logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

2 routery 2 komputery gniazdo - brak internetu zaciskanie

lisek508 07 Gru 2012 20:12 2292 6
REKLAMA
  • #1 11623101
    lisek508
    Poziom 10  
    Mam problem otóż nie wiem w jaki sposób zaprasować kable
    sprawa wygląda tak jak na obrazku mam internet radiowy w gniazdku jest normalnie internet bo po podłączeniu komputera zwykłym kablem T-568B nie crosowanym internet działa. Podłącze router nie chce działać w żaden sposób. Jakimi kablami mam połączyć te urządzenia? Gniazdko -> Router 1, Router 1 -> Router 2. Z każdego routera internet do stacjonarnego PC oraz WiFi ale z tym się uporam

2 routery 2 komputery gniazdo - brak internetu zaciskanie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11623123
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Diody palą się przy portach ? kabla1 ? kabla2 ?

Przy dzisiejszych urządzeniach nie ma znaczenia kabel prosty/kross, urządzenia wykryją same się dostosują, powinny.

model routerów ?

Podłącz kompa bez routera, start/uruchom: CMD.exe, wpisz
    ping 8.8.8.8
    ipconfig /all
    pokaż wydruk.

To sam wykona przy połączeniu kompa przez router.
  • REKLAMA
  • #3 11623136
    lisek508
    Poziom 10  
    Tak świecą się. Resetowałem Routery i nic może problem tkwi w gniazdku? bo jak włożę kabel to jest również T-568B i kolory do siebie pasują na przykład pomarańczowy w gniazdku to pomarańczowy w kablu i tak kolejno
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11623146
    raven19
    Poziom 11  
    "Nie chce działać" rozwiń myśl:) Jeżeli nie palą się diody to masz na 99% źle zaciśnięty kabel. Większość domowych routerów (o ile nie wszystkie aktualnie produkowane) mają domyślnie porty AUTO MDIX więc czy podłączysz kabel cross czy prosty link musi się zaświecić.
    Jeżeli zaś internet nie działa (a palą się diody) to być może Twój provider zablokował możliwość podłączania "nieautoryzowanych" urządzeń bez jego wiedzy (ma wpisany adres MAC Twojego komputera, a nie routera). Odpisz..będziemy dalej kombinować.
  • REKLAMA
  • #5 11623158
    lisek508
    Poziom 10  
    Możliwe że to przez złe prasowanie ponieważ wcześniej wszystko działało ale nie wiem za bardzo na jakich kablach a teraz mam remont i muszę pozaciskać kable na nowo. Jeszcze pytanie czy kable w gniazdku mam dobrze podłączone?
  • Pomocny post
    #6 11623166
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Nie ważne jakie kolory w gniazdku, ważne aby oba końce kabla były zaciśnięte w/g tego samego standardu.
  • #7 11623169
    lisek508
    Poziom 10  
    Już próbuję zaraz napiszę co się udało zrobić.

Dodano po 16 [minuty]:

Już mam odpowiedź :) Dla wszystkich
    Zaciskajcie kable powoli i spokojnie a nie będzie takich problemów.
    Oczywiście po dobrym zaciśnięciu wszystko śmiga ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem dwóch routerów do internetu radiowego. Po podłączeniu komputera bezpośrednio do gniazdka internet działa, ale po podłączeniu routerów nie ma sygnału. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z błędnego zaciśnięcia kabli, ponieważ nowo zaciśnięte kable mogą być źle wykonane. Ważne jest, aby oba końce kabla były zaciśnięte zgodnie z tym samym standardem (T-568B). Użytkownik potwierdza, że po poprawnym zaciśnięciu kabli, połączenie działa prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA