logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zyxel NWD2205 - po podłączeniu do USB nie chce działać lub działa przez chwilę

TristMajster 12 Gru 2012 12:28 1722 8
REKLAMA
  • #1 11642001
    TristMajster
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam szukałem wszędzie i nie znalazłem odpowiedzi i mam nadzieję, że tutaj spece mi pomogą,
    otóż mam problem z w/w karta wifi pod USB,
    polega na tym że po podłączeniu pod port wykryje ją, ale kiedy w tray'u wyskoczy siła sygnału i chce to kliknąć żeby zobaczyć dostępne sieci to nic się nie dzieje...
    dopiero jak wejdę w panel sterowania\sieci i tam dam opcje połącz bezprzewodowo to wyskoczą sieci po kilkunastu sekundach i pokazuje albo kilka sieci i do żadnej nie mogę się połączyć albo pokaże tylko 1 sieć dostępną z którą też nie można się połączyć :/ sprawa dla mnie o tyle dziwna bo karta wifi po nie długiej chwili się tak jakby wyłącza a w menadżerze urządzeń odhaczyłem wszystkie ptaszki o wyłączaniu USB.
    próbowałem na innych komputerach i działa a na moim nie chce ruszyć.
    System jest na nowo postawiony WIN7 Professional 64bit(oryginał - żeby nie było postów w stylu czy mam oryginalny system)
    wgrałem wszystkie sterowniki do płyty głównej
    sprawa jest o tyle śmieszna że wszystko inne co podłącze pod USB działa tylko nie ta karta wifi, zaś na innych komputerach działa normalnie
    sterowniki poprawnie instaluje i to tylko same sterowniki bez menadżera do zarządzania siecią który był dołączony do karty, tak samo instalowałem tą karte wifi do innych komputerów i działa.
    nie wiem czy czasem nie będzie to wina USB
    ale próbowałem podłączać pod każdy i na USB 2.0 można powiedzieć nie czyta w ogóle a na USB 3.0 odczytuje po czy wyłącza

sorry że tak chaotycznie napisane i jakby coś było nie zrozumiałe to proszę napisać.

co do specyfikacji komputera to:
    płyta główna asus p7p55d
    8gb ram
    zasilacz 600 WAT
    dysk 1TB
    Nagrywarka DVD
    Win 7 Prof 64bit
    jak czegoś zapomniałem to dajcie znać

pozdrawiam i dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 11642058
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 11642854
    TristMajster
    Poziom 10  
    Oprócz tego że się nie łączy bez sterów to zachowuje się tak samo, wyłącza się po paru minutach. :/

próbowałem nawet użyć narzędzia do rozwiązywania problemów ale podczas sprawdzania tych błędów karta się wyłącza i d.pa blada. :/
  • REKLAMA
  • #5 11643797
    TristMajster
    Poziom 10  
    W opcjach zasilania w systemie?
    Masz na myśli odhaczenie ptaszków o wyłączeniu portów USB w celu oszczędzania energii?
    Jakie powinno być napięcie w portach?
    A tak swoją drogą skoro było by coś nie tak z USB to różnego rodzaju pendrive'y czy też dyski zewnętrzne robiły by tak samo.
    Mnie się wydaje że po prostu wydawca zyxel nie ma kompatybilnych sterowników z win 7 64 bit, ponieważ sprawdzając na win 7 32 bit wszystko było OK
    i nie wiem czy też może to być wadliwa wersja systemu mam na myśli tego Win 7 professional,
    bo na win 7 home premium chodzi bez szwanku.
  • REKLAMA
  • #6 11646199
    TristMajster
    Poziom 10  
    Czy ktoś mi może coś na to poradzić??
  • #8 11646561
    TristMajster
    Poziom 10  
    a jakie powinno być napięcie przed i po podłączeniu karty?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą WiFi Zyxel NWD2205, która po podłączeniu do portu USB jest wykrywana, ale nie działa prawidłowo. Po kliknięciu na ikonę sygnału w tray'u nie wyświetlają się dostępne sieci, a jedynie po ręcznym połączeniu w panelu sterowania. Karta wyłącza się po kilku minutach, mimo że na innych komputerach działa poprawnie. Użytkownik zainstalował wszystkie sterowniki na systemie Windows 7 Professional 64-bit, ale podejrzewa, że mogą być problemy z kompatybilnością sterowników. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień zasilania oraz napięcia portów USB, które powinno wynosić 5V ± 5%.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA