logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Goclever I71 i modem Huawei E1752C - brak zapisu ustawień APN

michalwm89 04 Gru 2012 18:16 2547 15
REKLAMA
  • #1 11610181
    michalwm89
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    Witam. Proszę o pomoc. Posiadam tablet Goclever I71, chcę podłączyć do niego modem Huaweii E1752C i problem jest nastepujący:
    Gdy wpisze ustawienia w menu "punkt dostepowy" i klikam na "zapisz" ustawienia nie zapisuja sie. Gdy chce wyszukac sieci wyswietla sie monit "brak dostepnych sieci". Modem jest sprawny działa na komputerze. Karta sim Plus, nie jest zabezpieczona kodem pin. Na liście zgodności tabletu mój modem jest. Nie wiem już co mogę zrobić, liczę że coś doradzicie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 11610247
    michalwm89
    Poziom 14  
    Szukałem już na forum androida, lecz brak wzmianki o moim problemie. Zwyczajnie gdy klikam na "zapisz" w celu akceptacji ustawień, to nie zapisują się i znikają bezpowrotnie. Próbowałem już wielu rzeczy, z odłączonym modemem też to nie działa. Android 2.3.3 tablet jest nowy prosto ze sklepu
  • #4 11610274
    WP_elewator
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Wydaje mi się że twój tablet nie widzi tej karty sieciowej .
    Może na stronach producenta znajdziesz odpowiedz, albo na :
    http://www.slatedroid.com/
    To jest kopalnia wiedzy :D
  • REKLAMA
  • #5 11610327
    michalwm89
    Poziom 14  
    Tak:) Tylko co tu zrobić żeby widział? :-D
  • REKLAMA
  • #6 11610366
    WP_elewator
    Poziom 25  
    Niestety zanim dopasujesz sprzęt to trzeba się zapoznać z jego przydatnością do danego tabletu.
    Nie przeskoczysz tego, to proste urządzenia i nie mogą być z tego powodu uniwersalne :|
    Zdążają się, jednak zapaleńcy którzy piszą oprogramowanie pod androida umożliwiające pracę z takimi urządzeniami.
    Najczęściej jest to zmodyfikowany ROM - tylko czy w ten sposób nie tracisz gwarancji ?
  • #7 11610466
    michalwm89
    Poziom 14  
    Ale mój modem jest na liście obsługiwanych urządzeń to po pierwsze, poza tym sprawa polega na tym że nie można zatwierdzić ustawień bo gdy się je próbuje zapisać nie przynosi to efektu....
    Co do gwarancji jestem gotowy na przeróbki, aby to działało....
  • #8 11610587
    WP_elewator
    Poziom 25  
    To pozostają ci fora dotyczące Androida i Twojego tabletu.
    Zapewne ktoś przeszedł już mękę instalowania takiego modemu lub borykał się z problemem braku możliwości zapisania ustawień i gdzieś to opisał.
    A może pokusisz się o ponowną instalację systemu na swoim tablecie - wszelkie informację masz na stronie producenta lub na podanych prze ze mnie forach - może tak usuniesz problem ?
  • #9 11610660
    michalwm89
    Poziom 14  
    Być może ktoś już przeszdł tą męke, lecz nie zechciał tego opisać bądź nie odnalazłem tego w sieci. Spróbuje z jakimiś innymi modemami powalczyć, jeśli się nie uda to zobaczymy. Liczę że ktoś na tym forum zna odpowiedź na mój problem...
  • #10 11612546
    conan02

Poziom 30  
    Ocena: 91
    Nie w sieciach WiFi, tylko Sieci komórkowe, wyświetli się lista sieci z profili modemu, bez podłączonego modemu będzie pusto. Dla 3G jest osobny profil.
    Mam też GoClevera, tylko nowszego. Ale przypuszczam, że w ustawieniach będzie podobnie.
    Konto firmowe:
    Komputer Serwis
    Lwowska 147, Nowy Sącz, 33-300 | Tel.: 602-XXX-XXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #11 11613283
    michalwm89
    Poziom 14  
    W ustawieniach sieci komórkowe / punkty dostepu mam pustą listę, wprowadzam ustawienia klikam zapisz i dalej nic i tak jest czy to z modemem czy tez bez niego. Po telefonie do firmy goclever dowiedziałem się że muszę zaktualizować modem i...... nadal jest to samo. Zadzwonię do nich i zobaczymy.
  • #12 11613305
    conan02

Poziom 30  
    W chwilę po włączeniu modemu powinna się dać wyświetlić lista sieci z możliwością modyfikacji, zapisania i ustawienia domyślnego punktu dostepowego 3G. Nie wykrywa modemu.
    Konto firmowe:
    Komputer Serwis
  • #13 11613371
    michalwm89
    Poziom 14  
    Po rozmowie telefonicznej z serwisem firmy goclever wyjaśniło się:
    - modem Huaweii E1752 pomimo iż jest na liście kompatybilności okazuje się że nie jest wykrywany, ponieważ zależy to konkretnie od danego egzemplarza i nie ma żadnej żelaznej reguły że gdy znajduje się na liście obsługiwanych to oznacza iż działa.
    - muszę kombinować z innymi modemami , lub zakupić modem GCM01 który jest dedykowany do tego urządzenia i według zapewnień będzie działał.

Zastanawiam się czy aktualizacja firmware mojego modemu Huaweii E1752C coś by wniosła do tematu, oraz do rozwiązania problemu?
  • #14 11613408
    conan02

Poziom 30  
    Najpewniej to będzie kupić dedykowany modem, niektórzy dostawcy np. Play i Polsat wgrywają własny firmware w modemy, wtedy model modemu nie ma znaczenia.
    Konto firmowe:
    Komputer Serwis
  • #15 11613489
    michalwm89
    Poziom 14  
    Mój modem miał simlocka Orange którego zdjąłem osobiście. Dedykowany modem kosztuje 140 zł , a tablet kosztował 229zł więc wiadomo o co chodzi.....

Dodano po 48 [minuty]:

michalwm89 napisał:

Zastanawiam się czy aktualizacja firmware mojego modemu Huaweii E1752C coś by wniosła do tematu, oraz do rozwiązania problemu?

Aktualizacja firmware i dashboardu nie przynosi większych efektów
  • #16 11617107
    michalwm89
    Poziom 14  
    A może ktoś z was ma doświadczenie w używaniu innych modemów niż GCM01 z tabletem goclever i71 ? Próbowałem dzisiaj dopasować w sklepach modem lecz wszędzie mówili że tylko i wyłącznie będzie działał ten co zaleca producent, jednakże wczoraj w rozmowie telefonicznej z serwisem GoClever powiedziano mi że jest możliwe dopasować inny modem aczkolwiek to nie takie proste....
    Nie wiem już co zrobić, czy zakupić oryginalny modem czy kombinować dalej....
    Przed tym modemem GCM01 odstrasza mnie jedynie cena , jej proporcja do ceny tabletu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada tablet Goclever I71 i próbuje podłączyć modem Huawei E1752C, jednak napotyka problem z zapisywaniem ustawień APN. Mimo że modem działa na komputerze, tablet nie wykrywa go, co skutkuje brakiem możliwości zapisania ustawień. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym aktualizacji oprogramowania modemu, ale bez skutku. Ostatecznie dowiedział się, że mimo figurowania modemu na liście kompatybilnych urządzeń, jego działanie może być uzależnione od konkretnego egzemplarza. Zasugerowano zakup dedykowanego modemu GCM01, który ma być lepiej dopasowany do tabletu, mimo że jego cena jest stosunkowo wysoka w porównaniu do ceny samego tabletu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA