logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner Cabletech URZ0090 - Szachownica na ekranie, jaką antenę wybrać?

henio 123 15 Gru 2012 20:17 3435 22
REKLAMA
  • #1 11656344
    henio 123
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    Witam.Problem jak temacie.Tuner Cabletech URZ0090 telewizor kineskopowy Philips.Usterka polega na tym polega na czasowym powstawaniu szachownicy i zniekształczania obrazu.

Tuner Cabletech URZ0090 - Szachownica na ekranie, jaką antenę wybrać? Tuner Cabletech URZ0090 - Szachownica na ekranie, jaką antenę wybrać? Tuner Cabletech URZ0090 - Szachownica na ekranie, jaką antenę wybrać?

Wymieniłem antenę siatkową na nową +kabel i rezultat ten sam.Tuner podłączony do innego TV.Efekt ten sam.Mieszkam w Sierakowie powiat międzychodzki woj.wielkopolskie.Antena ustawiona na Zielona Góra -Jermołowo.Proszę o informacje jak rozwiązać ten problem.Chętnie bym skorzystał z nadajnika Poznań-Śrem.Jaką antenę zastosować w tym wypadku ?

Poprawiłem zdjęcia i skrypty. [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #2 11656369
    fidotp
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Podaj siłę i jakość sygnału.
    W antenie jest wzmacniacz ?
    jak tak to możliwe że jest przesterowany sygnał (czyt.za mocny).
  • #3 11656375
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    A czy w czasie tych zakłóceń nie przejeżdżał jakiś samochód, motocykl czy motorynka...?
    To typowe efekty zakłóceń impulsowych.
    Uwaga; od momentu wystąpienia zakłóceń do ich pokazania na ekranie mija około 4 sekund...

A antenę warto zmienić na pasywna bez wzmacniacza. Lub zdemontować wzmacniacz przy antenie.
    Bywa że zakłócenia przesterowywują wzmacniacz antenowy i wówczas nawet najsilniejszy sygnał z nadajnika TV nie pomoże...
    W Sierakowie nie odbierzesz sygnałów ze Śremu. Szybciej z Rusinowa, jest tam MUX3.
  • #4 11656473
    henio 123
    Poziom 23  
    Jakość sygnału 75% Siła sygnału zmienna 75%-!00%. Ta ulica jest mało uczęszczana tak że ta opcja odpada.
  • REKLAMA
  • #5 11656499
    fidotp
    Poziom 23  
    A co w antenie ?
    Trzeba pytać 2 razy ?
  • #6 11656548
    henio 123
    Poziom 23  
    Przepraszam.Antena z wzmacniaczem.
  • #7 11656579
    irekr
    Patrz punkt pierwszy; ZDEJMIJ WZMACNIACZ....
    Na próbę..
  • #9 11657111
    henio 123
    Poziom 23  
    Jest 22-ga.Jutro się tym zajmę.Dzięki za linka .Przejrzałem go podane tam dane są trochę pomocne.Chodzi mi o część końcową mojęgo postu .Dotyczyła ona odbioru z nadajnika Poznań -Śrem.Od mojego miejsca zamieszkania do niego jest 100 km.Jeżeli zainstaluję antenę kierunkową jest szansa na odbiór.
  • #11 11657730
    irekr
    Ja bym na odbiór ze Śremu nie liczył w ogóle.
    Albo tak jak pisze kolega powyżej Rusinowo - jest trochę daleko ale trasa bardzo korzystna, albo Jemiołów z odbiorem MUX3 z Bolewic. Zresztą niebawem powinien wystartować z Jemiołowa MUX3 na docelowym kanale i mocy.
    Zawartość MUX-ów jest podobna jak w Poznaniu, czyli masz TVP3 w wersji poznańskiej także.
  • #12 11658279
    henio 123
    Poziom 23  
    Demontaż wzmaczniacza nic nie dał.Po ustawieniu na Jemiołów siła sygnału doszła do 100% a jakość falowała od 75% w górę.Spróbuję zmienić ustawienia na Rusinowo.
  • #13 11658447
    fidotp
    Poziom 23  
    A zamiast niego wstawiłeś symetryzator ?
  • REKLAMA
  • #14 11658480
    irekr
    W jakim stanie jest ta antena siatkowa?

Zły styk w dowolnym miejscu tej anteny i mamy kłopoty... A punktów stykowych jest tam szczególnie dużo.

Jeżeli ma jakiekolwiek ślady korozji to wymieniaj antenę. Najczęściej w wyniku korozji kontakt pomiędzy elementami a "linia zasilającą" staje się niepewny, tym bardziej że najczęściej jest wykonany z różnych metali.
    Piszesz ze siła podskoczyła do 100% - to ile było przed zdjęciem wzmacniacza..?
    Czy zdemontowałeś zasilacz łącznie z wtyczką?

Wskazania siły 100% oznacza że sygnał jest znakomity, pozostaje teraz powalczyć z jakością. Wiele może być przyczyn utraty jakości. Czy kierunek ustawienia na nadajnik jest prawidłowy?

