logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy instalacja CO z kotłem EKO-KWS 10 kW i BYPASS jest poprawna?

sebaele22 09 Gru 2012 03:29 25590 24
REKLAMA
  • #1 11628133
    sebaele22
    Poziom 30  
    Ocena: 512
    Witam serdecznie, chciałbym zapytać czy ta instalacja jest poprawna:

Instalacja nie posiada żadnych zaworów bezpieczeństwa, zbiornik wyrównawczy jest podłączony na rurkach 1/2cala w odległości ponad 5m w poziomie a następnie w pionie (obrazek pokazuję dokładnie jak leci rurka do zbiornika), zbiornik posiada tylko rurkę z dołu oraz z góry bez jakichkolwiek dodatkowych otworów lub odpowietrzników. Dodam że instalacja była robiona ponad 20lat temu, jedynie co zostało zmienione to kocioł EKO-KWS 10 kW, zrobione obejście BYPASS, wstawiony zawór różnicowy oraz podłączenie zbiornika na zasilaniu przed pompką.
    Jeśli jest coś nie tak to bardzo bym prosił o poprawienie lub ewentualnie gdzie co dołożyć.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11628584
    markmd
    Poziom 25  
    Ocena: 277
    Nie musi posiadać zaworów bezpieczeństwa, ponieważ pracuje w systemie otwartym ze zbiornikiem wyrównawczym. Oczywiście,że można by dołożyć to i owo, ale jeśli ciepło jest w domu to po co.
  • #3 11628605
    k0s10r
    Poziom 19  
    Ocena: 134
    Do naczynia powinna być minimum rura dn25.
  • REKLAMA
  • #4 11628661
    sebaele22
    Poziom 30  
    Dzięki, a gdzie ten zawór bezpieczeństwa wstawić? Czy zbiornik wyrównawczy mimo tego że jest na rurkach 1/2cala jest dobrze podłączony? Niestety innej możliwości nie mam więc jest parę zakrętów, dn25 czyli jaka rurka ilu calowa minimum?
  • #5 11628711
    Piotr77777
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 266
    Do naczynia i kanalizacji minimum 1 cal, ta rura przelewowa wychodzi z naczynia tak jak na rysunku?
    Ja bym jeszcze wstawił zawór trój-drogowy na kotle.
  • #6 11629222
    sebaele22
    Poziom 30  
    Tak dokładnie, rura do zbiornika jak i również wychodzi tak jak na schemacie, czy do połączenie jest poprawne?
  • REKLAMA
  • #7 11629364
    Piotr77777
    sebaele22 napisał:
    połączenie jest poprawne?

Nie, rura do kanalizacji ze zbiornika powinna wychodzic na wysokości 3/4 zbiornika
  • #8 11629493
    sebaele22
    Poziom 30  
    Zbiornik był zrobiony przez znajomego z wejściem od dołu i z wyjściem od góry.
  • #9 11629967
    Piotr77777
    To był źle zrobiony, powinno mniej więcej tak wyglądać
  • #11 11631000
    sebaele22
    Poziom 30  
    To znaczy co teraz musiałbym przerobić? Jak już pisałem nie mam innej możliwości aby umieścić zbiornik w innym miejscu :-(.
    Mam jeszcze pytanie dlaczego temperatura wzrasta prawie do 100stopni? Obawiam się aby nie rozwaliło kotła.
  • #12 11631337
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 607
    sebaele22 napisał:
    To znaczy co teraz musiałbym przerobić? Jak już pisałem nie mam innej możliwości aby umieścić zbiornik w innym miejscu :-(.
    Mam jeszcze pytanie dlaczego temperatura wzrasta prawie do 100stopni? Obawiam się aby nie rozwaliło kotła.

Z punktu widzenia przepisów układ jest niepoprawnie zbudowany. Jeśli nie można przesunąć naczynia to trzeba albo przenieść kotłownię do pomieszczenia położonego pod naczyniem albo zrobić dwa układy połączone wymiennikiem ciepła. Naczynie wzbiorcze będzie wówczas w kotłowni pod sufitem.
  • #13 11631457
    sebaele22
    Poziom 30  
    No niestety ale kotła również nie mam gdzie przenieść :-(, a jeśli chodzi o te 2 układy to jak to zrobić? Prosiłbym o jakiś schemat.

Podłączenia wyglądają tak:

Bardzo bym prosił o jakiekolwiek wskazówki co zmienić lub ewentualnie dołożyć. Dodam że strasznie szybko temperatura wzrasta i szybko opada ciężko ją ustabilizować :-(
  • #14 11632697
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Zaznacz na schemacie przekroje poszczegolnych odcinkow rur.
    Widzi mi sie ze zasilanie niektorych grzejnikow jest bardzo dlugie (daleko od kotla).
  • #15 11633362
    saskia
    Poziom 39  
    Polaczenie pionow i zbiornika zrob jak na przerobionym schemacie i zdjeciu.

Czy instalacja CO z kotłem EKO-KWS 10 kW i BYPASS jest poprawna? Czy instalacja CO z kotłem EKO-KWS 10 kW i BYPASS jest poprawna?
  • #16 11633720
    sebaele22
    Poziom 30  
    Witam ponownie, więc tak wyjście z pieca jest na rurach 1" a powrót na 3/4". Do grzejników lecą prawdopodobnie również 1" ale pod podłogą zmniejszają się i do grzejników wchodzą rurki 1/2". Dodam że nie posiadam żadnych kolektorów na wyjściu i powrocie, po prostu zasilanie leci do pierwszego grzejnika, z pierwszego do drugiego, z drogiego do trzeciego i tak dalej a przy piecu łączą się dwa powroty (na którym jest zwykły zawór widoczny na poprzednim zdjęciu) i do pieca.

saskia dzięki postaram się to przerobić, jeśli chodzi o zbiornik wyrównawczy to co tam wstawiłeś u góry? I jak dobrze zauważyłeś na moim schemacie że grzejnik po lewej stronie jest inaczej podłączony z powrotem, brakuje zaworu bezpieczeństwa tam gdzie jest zwykły zawór do spuszczania wody z instalacji jak, brakuje zwykłego zaworu przed pompką :-) i filtr jest źle skierowany (strzałką do dołu)Nie wiem czy jest konieczne założenie tych zaworów i poprawienie tego filtra?
    Niepokoi mnie jeszcze dlaczego zbiornik wyrównawczy wylewa wodę do kanalizacji, czasem leci ciurkiem a czasem kapie :-( obawiam się jak cała woda wyleci z zbiornika to mi zapowietrzy grzejniki.
  • #17 11634951
    saskia
    Poziom 39  
    Jesli chodzi o gore zbiornika to ja nic nie wstawialem tylko kol. Piotr77777, ja tylko uzylem rysunku przez niego przerobionego.
    Na gorze zbiornika jest fajka odpowietrzajaca i z boku rura przelewowa.
    Tak jak miales wczesniej podczas nagrzewania, woda zwiekszajac objetosc wylewala sie ze zbiornika, bo zawsze byl pelny po dopuszczaniu w takim ukladzie jaki miales.
    Jesli masz uklad otwarty i nie ma mozliwosci zamknac polaczenia ze zbiornikiem to zawor bezp. jest zbedny, musisz jedynie zmienic rure laczaca pion ze zbiornikiem na 1" i polaczyc ja z pionem 10-15 cm nizej niz ta obecna jest podlaczona. Da ci to wiekszy spadek przy najmniej na odcinku w kotlowni, co ulatwi odpowietrzanie ukladu.
    Ten zygzak na zdjeciu, przerobka pionu, pozwoli wlasnie na lepszy odbior powietrza i pecherzykow pary do rury zbiornika. Przez co uklad nie bedzie ci sie pozniej zapowietrzal.
    Zawory lepiej zalozyc, bo przy ewentualnej wymianie pompy, lub czyszczeniu filtra nie bedziesz musial spuszczac wody z ukladu.
    Filtr lepiej popraw.
  • #19 11635700
    sebaele22
    Poziom 30  
    No a po co jest ta fajka odpowietrzająca skoro rura przelewowa prowadząca do kanalizacji również może odpowietrzyć powietrze w zbiorniku prawda?

Jeśli chodzi o moją instalację to mam nadal tak jak jest na pierwszym schemacie mojej wiadomości i woda mi się przelewa z zbiornika do kanalizacji, zauważyłem bo mam podłożone wiaderko :-).
    Hmmmm jeśli chodzi o mój układ to sam nie wiem jaki on jest czy zamknięty czy otwarty ale wygląda tak jak na pierwszym schemacie tego tematu.
    Co do zmiany rurki do zbiornika to będę chciał to zrobić dopiero pewnie na lato, jeśli chodzi o połączenie zbiornika to tak jak pisałem rura leci przez całą piwnicę w poziomie a następnie w pionie. Jeśli ktoś może to bardzo bym prosił o czytelny schemat jak to przerobić a dokładnie przeróbka tego zbiornika gdzie i co podłączyć.
    A i może ktoś napisze jaki to jest układ zamknięty a układ otwarty :-), wydaje mi się że układ zamknięty to taki bez zbiornika wyrównawczego i w jego miejscu grzejnik plus jakieś zawory bezpieczeństwa.
  • #20 11635814
    saskia
    Poziom 39  
    Ta fajka jest po to aby, gdy rura przelewowa leci woda i w pewnym momencie powinna przestac leciec, to ta fajka odpowietrzajaca pozwala na wejscie powietrza od gory rury przelewowej, aby woda w niej sie znajdujaca mogla splynac bez zaciagania wody ze zbiornika, lub zawieszania sie w rurze przelewowej. Chyba wiesz na czym polega spuszczanie paliwa ze zbiornika samochodu. :-)
    Kol. Bogdanbenek dodal na schemacie rure laczaca zbiornik z powrotem do kotla.
    Ta rura pomaga w uzupelnianiu ukladu podczas, oraz po zagotowaniu sie wody w ukladzie i do tego moglbys wykozystac juz istniejaca rure 1/2" do ktorej podlaczyles zbiornik.
    Musial bys wtedy poprowadzic nowa 1" rure do zbiornika, a ta obecna odpowiednio podlaczyc do ukladu, zamiast ja wyrywac ze stropow.

Dodano po 3 [minuty]:

Ze schematu wynika ze masz uklad otwarty, tylko nie dawaj zadnych zaworow na rurze miedzy pionem a zbiornikiem.
  • REKLAMA
  • #21 11636030
    sebaele22
    Poziom 30  
    A czy było by lepiej jak bym podłączył rurę do powrotu najbliższego grzejnika zamiast do wejścia przed pompą na piecu? Tak wcześniej miałem czyli dolna rurka z zbiornika do powrotu najbliższego grzejnika a górna do kanalizacji.
  • #22 11636506
    saskia
    Poziom 39  
    Tak, ale wtedy i tak musisz podlaczyc pion ze zbiornikiem i bedzie to wtedy wygladalo tak jak na rysunku ponizej. Oczywiscie to jest rysunek do innego schematu, ale samo podlaczenie zbiornika jest takie jakie powinno byc u ciebie w przypadku podlaczenia do powrotu i powinno miec ta "fajke" na gorze. :-)

• #23 11636624
    sebaele22
    Poziom 30  
    Czy mógłby mi ktoś to odpowiednio rozrysować na moim schemacie umieszczonym w pierwszej wiadomości jak to podłączyć i zwrócić uwagę na połączenie grzejników po lewej stronie a dokładnie o powrót czy tak może być czy nie? Nadal nie wiem po co jest ta fajka na górze zbiornika skoro jedna rura leci do kanalizacji którą może wejść powietrze...
  • #24 11638809
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 607
    sebaele22 napisał:
    Nadal nie wiem po co jest ta fajka na górze zbiornika skoro jedna rura leci do kanalizacji którą może wejść powietrze...

Bo kiedy będzie już w niej woda to nie będzie powietrza. Mam znajomego, któremu "fachowiec" nie zrobił "fajki". Po pierwszym gotowaniu woda w 3min wyleciała do kanalizacji. Po kwadransie powietrze w kotle miało już 300 stopni i luty miedzi po kolei zaczęły się rozpuszczać.
  • #25 11639041
    sebaele22
    Poziom 30  
    Więc ja bym musiał mieć zbiornik z czterema otworami? Czy może mi ktoś to rozrysować na moim schemacie w pierwszej wiadomości tego tematu? Kurcze już sam nie wiem jak będzie dobrze :-(.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o poprawność instalacji centralnego ogrzewania z kotłem EKO-KWS 10 kW i zbiornikiem wyrównawczym, który nie ma zaworów bezpieczeństwa. W odpowiedziach podkreślono, że instalacja może być poprawna w systemie otwartym, ale zaleca się użycie rur o większej średnicy (minimum 1 cal) oraz dodanie zaworu trój-drogowego. Wskazano na błędy w podłączeniu zbiornika, w tym niewłaściwe umiejscowienie rur oraz brak odpowietrzenia. Użytkownik obawia się o wysoką temperaturę wody, która osiąga blisko 100 stopni Celsjusza, co może prowadzić do uszkodzenia kotła. Proponowane są zmiany w układzie, w tym przeróbki rur oraz dodanie odpowiednich zaworów, aby poprawić stabilność temperatury i bezpieczeństwo systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA