logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować połączenie IRDA USB WBT-3052 z Nokia 6610i i 6230?

fido 11 Mar 2005 01:39 2692 10
REKLAMA
  • #1 1305118
    fido
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    mam irde na usb wbt-3052 zakupiona w sklepie, po podlaczeniu do kompa w win98 i zainstalowaniu sterownikow chcialbym sobie cos wgrac do tel i sciagna z tel uzywam do tego mobimb i oxygena tel to 6610i i 6230 ale problem polega na tym ze nie wiem jakie polaczenie mam ustawic w mobimb i w oxygenie zeby byly te telefony widziane w tych programach
  • REKLAMA
  • #2 1305205
    pavulon
    Poziom 21  
    Ocena: 73
    do noki 6610i potrzebujesz najnowszych programów (z tych co wymieniłeś). W ustawieniach wybierz połaczenie irda lub podobnie bzmiące. Możesz także ściągnąć program, który tworzy w systemie wirtualny port com, za jego pomocą używając irdy pod usb możesz w programach ustawiać połączenie na com. Program nazywa się ircomm2k.exe.
  • REKLAMA
  • #3 1305472
    dj-bass
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Mozesz tez uzyc poprostu do tego Oryginalnego PC Suite dostepnego na www.nokia.pl
    Pozdrawiam
  • #4 1307987
    fido
    Poziom 26  
    pavulon napisał:
    do noki 6610i potrzebujesz najnowszych programów (z tych co wymieniłeś). W ustawieniach wybierz połaczenie irda lub podobnie bzmiące. Możesz także ściągnąć program, który tworzy w systemie wirtualny port com, za jego pomocą używając irdy pod usb możesz w programach ustawiać połączenie na com. Program nazywa się ircomm2k.exe.

mam nowe mobimo oslugujace nokie 6610i i oxygena tez 2.7 ale w np w mobi mp sprawdzam wszystkie mozliwosci i nadal mi nie widzi telefonu, jak to wszystko robie pod winxp to jak podlacze tel to xp wykrywa tel ale nadal zaden program nie widzi, na irdzie podpoetej pod plyte glowna jest wszystko ok
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 1312516
    matrixs
    Poziom 25  
    Ocena: 314
    tez mam irde na usb i mam znia problemy bo dziala tylo na najmniejszej predosci
  • #7 1314362
    fido
    Poziom 26  
    znaczy sie tak moj problem polega n tym ze mam irde o symbolu USB to Irda WBT-3052-0428, i chodzi o to ze jak podlacze do kompa to pod win98 musze zainstalowac sterowniki a pod xp wykrywa sam, tylko ze w urzedzeniach pokazuje sie tylko w kartach sieciowych jako usb-irda-adapter a zaden program nie ma obslugi takiego czegos, po podlaczeniu tel do komputera w w98 nic sie nie dzieje a pod wxp wykrywa dany model tel, ale nie idzie nic wyslac z kompa a z tel wyslania zdjecie poprzez wyslij przez podczerwien graniczy z cudem idzie bardzo dlugo, irde przedstawilem na zdjeciu, irda byla kupiona w sklepie komputerowym a nie na giedzie
    Załączniki:
    • Zdjęcie002.jpg (14.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zdjęcie001.jpg (15.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1314507
    matrixs
    Poziom 25  
    Ocena: 314
    a próbowales z pcsuite?zaznacz tam podlaczenie irda i sprawdz w manadzerze urzadzen nokii co ci wykazuje.ja po problemach zdzialalem i dziala ale tylko na najwolniejszej predkosci z moja nokia(7250i)
  • #9 1316791
    fido
    Poziom 26  
    juz jest wszystko ok zmienilem w ustawieniach w menadzerze urzadzen zmienilem nazwe i pod win xp jest ok a win98 chyba sobie odpuszcze
  • #10 1318987
    jk26
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    mam to samo u siebie możesz mi opisac dokładniej co zrobiłeś i gdzie ta sama irda ten sam telefon

Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

ok dałem rade odinstalowałem irde zainstalowałem ponownie ustawiłem w panelu sterowania telefon i działa ale strasznie wolno ale pewnie ten typ tak ma pozdrawiam
  • #11 1989643
    fido
    Poziom 26  
    fido napisał:
    juz jest wszystko ok zmienilem w ustawieniach w menadzerze urzadzen zmienilem nazwe i pod win xp jest ok a win98 chyba sobie odpuszcze

temat mozna zamnkac

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji połączenia podczerwieni IRDA USB WBT-3052 z telefonami Nokia 6610i i 6230 w systemach Windows 98 i XP. Po podłączeniu urządzenia w Windows 98 konieczna jest instalacja sterowników, natomiast w Windows XP adapter jest wykrywany automatycznie jako karta sieciowa USB-IRDA, jednak żaden program (Mobimb, Oxygen) nie rozpoznaje telefonu przez IRDA. Zalecane jest użycie najnowszych wersji programów obsługujących IRDA oraz ustawienie połączenia na IRDA lub wirtualny port COM, który można utworzyć za pomocą narzędzia ircomm2k.exe. Alternatywnie sugerowano użycie oryginalnego Nokia PC Suite z ustawionym połączeniem IRDA. Problemy obejmują bardzo wolne przesyłanie danych i brak wykrywania telefonu w programach, mimo że system Windows XP wykrywa model telefonu. Po reinstalacji sterowników i zmianie nazwy urządzenia w menedżerze urządzeń połączenie zaczęło działać pod Windows XP, choć z niską prędkością. W Windows 98 problem pozostaje nierozwiązany. Wskazano, że adapter IRDA WBT-3052 może mieć ograniczenia prędkości transmisji i kompatybilności z oprogramowaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA