożeniu palcem. Testowane 1000 razy. Nawet chyba bez filtra powinien zadziałąć chodź tutaj nie jest 100% pewnien bo już dawno "czwórki" nie robiłem.

Sprawdź pod mikroskopem czy nie masz uszkodzonej drobnicy wokół connectora j7

• REKLAMA
  • #11 16467579
    conrad9210
    Poziom 26  
    Ja również 1000 razy to robiłem. I dla 100% pewności zawsze wkładałem. Zacznijmy od tego, że nie wiadomo czy sama taśma jest sprawna i czy jak pisałeś kolego gsmowiec nie ma wyrwanej drobnicy przy gnieździe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z czujnikiem zbliżeniowym w iPhone 4, który nie działa pomimo wymiany pięciu taśm. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, takie jak dociskanie czujnika, sprawdzanie poprawności podłączenia taśmy oraz upewnienie się, że filtr UV jest na miejscu. Wskazano również na możliwość uszkodzenia drobnicy wokół złącza J7 oraz na problem z chińskimi zamiennikami taśm. Użytkownicy podkreślają, że czujnik powinien działać nawet bez filtra, ale wymaga poprawnego umiejscowienia w korpusie telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA