logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować IrDA w Nokii 7650 na Windows XP?

xdawid 06 Lut 2005 19:20 1046 8
REKLAMA
  • #1 1204285
    xdawid
    Poziom 11  
    Witam.

Może problem wyda wam się banalny, ale mnie powala z nóg. Mam nokie 7650, windows XP i podłączoną IrDE przez USB. I nie wiem dlaczego komputer nie może nawiązać połączenia z telefonem lub na odwrót (dokładnie nie wiem z której strony leży przyczyna). Zainstalowałem stery z płyty, ogólnie wszystko jest OK. Gdzieś czytałem, że trzeba coś zmienić w ustawieniach zaawansowanych podczerwieni w kompie, ale co; nie pamiętam. Miało to związek z oprogramowaniem IrDY. Będę wdzięczny za każdą pomoc. Ludzie pomóżcie !!!
  • #2 1204387
    [ DoctoR ]
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    trzeba zmienic szybkosc irdy... i ustawic 115 kb/s
  • REKLAMA
  • #3 1204427
    xdawid
    Poziom 11  
    Dokładnie mam tyle ustawione.
  • #4 1204435
    [ DoctoR ]
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    no to ja nic wiecej nie ustawialem, mi dzialalo, a czym probujesz nawiazac to polaczenie z nokia ?
  • REKLAMA
  • #5 1204458
    xdawid
    Poziom 11  
    Nokia PC Suite. Jak zaintalowałem IrDE to wszystko działałó dopuki nie wyłączyłem kompa. Ponowny rozruch i d....
  • REKLAMA
  • #6 1204938
    michael1986
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    A może masz nie oryginalną obudowę i "szybką" za którą jest IrDA jest mało przeźroczysta. Może też być tak wtedy kiedy szybka ta jest brudna.

Spróbuj ułożyć telefon i podczerwień z PC bardzo blisko siebie. Tak żeby się stykały, podczas nawiązywania połączenia możesz próbować lekko przesuwać telefon, być może w ten sposób "złapiesz" połączenie.

Pozdrawiam
  • #7 1207410
    xdawid
    Poziom 11  
    Zmniejszyłem prędkość do 9600 i chodzi, tylko nokia co jakiś czas próbuje przerwać połączenie. Szlag wie dlaczego. Już mnie trafia.
  • #8 1207674
    marph1st
    Poziom 11  
    Ja rozwiazalem problem inaczej, odluz troszki kasy (koszt okolo 80zl), kup bluetooth adapter usb do kompa i wszytko bedzie chodzilo jak nalezy, poruszam wlasnie ten temat na forum, kompatibilnosc NOKI 7650 z Bluetoothem usb
  • #9 1286477
    KRapicki
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Witam.

A ja gdy podłącze IrDę jest OK, znajduje się, ale jak podstawiam 7650 to na kompie nic się nie robi !!! Co zrobić w takiej sytuacji, i jakch progów w takiej sytuacji używać? Czekam na odpowiedzi.

Pozdrawiam KRapicki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy konfiguracji połączenia IrDA między telefonem Nokia 7650 a komputerem z systemem Windows XP przy użyciu adaptera IrDA podłączonego przez USB. Pomimo zainstalowania sterowników i oprogramowania Nokia PC Suite, połączenie nie jest stabilne lub w ogóle nie nawiązuje się połączenie. Zalecane jest ustawienie prędkości transmisji IrDA na 115 kb/s, jednak w praktyce niższa prędkość 9600 b/s poprawia stabilność, choć telefon czasami przerywa połączenie. Problemy mogą wynikać z nieoryginalnej lub zabrudzonej osłony podczerwieni telefonu, co utrudnia transmisję sygnału. Sugeruje się bliskie i precyzyjne ustawienie telefonu względem portu IrDA komputera. Alternatywnie, rekomendowane jest zastąpienie IrDA adapterem Bluetooth USB, co zapewnia lepszą kompatybilność i stabilność połączenia z Nokia 7650.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA