logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon IP4500 - katridż PGI-5BK drukuje tylko pół linii, czyszczenie nie pomaga

pionier19 08 Gru 2012 21:16 3261 9
REKLAMA
  • #1 11627169
    pionier19
    Poziom 9  
    Witam,
    mam problem z drukarką Canon IP4500. Od jakiegoś czasu katridż o symbolu PGI-5BK drukuje z regularnymi przerwami, drukowane jest dokładnie pół linii. Nie ma żadnych smug, druk wygląda jakby 'ucięty' w linii prostej.
    Czyściłem już głowicę, ale nic to nie pomogło.
    Poniżej zdjęcie wydruku.
    Canon IP4500 - katridż PGI-5BK drukuje tylko pół linii, czyszczenie nie pomaga
  • REKLAMA
  • #2 11627296
    Brutus3
    Poziom 15  
    Nic nie zrobisz kardiż do wymiany, jeśli i przy nowym się to powtórzy to do serwisu muszą sprawdzić układ sterujący głowicą i dyszami.
  • REKLAMA
  • #3 11627701
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1528
    Uszkodzona głowica, do wymiany. Koszt ok. 250zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 12858434
    bernib27
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Wtam - widzę że mamy ten sam problem - czy możesz powiedzieć jak go rozwiązałeś ?
  • #5 13695773
    mateebee
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    U mnie pojawiło się zdumiewające zjawisko ... drukarka to co prawda nie ip4500, tylko ip7250.

Przy wydruku na wysokiej jakości drukuje wszystko jak należy ... oczywiście powolutku.
    Przy jakości standardowej i szybkiej drukuje z regularnymi przerwami.

Czary-mary?
  • REKLAMA
  • #6 13696097
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 13696316
    mateebee
    Poziom 11  
    Ufff ... zostałem zmylony przez drukarkę ... szablon dla PGBK kończył się idealnie równiutko i sądziłem, że jest ok. Kończył się na dodatek tak po dwóch czyszczeniach głowicy. Idealne odcięcie.

Coś mnie tknęło, aby zrobić grube czyszczenie i okazało się, że jeszcze kawałek został zadrukowany czarną siatką!

Na zdjęciu po kolei:
    1. szablon po 2x czyszczeniu zwykłym
    2. szablon po 1x czyszczeniu gruntownym
    3. wysoka jakość po 2x czyszczeniu zwykłym
    4. standardowa jakość po 2x czyszczeniu zwykłym
    5. standardowa jakość po 1x czyszczeniu gruntownym

Dalej nie kumam, dlaczego wysokiej jakości nie przeszkadzało to, że część głowicy nie drukowała ...
    Załączniki:
    • Canon IP4500 - katridż PGI-5BK drukuje tylko pół linii, czyszczenie nie pomaga CANON.jpg (75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 13696453
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 13696555
    mateebee
    Poziom 11  
    Gotowe zamienniki :-P

Ten najbardziej problematyczny to AJ, ale założony został po innym, więc bardziej skłaniam się ku temu, że to poprzednik nabruździł ... nie pamiętam "marki".

Czy jest jakiś ranking zamienników dla poszczególnych producentów sprzętu?
    Oczywiście najlepszy byłby taki stworzony przez userów, a nie gazetę.
  • #10 13697658
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Canon IP4500, gdzie katridż PGI-5BK drukuje z regularnymi przerwami, co skutkuje "uciętymi" liniami. Pomimo prób czyszczenia głowicy, problem nie ustępuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być uszkodzona głowica, zator w kanale tuszu, lub niewłaściwa jakość tuszu (zbyt wysoka lepkość). Wskazano również na możliwość wymiany katridża oraz na problemy z zamiennikami tuszy, które mogą być gorszej jakości. Rekomendowane są głębokie czyszczenia oraz użycie tańszych zamienników barwnikowych, które mogą lepiej współpracować z drukarką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA