logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Multimetr WENS53 - brak wyzerowania na omomierzu i testerze diod.

mori_mj 04 Gru 2012 12:46 2070 1
REKLAMA
  • #1 11608994
    mori_mj
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam forumowiczów. W naprawie mam własny multimetr WENS53, którego popsułem przez mój błąd, podłączając omomierz jako woltomierz. Na zakresie omomierza chciałem zmierzyć omyłkowo napięcie ok. 48V. Skutek był taki, że multimetr się zresetował i pokazywał po tym już dziwne wartości na omomierzu i testerze diod. Podejrzewałem układ TL061 który został wymieniony (umiejscowiony niedaleko dużego bezpiecznika), lecz bez skutku - dalej to samo. Pomiar rezystorów względem podanych wartości są dobre, diody ok. Prosiłbym o podpowiedź gdzie szukać przyczyny tego problemu.

Multimetr WENS53 - brak wyzerowania na omomierzu i testerze diod. Multimetr WENS53 - brak wyzerowania na omomierzu i testerze diod. Multimetr WENS53 - brak wyzerowania na omomierzu i testerze diod.
  • REKLAMA
  • #2 11611927
    mori_mj
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Problem rozwiązany.
    Przyczyna:
    uszkodzony tranzystor 2SC3198 obok przekaźnika. Pełnił rolę zabezpieczenia nadnapięciowego. Zastąpiony tranzystorem 2SC945. Miernik w pełni sprawny.
REKLAMA