logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 7650 - brak połączenia przez IRDa z Nokia PC Suite i Oxygen Manager

Johnny Bravo One 04 Sie 2005 22:04 1413 11
REKLAMA
  • #1 1707233
    Johnny Bravo One
    Poziom 11  
    Witam!
    Czy ktoś mógłby mi pomóc.Posiadam telefon Nokia 7650..Ostatnio zakupiłem do niego zewnetrzną IRDa..Problem polega w tym żę nie mogę sie połączyć przy pomocy różnego rodzaju programów..Czytałem że potrzebny jest Nokia PC Suite albo Oxygen manager..ale oba nie widzą telefonu(nawet najnowsze)!Prosze o pomoc..z Góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 1707399
    afuk
    Poziom 18  
    Czy jest to IrDA podpinana pod płytę głowną, czy też pod USB i czy w tej Nokii nie była wymieniana czasami obudowa. Podaj te informacje, a spróbujemy pomóc.

Dodano po 3 [minuty]:

Jeszcze jedno, pod jakim Windowsem pracujesz.
  • REKLAMA
  • #3 1707448
    Johnny Bravo One
    Poziom 11  
    Pracuję pod Windowsem XP..IRDA jest podpięta pod USB..telefon kupiłem bardzo zadbany z orginalną obudową..nie był rozkręcany ...mogę przesłać zdjęcie,czy tapete..ale tylko dlatego że zainstalowałem ze sterowników dołączonych do teefony(starych) modem nokia 7650..nie wiem czy to przez to..wiec IRDA jest dobra..problem w tym że mogę przesyłać danę jak ustawię ten modem na 9600..jak zwiększe wartość to lipa..A chciałbym używać jakiegoś programu typu Manager żeby bawić sie wszystkim..i bez problemu..
  • #4 1707514
    afuk
    Poziom 18  
    Mam podłączoną Irdę, ale pod płytę, Windows XP i nie mam żadnych problemów z komunikacją.
    W moim przypadku ustawienia Bios-u wyglądają tak:
    Integrated Peripherals:
    Uart2Mode - HPSIR
    IR Function Duplex - Half
    Tx, Rx inverting enable - No, Yes
    Onboard P. port - 378/RQ7
    Mode - ECP/EPP
    - 3
    - EPP 1,9
    W tych ustawieniach może jest szkopuł.
  • #5 1707538
    Johnny Bravo One
    Poziom 11  
    Dzięki ..sprawdzę..a jakiego używasz programu do komunikacji..Między kompem a telefonem??
  • REKLAMA
  • #6 1707599
    afuk
    Poziom 18  
    Obecnie mam Nokię 6600 i program PC suite for Nokia 6600, ale wcześniej miałem również jak Ty 7650 i program PC Suite for Nokia 7650.
    Z Oxygenem miałem przy obydwu i przy 3650 problemy.

Dodano po 5 [minuty]:

Najnowsze sterowniki: www.irda.pl

Dodano po 6 [minuty]:

Albo masz tu pod USB:
    Załączniki:
    • WinXP-sterowniki irdy.zip (18.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 1709733
    Johnny Bravo One
    Poziom 11  
    Zrobiłem jak mówiłeś..przeinstalowałem sterole do IRDA,ustawiłem w biose tak jak napisałeś i nic...:-(mimo wszystko dzięki za pomoc...dzięki za pomoc...
  • #8 1710209
    afuk
    Poziom 18  
    Załóż Irdę pod płyte główną i nie będziesz miał żadnych kłopotów, z tymi pod USB są zawsze. Ja mam własnej produkcji i chodzi lux. Nawet te najtańsze z allegro nie stwarzają problemów ( testowałem i zakładałem innym ).
  • #9 1710222
    Johnny Bravo One
    Poziom 11  
    Musze przerabiać kabel??czy są ewentualnie jakieś przejściówki??Mogę podklączyć przez te USB które mam z przodu obudowy(kabelkami doprowadzone do płyty głównej)..Teraz mam podlączone do tych tylnich..Czy to jakaś różnica??
  • #10 1710268
    afuk
    Poziom 18  
    Zobacz tu: www.elektroda.net/dla_kompa/irda.html
  • #11 1710270
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    IRDA to totalny shit.
    Z zabawnych rzeczy IRDA nie polaczysz sie nawet miedzy 7650 a komunikatorem 9210.
    Wywal IRDE, zainwestuj w bluetootha i bedzie cacy. Pliki smigaja w obie strony bez problemow, do tego mozesz z komorka chodzic kilka metrow od komputera i wszystko slicznie dziala.

Probowalem 3 razy z IRDA i zawsze klops. Szkoda czasu/nerwow.
  • #12 1710281
    afuk
    Poziom 18  
    Bardzo ważne jest podłączenie na płycie, trzeba uważać, by nie zamienić GND z plusem, bo można coś uwalić.

Dodano po 2 [minuty]:

Kolego Mirek Cz, nie przesadzaj, mnie się lepiej pracuje na IrDZie, niż na Bluetooth.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku połączenia telefonu Nokia 7650 z komputerem za pomocą zewnętrznego portu IrDA podłączonego przez USB. Użytkownik nie może nawiązać komunikacji z telefonem przy użyciu programów Nokia PC Suite oraz Oxygen Manager, mimo instalacji najnowszych sterowników i pracy pod systemem Windows XP. Dyskusja wskazuje, że IrDA podłączona bezpośrednio do płyty głównej działa stabilniej niż przez USB, a ustawienia BIOS-u dotyczące portu IrDA (m.in. tryb UART, duplex, inwersje sygnałów) mogą mieć wpływ na działanie. Zalecane jest sprawdzenie konfiguracji BIOS-u oraz używanie dedykowanego oprogramowania Nokia PC Suite odpowiedniego dla modelu 7650. Wskazano również, że IrDA jest technologią problematyczną i nie zawsze niezawodną, a alternatywą jest Bluetooth, który oferuje stabilniejszą i wygodniejszą komunikację bezprzewodową. Podkreślono konieczność prawidłowego podłączenia IrDA do płyty głównej, zwracając uwagę na poprawne połączenie masy i zasilania, aby uniknąć uszkodzeń sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA