logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HBO GO wyłącza komputer po 10-15 minutach oglądania filmów - Windows XP

lukasik0 12 Gru 2012 21:06 3507 13
REKLAMA
  • #1 11644110
    lukasik0
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie i proszę o pomoc. Od pewnego czasu jestem uprawniony do odbierania tv HBO GO. Po testach na stronie HBO dostałem informacje że mogę odbierać tę telewizje bez problemu. Podpisałem umowę i chciałem sobie oglądnąć jakiś film. I tutaj zaczęły się problemy każdy film który zacząłem oglądać wyłącza mi komputer po około 10-15 minutach. Postanowiłem zasięgnąć rady w dziale technicznym Cyfry+ którzy doradzili mi żebym spróbował oglądnąć film na stronie TVN PLAYER.Otóż tak zrobiłem oglądnąłem film bez problemu. Jednak problem występuje dalej, filmy na HBO GO wyłączają mi komputer za każdym razem. Po zalogowaniu z innego komputera problem znika, czyli wina leży po stronie mojego komputera. Mam Windows XP Home Edition, procesor DualCore AMD Athlon 64x2 2200MHz, płyta GigabyteGA-M61SME-S2v2. Czy może ktoś mi pomóc? Dziękuje!
  • REKLAMA
  • #2 11644124
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    Markę i model zasilacza podaj.
    Wykonaj testy OCCT i wklej wykresy uzyskane po teście.
  • #3 11647504
    lukasik0
    Poziom 10  
    Model zasilacza - Tracer 4life/400.
    Po uruchomieniu testu OCCT test jest przerywany z monitem:Core#1 powyżej wartości max. Osiągnięto: 86,5, maksimum 85.
  • REKLAMA
  • #4 11647529
    miecho18
    Spec od komputerów
    Zasilacz z czarnej listy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    Jeśli nie chcesz puścić komputera z dymem wymień ten szmelc na coś markowego.
    Co do testu - CPU się przegrzewa. Zdejmij radiator procesora, wyczyść z kurzu, usuń starą pastę termoprzewodzącą i nałóż nową. Potem przeprowadź ponownie testy OCCT.
  • #5 11665875
    lukasik0
    Poziom 10  
    Witam ponownie! Wymieniłem zasilacz na corsair 450, wyczyściłem z kurzu radiator, i cała płytę, usunąłem stara pastę i nałożyłem świeżą, sprawdziłem działanie wentylatora na radiatorze, następnie uruchomiłem OCCT który dalej monituje Core#1 przekroczenie wartości max. chociaż teraz to robi po 4 min.
    Prosze o dalsze sugestie. Pozdrawiam.
  • #6 11665949
    miecho18
    Spec od komputerów
    Jaką pastę zastosowałeś?
  • #7 11666931
    lukasik0
    Poziom 10  
    AAB Cooling Thermal Grease 1.
  • REKLAMA
  • #8 11667803
    miecho18
    Spec od komputerów
    Wrzuć wykresy z ostatniego testu OCCT.
  • #9 11668557
    lukasik0
    Poziom 10  
    HBO GO wyłącza komputer po 10-15 minutach oglądania filmów - Windows XP HBO GO wyłącza komputer po 10-15 minutach oglądania filmów - Windows XP HBO GO wyłącza komputer po 10-15 minutach oglądania filmów - Windows XP HBO GO wyłącza komputer po 10-15 minutach oglądania filmów - Windows XP HBO GO wyłącza komputer po 10-15 minutach oglądania filmów - Windows XP HBO GO wyłącza komputer po 10-15 minutach oglądania filmów - Windows XP HBO GO wyłącza komputer po 10-15 minutach oglądania filmów - Windows XP
    Oto one. Mam nadzieje że dobrze je skopiowałem.

Dodano po 4 [minuty]:

Chyba żle to zrobiłem oto reszta obrazków:
    HBO GO wyłącza komputer po 10-15 minutach oglądania filmów - Windows XP HBO GO wyłącza komputer po 10-15 minutach oglądania filmów - Windows XP HBO GO wyłącza komputer po 10-15 minutach oglądania filmów - Windows XP HBO GO wyłącza komputer po 10-15 minutach oglądania filmów - Windows XP HBO GO wyłącza komputer po 10-15 minutach oglądania filmów - Windows XP HBO GO wyłącza komputer po 10-15 minutach oglądania filmów - Windows XP HBO GO wyłącza komputer po 10-15 minutach oglądania filmów - Windows XP HBO GO wyłącza komputer po 10-15 minutach oglądania filmów - Windows XP HBO GO wyłącza komputer po 10-15 minutach oglądania filmów - Windows XP HBO GO wyłącza komputer po 10-15 minutach oglądania filmów - Windows XP
  • #10 11668775
    miecho18
    Spec od komputerów
    W jaki sposób nakładałeś pastę na CPU? Może nałożyłeś jej zbyt dużo.
    Swoją drogą dziwne te wykresy. Pełne obciążenie nastąpiło dopiero po minucie testu.
    W dodatku różnica temperatur między Core #0 i Core #1 wynosząca ponad 10 stopni.
  • #11 11668867
    lukasik0
    Poziom 10  
    Sadze że nie nałożyłem jej dużo , pokryłem palcem cienka warstewkę na całej płaszczyźnie procesora, ale najlepsza rzecz jest że spóbowałem ogladac film z HBO GO i ogladam juz od 40 min i nic sie nie dzieje. Jeszcze wczoraj przed wymiana zasilacza wyłączał sie po 10 min. Oby tak dalej. Odezwe sie jak przetestuje ten stan rzeczy dłużej.
  • REKLAMA
  • #12 11668883
    miecho18
    Spec od komputerów
    Nie wyłącza się, bo wymiana pasty dała częściową poprawę. Ewentualnie poprzedni zasilacz był uszkodzony.
    Nie zmienia to jednak faktu, że problem z chłodzeniem procesora występuje nadal.
    Sprawdziłeś poprawność montażu chłodzenia tj. czy radiator przylega równomiernie do rdzenia CPU?
  • #13 11668933
    lukasik0
    Poziom 10  
    Tak,i sprężyna dociska radiator dosyć mocno.

Dodano po 1 [godziny] 26 [minuty]:

No i skończyła się nadzieja. Komputer wyłączył się po ponad godzinie, co być może wydłużyło czas to to, że nie miałem założonej osłony bocznej komputera. Gdy ja założyłem to oglądnąłem jeszcze przez 15min i komputer się wyłączył. Nie wiem dlaczego się przegrzewa i co robić dalej. Proszę o dalsze wskazówki.
  • #14 11688279
    lukasik0
    Poziom 10  
    Sprawdziłem palcem temperaturę radiatora procesora -jest lekko ciepłe coś około 50 stopni, więc alarm testu OCCT nie potwierdza rzeczywistej temp. procesora. Sygnał jest fałszywy, pochodzi prawdopodobnie od uszkodzonego czujnika temp. procesora. Ustawiłem w Biosie: optimazed defaults oraz fail-safe defaults i na razie wszystko chodzi. Dziekuje za pomoc i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który wyłącza się po 10-15 minutach oglądania filmów na HBO GO, podczas gdy inne platformy działają bez problemu. Po konsultacji z technicznym wsparciem, użytkownik wymienił zasilacz na model Corsair 450 oraz przeprowadził czyszczenie radiatora i nałożenie nowej pasty termoprzewodzącej. Mimo to, test OCCT wskazywał na przegrzewanie się rdzenia procesora. Po dalszych testach i ustawieniach BIOS, problem z wyłączaniem się komputera częściowo ustąpił, jednak użytkownik nadal doświadczał problemów z temperaturą. Ostatecznie, po sprawdzeniu czujnika temperatury, użytkownik zauważył, że alarmy były fałszywe, a komputer działał poprawnie po przywróceniu domyślnych ustawień BIOS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA