logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór 16-portowego switcha z dożywotnią gwarancją i Auto MDI/MDIX

karaluch 06 Lut 2005 11:03 1472 11
REKLAMA
  • #1 1202711
    karaluch
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Musze kupic 16portowy swich do sieci, chcialbym kupic cos nowego z dozywotnia gwarancja, szperalem po allegro i po sklapach, nie potrzebuje urzadzenia zarzadzalnego tylko taki pasywny, z Auto MDI/MDIX i chcialbym miec pewnosc ze przez wieki nie bedzie sie wieszal (czesto mnie nie ma w domu i nie ma kto sprawdzac co nie dziala), zwlaszcza jak zaczna smigac filmy po sieci, biore pod uwage sprzet taki z dolnej polki cenowej ale jak moge doplacic kilka zlociszy to chcetnie postawie cos porzadniejszego. Ponizej przedstawiam 2 urzadzenia, chcialem sie dowiedziec jakies sa realne roznice (przynajmniej teoretycznie) miedzy nimi, jak zreszta widac - jeden ma wbudowany zasilacz (czy to bardzo znaczaco zwieksza jego pewnosc (# zawieszenia taniego zasilacza), pozniej na co zwrocilem uwage to rozmiar tablicy MAC i bufora, przy jakiej ilosci komputerow widac roznice czy 20-30 to za malo aby zapchac tablice (jak dobrze licze to rozmiar maksymalnej potrzbnej tablicy przy 30kompach to 29! -silnia), co do przepustowosci wewnetrznej to praktycznie te Linksysy sa pionierami w tej dziedzinie (porownywalem D-Link, Planet, tanie 3Com, noname)

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40956802

# 16 portów RJ-45 10/100,
    # samokrosujące się porty (Auto-MDI/MDIX),
    # tablica MAC: 4k adresów,
    # bufor 512 kB,
    # przepustowość wewnętrzna: 5.312 Gbps,
    # maksymalna szybkość przełączania: 2380960 pps,
    # metalowa obudowa (279.4 x 44.5 x 240 mm) z uchwytami do rack 19 cali,
    # możliwość montażu na ścianie,
    # zasilacz wewnętrzny (100-240V),
    # bardzo cichy (nie posiada wiatraków),
    # dożywotnia gwarancja.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40957127

# 16 portów RJ-45 10/100,
    # samokrosujące się porty (Auto-MDI/MDIX),
    # tablica MAC: 4k adresów,
    # bufor 256 kB,
    # przepustowość wewnętrzna: 5.312 Gbps,
    # maksymalna szybkość przełączania: 2380960 pps,
    # metalowa obudowa (130 x 40 x 127 mm),
    # możliwość montażu na ścianie,
    # zasilacz zewnętrzny: DC 12 V, 1.5 A,
    # dożywotnia gwarancja.
  • REKLAMA
  • #3 1214196
    karaluch
    Poziom 12  
    Myslalem ze dyskusja jakos sie roziwnie i nie bardzo rozumiem dlaczego praktyczne 0 odzewu :-/
  • #4 1214408
    grzesiox
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    A ja na pewno nie polecam planeta jak ma byc na duzo userow bo nie wyrabiaja sie potem...
    I to samo sie tyczy wiekszosci tanich urzadzen i basta.
    Chcesz miec porzadne kupujesz drogie i tyle.
    PS nie bawilem sie linksysami, moze sa lepsze :|
  • REKLAMA
  • #5 1214450
    karaluch
    Poziom 12  
    Linksys to Cisco wiec m/i dlatego wlasnie ta firma, zwlascza jesli chodzi o wi-fi to jest raczej lowendowym krolem ;-)

Czym mam sie kierowac wybierajac odpowiedni Swich -tak waszym zdaniem, czym wy sie kierujecie i takie tam
  • #6 1214624
    Aniol555
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Nie wiem o przepustowosci az tak wiele, ale wiem, ze moje 5 i 8 portowe Planetki z zewnetrznym zasilaczem od 2 lat sie ani razu nie zawiesily (a mam ich w mojej sieci 5)
    A co ciekawe 2 pracuja w ciezkich warunkach- 1 z podwyzszonym o 2 V napieciem ze wzgl na przedluzony kabel zas.
    Jest wkopany w ziemi w plastikowej bance po benzynie.
    A 2gi podobnie lecz na standardowym zasilaniu.

Wiec albo trafilem na dobra partie, albo toto sie nie wiesza.
  • #7 1215041
    grzesiox
    Poziom 19  
    Tak one sie nie wieszaja czesto ale przy wiekszym obciazeniu zaczynaja sie nie wyrabiac :( I potem masz czasy pingow np po 5s albo nawet po 20s :(
    Albo sie traca :|
  • REKLAMA
  • #8 1215389
    funky
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam Surecom'a 16 portowego od jekiegoś roku i nie ma z nim żadnych problemów. Pracuje na nim 12 komputerów. Poprzednio: Hub D-LinkDE816TP zabytek w pancernej obudowie, z zasilaczem wewnętrznym, wyglądał jak czołg, padł po burzy.
  • REKLAMA
  • #9 1215611
    duuzy
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Wprawdzie to już inna klasa, ale od kilku lat używam switchy 3Com 3300 MM przy pełnej obsadzie po 24 porty każdy.
    Nie zdarzył się jeszcze żaden zwis, chociaż na gwarancji wymieniłem jeden na nowy (po wyłączeniu po dwóch latach pracy już się nie podniósł)
  • #10 1215649
    grzesiox
    Poziom 19  
    Hehe ja tu nie mowie o 12 kompach czy 20 nawet ;)
    Ja mowie o tym jak po jednym switchu leci 200 MAC adresow albo i wiecej ;) to wtedy naprawde siadaja ;)
  • #11 1216797
    karaluch
    Poziom 12  
    Moja siec siec wyglada jakos tak:
    eth - swich3 - eth - swich2 - swich1 - serwer

Do 1go swicha jeszcze stary 5porotwy unex sa podpiete 2 kompy, serwer, uplink i 1 port wolny czeka na AP

Do 2go swicha przychodzi uplink z pierwszego i jest podpiete 8kompow,2 drukarki i 2 uplinki do swichy3

Swiche 3 to stare 5-8portowe unexy i delinki, jest do nich podpiete odpowiednio po 3-4 kompy

Swich2 to wlasnie mialbybyc te 16portowy (moj pierwszy typ)
    Swich1 to 5-8porotwy (odpowiednik takiego jak ten 2 typ), podpiety do ups-a serwera
    Swiche3 sa w tej chwili bardzo malo wazne,jest na nich bardzo male obciazenie, w sumie najwazniejsze sa swiche1 i swiche2. Siec maxymalnie rozrosnie sie do 40komputerow tzn nie musze sie martwic rozmiarem tablicy i bufora, jak to sie do reala.
  • #12 1217515
    grzesiox
    Poziom 19  
    E to powinien Ci wystarczyc zwykly switch.
    Dosc fajnie chodza nawet planety te wieksze (np 16tki), maja wbudowany zasilacz i duzo bajerow ustawianych zworkami (separacja portow itp) i ogolnie sie wyrabiaja i ani razu nie bylo zwisu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru 16-portowego switcha niezarządzalnego z dożywotnią gwarancją i funkcją Auto MDI/MDIX, który będzie stabilny i niezawodny przy obsłudze sieci do około 30 komputerów. Zalecane są urządzenia z wbudowanym zasilaczem impulsowym lub wewnętrznym, co zwiększa ich niezawodność i zmniejsza ryzyko zawieszeń. Wskazano, że tanie switche, takie jak Planeta, mogą działać stabilnie przy mniejszym obciążeniu, ale przy większej liczbie użytkowników mogą mieć problemy z wydajnością i opóźnieniami. Warto zwrócić uwagę na rozmiar tablicy MAC i bufora, choć dla około 30 komputerów standardowe wartości są wystarczające. Przykłady stabilnych urządzeń to 16-portowy switch Surecom, który działa bez problemów przy 12 komputerach, oraz switche 3Com 3300 MM, które sprawdzają się przy pełnym obciążeniu 24 portów. W sieci opisanej przez autora planowany jest switch 16-portowy do obsługi około 40 komputerów, gdzie zwykły switch z wbudowanym zasilaczem i funkcjami dodatkowymi (np. separacja portów) powinien wystarczyć. Linksys (Cisco) jest wymieniany jako marka o niskim segmencie Wi-Fi, a Planeta jako popularny, ale nie zawsze wystarczająco wydajny wybór.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA