logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iPhone 4 - Nie działa czujnik zbliżeniowy po wymianie ekranu

lizak89 11 Cze 2013 20:06 17208 12
REKLAMA
  • #1 12407092
    lizak89
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam, iPhone 4 black spadł i szybka pękła. Poza tym faktem był w pełni sprawny. Po wymianie szybki razem z wyświetlaczem nie działa czujnik zbliżeniowy... Tzn np w trakcie rozmowy nie wyłącza się ekran.. Co może być powodem?. Wymiana z czarnej szybki na czarną więc różnicy nie powinno być, nowa część jest oryginalna.
  • REKLAMA
  • #2 12407334
    sm233
    Poziom 38  
    Ocena: 433
    Nowa część jest na 99% zamiennikiem. Wystarczy, że napiszesz ile za nią zapłaciłeś. Możesz spróbować wyjąć nowy dotyk i przedzielić porządnie dwa przyciemnione małe okienka jakąś grubszą czarną taśmą. Powinno pomóc.
  • #3 12407378
    lizak89
    Poziom 12  
    Wyświetlacz na pewno oryginalny z demontażu za 75zł. Nawet na jednej z taśm było "Apple" napisane. Nie wiem o jakie okienka Ci chodzi i o jakie przedzielenie... Jesli ta taśma przyjdzie w miejsce czujnika to zawsze będzie gasł nawet jak nie będzie przy uchu bo będzie widział taśmę...

Teraz nieco pokopałem i wpadł mi temat w którym piszą że nieorginalne panele przednie mają takie problemy i wystarczy zakleić większosc oczka czujników... Więc jednak front jest jakimś cudem nie applowski. Tematu nie zamykam do momentu rozwiązania problemu. A telefon bede miał w rękach dopiero około czwartku.
  • #4 12407578
    sm233
    Poziom 38  
    Ocena: 433
    Tak jak Ci napisałem. Robię to regularnie, wyjmij dotyk, spójrz pod światło i w miejscu okienka czujnika będziesz miał jakby 2 małe okienka, od spodu przedziel te okienka czarna taśma żeby światło nie przedostawało się spodem pomiędzy tymi okienkami. Żadnej filozofii tam nie ma. W 4s jest taki podział robiony tasiemką już fabrycznie. W 4 trzeba to zrobić samemu.
  • REKLAMA
  • #5 12408277
    lizak89
    Poziom 12  
    Masz gdzies jakieś foto jak to dkładniej ma byc oklejone?. Chwilowo nie mam szans tego widzieć bo telefon nie jest mój. A szczerze mówiąc chciałbym być juz o to spokojny że przy najbliższej okazji dokładnie bede wiedział co zrobić...
  • REKLAMA
  • #6 12414902
    iQuaz
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam nieco inny sposób na rozwiązanie tego problemu.
    Musisz przysłonić kawałkiem taśmy czujnik. Ważnym jest, abyś nakleił taśmę dokładnie tak, jak na zdjęciu poniżej
  • #7 12834866
    wyrko
    Poziom 11  
    A ja mam problem z czujnikiem światła (ambient light sensor) w białym Iphone 4s. Problem pojawił się po tym kiedy rozebrałem telefon i wymieniłem home i power button. Jak wiadomo power button w 4s jest na tej samej taśmie co czujnik zbliżeniowy (proximity sensor) i właśnie czujnik światła. Czujnik zbliżeniowy działa, power button też, a czujnik jasności nie. Kalibrowałem go, wrzuciłem najnowszy soft 7.0.2, sprawdziłem czy czujniki są dobrze ułożone w swoim miejscu. Przednia szyba jest oczywiście oryginalna. W czym problem? Może czujnik który znajduje się na tej taśmie którą kupiłem jest uszkodzony? Kupiona taśma też jest oczywiście oryginalna.
  • #8 12835923
    dxxx

Poziom 24  
    Ocena: 173
    Nie wiem, gdzie kupujecie te części oryginalne. 99,99% to podróbki lepsze lub gorsze. HQ, petarda i jeszcze jak tam zachwalane - WSZYSTKO TO CHIŃSKIE ZAMIENNIKI.

ORYGINALNE to albo z demontażu albo wyniesione w skarpecie z serwisu. Jak z demontażu - to też nikt nie da gwarancji, że działa.
    Konto firmowe:
    AGSM SERWIS
    Ul. Podgórna 12 boks 27, Elbląg, 82-300 | Tel.: 537XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://facebook.com/AGSMserwis
  • #9 12835941
    bajeczny88
    Poziom 26  
    Ocena: 58
    dxxx napisał:
    Nie wiem, gdzie kupujecie te części oryginalne. 99,99% to podróbki lepsze lub gorsze. HQ, petarda i jeszcze jak tam zachwalane - WSZYSTKO TO CHIŃSKIE ZAMIENNIKI.

ORYGINALNE to albo z demontażu albo wyniesione w skarpecie z serwisu. Jak z demontażu - to też nikt nie da gwarancji, że działa.

Potwierdzam, wszystkie te napisy że 100% oryginał, zdjęcia poglądowe i napisy na taśmach to tylko imitacja.

Na rynku są zamienniki dobrej i słabszej jakości, cieńsze i grubsze, świecące lepiej i gorzej, oryginał tylko z demontażu.
  • REKLAMA
  • #10 12835972
    wyrko
    Poziom 11  
    No to wygląda na to, że będę musiał poszukać kolejnej taśmy, tym razem z demontażu.
  • #11 13056682
    contactservice
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    Witam
    Nie chcę zakładać nowego tematu, więc pozwolę sobie tutaj zadać pytanie.
    Gdzie dokładnie naklejacie taśmę( z dołu tylko, czy z każdej strony)?
    Mam problem z iphone 4s biały, raz przykleiłem i ok ale za chwilę już nie działało.
  • #12 13056774
    xkamis
    Poziom 11  
    ja zwykle naklejam w ten sposób i zawsze jest 100% skutecznosci

• #13 13056786
    contactservice
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    Taśmę dwustronną stosujesz?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z czujnikiem zbliżeniowym w iPhone 4 po wymianie ekranu. Po upadku telefonu i wymianie szybki, czujnik nie działa poprawnie, co skutkuje brakiem wyłączania ekranu podczas rozmów. Użytkownicy sugerują, że nowa część może być zamiennikiem, co jest częstym problemem w przypadku nieoryginalnych paneli. Proponowane rozwiązania obejmują zaklejenie okienek czujnika taśmą, aby zablokować światło, co może poprawić działanie czujnika. W dyskusji podkreślono, że oryginalne części są trudne do znalezienia, a wiele dostępnych na rynku to podróbki. Użytkownicy dzielą się również doświadczeniami z innymi modelami, takimi jak iPhone 4s, gdzie podobne problemy występują po wymianie komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA