logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant vuw 242 dopuszczanie wody do sytemu i odpowietrzanie

lipasss 04 Gru 2012 17:15 13491 7
REKLAMA
  • #1 11609940
    lipasss
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Mam mały problem. Posiadam kocioł Vaillant vuw 242 /2-3 r2.
    Chciałbym dołożyć do instalacji dodatkowy kaloryfer. Problem w tym że nie mam pojęcia gdzie dopuszcza się wodę do instalacji i gdzie się ją odpowietrza. Czy ktoś mógłby mi pomóc ? Załączam foto jak to u mnie wygląda :

• REKLAMA
  • #2 11610634
    andrefff
    Poziom 36  
    Ocena: 805
    Na stronie 10 masz opisane dopuszczanie wody do kotła, a odpowietrzasz grzejnikami.Link
  • REKLAMA
  • #3 11610707
    grzesiek234
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 539
    Wodę dopuszczasz pod kotłem z prawej strony jest zawór widoczny na drugim zdjęciu z przodu - przekręcasz i dobijasz do jakiś 1,3 bara, na pierwszym zdjęciu za pompą jest odpowietrznik, popuść plastikową czarną nakrętkę i się odpowietrzy podczas pracy.
  • REKLAMA
  • #4 11610804
    andrefff
    Poziom 36  
    lipasss napisał:
    Problem w tym że nie mam pojęcia gdzie dopuszcza się wodę do instalacji i gdzie się ją odpowietrza.

grzesiek234 napisał:
    popuść plastikową czarną nakrętkę i się odpowietrzy podczas pracy.

To życzę powodzenia, może za sto lat się odpowietrzy.
  • #5 11611555
    grzesiek234
    Ocena: 539
    Można też przez pompę popuszczając śrube na środku. Właściwe jest odpowietrzanie z pulpitu kotła gdyż jest opcja odpowietrzenia automatycznego ale to jest opcja serwisowa i tego ci już nie będe tłumaczył.
  • #6 11611757
    andrefff
    Poziom 36  
    grzesiek234 napisał:
    Można też przez pompę popuszczając śrube na środku. Właściwe jest odpowietrzanie z pulpitu kotła gdyż jest opcja odpowietrzenia automatycznego ale to jest opcja serwisowa i tego ci już nie będe tłumaczył.

Choćbyś sto lat próbował to i tak nie odpowietrzysz tego układu, w Twój magiczny serwisowy sposób. Cuda to tylko w KK.
  • REKLAMA
  • #7 11611987
    -west
    Ocena: 521
    Nie możecie człowiekowi odpowiedzieć jak odpowietrzyć instalację tylko się przeciągacie plecami po schodach?

lipasss - kocioł odpowietrza się na kotle a instalację na instalacji. Sprawny kocioł odpowietrzy się sam a instalację jedziesz po kolei po odpowietrznikach. Instalacja wymaga okresowego odpowietrzenia szczególnie wtedy kiedy naczynie przeponowe jest puste a instalacja budynku idzie w pionie. Przy przeglądzie jak poprosisz serwisanta to nie odmówi ci przejścia po instalacji.

Zawór dopełnienia masz pod kotłem na listwie przyłączeniowej. Ta wajcha pomiędzy filtrami. (fot.2)
  • #8 11641641
    lipasss
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Ok, dzięki za podpowiedzi. Jutro się zabieram za dołożenie grzejnika do instalacji a potem walka z odpowietrzaniem. Mam nadzieję że dam radę dołożyć grzejnik bez zwalania całej wody z ukłądu ( najwyżej zakrece wszystkie grzejniki i spuszcze tylko z rur)
    Myślę że odpowietrzanie układu na grzejnikach i kotła na pompie wydaje się najbardziej sensowne.

czy 1,3 bara na instalacji to nie za mało ? Obecnie mam grubo powyżej 2

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kocioł Vaillant VUW 242 /2-3 r2 i ma problem z dopuszczaniem wody do instalacji oraz odpowietrzaniem po dodaniu nowego kaloryfera. Odpowiedzi wskazują, że wodę należy dopuszczać przez zawór znajdujący się pod kotłem, a ciśnienie powinno wynosić około 1,3 bara. Odpowietrzanie można przeprowadzić poprzez odpowietrzniki na grzejnikach oraz na pompie, a także z pulpitu kotła, co jest opcją serwisową. Użytkownik planuje dodać grzejnik bez spuszczania całej wody z układu, a także zastanawia się nad odpowiednim ciśnieniem w instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA