logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router - jednym kablem podłączam router- działa , drugim nie działa

skillowy druid 12 Sty 2016 08:14 1332 6
  • #1 15325485
    skillowy druid
    Poziom 7  
    Witam postanowiłem podłączyć drugi router do mojej sieci internetowej ,podłączam go tradycyjnym kablem internetowym dotychczas podłączonym do komputera i co się okazuje?
    Inteten nie dociera po tym kablu do routera co wywnioskowałem z niepalącej sie diody internetu.
    Postanowiłem połączyć go innym kablem i router działa
    Jedyne rużnice miedzy kablami to taki , że drugi kabel posiada 4 pin-y na prosto
    A pierwszy kabel ma 8 pinó
    Czego to wina?
  • #3 15325620
    gavron
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Co to znaczy 4 piny na prosto i 8 pinów?? kable mają żyły a wtyczki piny
  • #4 15325657
    skillowy druid
    Poziom 7  
    Tak chodziło mi o żyły .
    1 kabel internetowy na wtyczce ma 4 żyły i po drugiej także 4
    A drugi kabel ma 8 żył n wtyczce a po drugiej 4 żył
  • #5 15325760
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Obie strony kabla muszą być podłączone tym samym standardem (T568B lub T568A)
    Inne kombinacje są nieważne i mogą spowodować brak połączenia.
  • #6 15325759
    gavron
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    zrob foty wszystkich wtyczek

Dodano po 33 [minuty]:

ciekawe ze polaczenie obu daje kabel krosowany, ktory rowniez dziala, wiec nie gadaj glupot
  • #7 15330765
    czuker
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    Zapewne tajemnica tkwi w tym że jeden kabel to kabel Eth z tym że nie wszystko zarobione (z jednej 4 z drugiej 8), a drugi potencjalnie wogóle nie jest kablem eth - tak rozumiem stwierdzenie 4 piny na prosto - pewie 3,4,5,6.

W kablu Eth muszą być conajmniej zarobione piny 1,2,3,6 - albo na wprost 1-1,2-2,3-3,6-6 albo skrosowane 1-3, 2-6, 3-1,6-2

Oczywiście może być też tak że oba kable maja użyte poprawne żyły, ale jeden jest po prostu uszkodzony. Tym bardziej że wg tego co piszesz nie sa to fabrycznie zarabiane kable eth bo te by miały wszystkie 4 pary. Nie tak dawno trafiłem na uszkodzony fabrycznie zarabiany kabel a diagnostyka była nieco bardziej skomplikowana bo i i połączenie było duzo bardziej skomplikowane niż router-komputer :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem drugiego routera do sieci internetowej. Po podłączeniu routera kablem z 4 żyłami, internet nie działa, podczas gdy kabel z 8 żyłami działa poprawnie. W dyskusji zwrócono uwagę na znaczenie standardów zarobienia kabli (T568A lub T568B) oraz na to, że oba końce kabla muszą być zgodne. Istnieje również możliwość, że jeden z kabli jest uszkodzony lub nie jest odpowiednim kablem Ethernet. Wskazano, że w kablu Ethernet muszą być zarobione odpowiednie piny, aby zapewnić prawidłowe połączenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA