logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scania R420 2007 - Silnik nie osiąga 60°C, termostat i pompa wodna sprawdzone

szczesniak2 05 Gru 2012 12:57 8052 3
REKLAMA
  • #1 11613019
    szczesniak2
    Poziom 10  
    Ocena: 38
    Witam w mojej Scanii R420 2007 r. jest problem dogrzaniem silnika. Nawet z ładunkiem zwłaszcza przy obecnych temperaturach tj ok 0 st C. nie mozna osiagnac temp 60 st takze wskazowka tamperatury prawie wcale sie nie porusza. Wszystko by wskazywało na termostat ale rok temu go wymieniałem gdy była tamperatura ok 70 st po nagrzaniu i ta wymiana termostatu nic nie dała. Słyszałem ze może to być wina pompy wodnej. Moze ktos miał coś podobnego?
  • REKLAMA
  • #2 11613451
    mtracz
    Poziom 29  
    Ocena: 914
    A masz 100% pewności że układ pomiarowy - czujnik i wskaźnik sprawny.
    Może to błędne wskazanie.
    Zmierz temperaturę zewnętrznym termometrem.
    Niedomagająca pompa wody to raczej przegrzewanie silnika, ale może są jakieś przypadki.
    A nowy termostat wymieniłeś na oryginalny?
    Stary jak jeszcze go masz sprawdź przy jakiej temperaturze się otwierał.
  • REKLAMA
  • #3 11616861
    multihunter
    Poziom 26  
    Ocena: 114
    czy daje ciepłe powietrze z nagrzewnicy, dotknij ręką przewodów czy są ciepłe, jak wymieniasz termostat to załóż oryginał lub coś z wyższej półki np. walter. A ty pewnie kupiłeś termostat na odpuście za 40zł i żądasz nie wiadomo czego. Pzdr
  • #4 11648148
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1225
    Ustal, czy wentylator "wyje" cały czas, może z układem sterowania elektrycznego jest coś nie halo, taki "wentylatorek" na pełnych obrotach potrafi skutecznie chłodzić silnik strugą zimnego powietrza.
    Generalnie jednak termostat, mimo że nowy, nie oznacza, że jest dobry.
REKLAMA