logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Testdisk, po odzyskaniu partycji niektóre foldery są puste.

wormk 08 Gru 2012 13:05 1884 3
REKLAMA
  • #1 11625049
    wormk
    Poziom 9  
    Witam, postaram się krótko opisać mój problem.

Na dysku Seagate barracuda 750GB posiadałem 2 partycje NTFS i kilka linuxowych (zależy mi tylko na odzyskaniu tylko tych dwóch NTFS). (Dysk został sformatowany i utworzyły się na nim partycja ext4 oraz wymiany)

Wykonałem kopię posektorową (DMDE) całego dysku Segate 750gb na nowy dysk WB 1TB. Programem TestDisk odzyskałem (z kopii) te dwie partycje NTFS. Wydawało mi się, że wszystko jest w porządku dlatego tym samym sposobem odzyskałem te dwie partycje z dysku "oryginalnego".

Teraz posiadam dwa problemy:
    1. Przy dysku WD 1TB "narzędzie do obsługi dysków"(ubuntu) daje mi komunikat:
    WARNING: The partition is misaligned by 3072 bytes. This may result in very poor performance. Repartitioning is suggested
    nie pomaga usunięcie wszystkich partycji i formatowanie. Z dyskiem wydaje się być wszystko w porządku, nie ma problemu z zapisywaniem i odczytywaniem. Trzeba wyzerować dysk?

2. Ten problem jest poważniejszy

Po odzyskaniu partycji programem TestDisk, windowsowy folder Users (oraz kilka innych) jest pusty. Kiedy sprawdzam go programem DMDE są tam wszystkie pliki, ale darmową wersją nie da się odzyskać całego folderu czy partycji.

Mam możliwość użycia pełnej wersji programu ZAR. W ostateczności mogę kupić DMDE.

Chciałbym jeszcze raz odzyskać wszystkie dane. Jak i jakim programem (najlepiej darmowy lub ZAR, w ostateczności DMDE) odzyskać wszystkie dane?
  • REKLAMA
  • #2 11625328
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Darmowa wersja DMDE pozwala odzyskać 4000 plików, ale chyba w jednym katalogu. Tego nie jestem pewny.
    Jeżeli chodzi o odzyskanie danych to chyba najlepiej radzi sobie z tym DMDE, ale możesz jeszcze spróbować programem Recuva.
    Nie bardzo rozumiem z którego dysku teraz odzyskujesz dane, Seagate czy WD?
    Podaj SMART tych dwóch dysków za pomocą Crystal disk info https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
    Podaj też 2100 pierwszych sektorów z kopii którą zrobiłeś czyli z WD https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445635.html
    (o ile masz tam kopie uszkodzonego dysku)
  • REKLAMA
  • #3 11625985
    wormk
    Poziom 9  
    Kopii już nie mam. Partycje przywróciłem na "oryginalnym" dysku, chcę odzyskać resztę danych właśnie z tego dysku, w DMDE widzę pliki w "pustych" folderach ale w darmowej wersji można odzyskiwać tylko po jednym pliku, nie można odzyskać całego folderu.
REKLAMA