W jakim stanie jest kabel? le ma lat? czy ma ślady korozji widoczne po zdjęciu wzmacniacza? jeżeli w punkcie przyłączenia przewody są zaśniedziałe, to odetnij kawałek i sprawdź czy "są zdrowe" i podłącz ponownie. Być może kabel także nie jest w dobrym stanie i także będzie wymagał wymiany.
  • REKLAMA
  • #15 11659652
    henio 123
    Poziom 23  
    Antenę siatkową zdemontowałem.Zamiast niej wstawiłem kierunkową 15-cie elementów.Wyniki poszukiwań : Śrem zero reakcji.Rusinowo jakość 30% siła sygnału zero. Jarmołowo jakość 85 % siła sygnału 100 %. Rusinowo to kierunek gdzie po 50 metrach mam za plecami las.Antena siatkowa nówka.Przy ustawieniu na Jarmołowo występują bardzo nikłe w czasie zmiany jakości.
  • #16 11659728
    irekr
    Sygnały ze Śremu w Sierakowie zawsze były słabiutkie.

Zapewne jakieś lokalne zakłócenia powodują te chwilowe skoki jakości.
    Na jakiej wysokości nad ziemią jest antena...? Nie powinna być niżej niż 8 - 10 metrów. I jak najdalej od dróg i linii energetycznych.

Jeszcze jeden test: obróć antenę na północ na Rusinowo i sprawdź z jaką jakością jest analogowy obraz TVP1 lub TVP2. Jeżeli występują lokalne zakłócenia impulsowe to będą wyraźnie widoczne na ekranie. Nie może być żadnych "ciapek" ani innych białych punktów.
    U mnie w niewielkiej odległości od nadajnika - parę kilometrów do Raszyna - wystarczy jak sąsiad odpali piłę spalinowa do cięcia drewna i po odbiorze...

Jak będzie czysto, to odwracaj antenę na Jemiołów i ustaw na maksimum JAKOŚCI - nie siły sygnału. I powolne ruchy, typowo wskaźniki siły i jakości działają bardzo powolnie, wskazania stabilizują się po około 4 sekundach.
    Oczywiście antena najwyżej jak się da. Żadne płoty, poddasza czy inne szopy na narzędzia...
  • #17 11659951
    henio 123
    Poziom 23  
    Antena na wysokości około 9,5 metra.Po drugiej stronie ulicy w niewielkiej odległości znaduje się transformator.Po tych wszystkich kombinacjach chyba zostawię tę opcję z Jermołowem.
  • #18 11659979
    irekr
    JEMIOŁOWEM....
    To jest troche na północ od Łagowa. Ze szczytu masztu w nocy pięknie widać Berlin przy dobrej widoczności. Widziałem osobiście podczas którejś z przerw konserwacyjnych.

Niewykluczone że te trzaski to zakłócenia z instalacji elektrycznych. Jak możesz to oddal antenę najdalej jak się da. Każdy metr może pomóc.

Czy odbierasz MUX3 na kanale 32 z Bolewic (tych miedzy Lwówkiem a Nowym Tomyślem)..?
    Sprawdź przy ręcznym wyszukiwaniu kanałów, nie stosuj automatu...
  • #19 11660437
    henio 123
    Poziom 23  
    Na tym ustawieniu odbieram 15-cie kanałów.Co do tego pytania to bez zmiany położenia anteny i na ręcznym wyszukiwaniu na tym kanale nic nie znalazłem.Czy muszę w przypadku przestawić antenę?
  • #20 11660627
    irekr
    Jezeli masz ustawiona antenę na Jemiołów to na Bolewice jest 60 stopni w lewo. Może być tak, że nie da się jednocześnie odebrać i Jemiołowa i Bolewic.

Niebawem MUX3 poleci z Jemiołowa, będziesz miał całe 21 (chyba) kanałów z czego może 8 nadaje się do oglądania...
  • #21 11660689
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 215
    MUX3 z Bolewic ma emisję kierunkową na Nowy Tomyśl z tego co mi wiadomo i w Sierakowie nie będzie odbioru.
  • #22 11920826
    djemail
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam. Ja mam ten sam problem na tym dekoderze. Podłączyłem WIWA HD95 i jakość i siła na 100-90% bez zakłóceń. Moim zdaniem taki tym dekodera. Ponadto również sprawdzałem wszystkie ewentualności.
  • #23 11922670
    irekr
    Może popraw ten wpis, strasznie chaotycznie napisany....

jak antena, gdzie to jest itd itp...
    Dekodery Wiwa nie są najgorsze (ale i tez nie są rewelacyjnie dobre) pod warunkiem że ich się nie przesteruje silnymi sygnałami z anten wyposażonych we wzmacniacze...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z tunerem Cabletech URZ0090, który powoduje pojawianie się szachownicy i zniekształcenia obrazu na telewizorze kineskopowym Philips. Po wymianie anteny siatkowej na nową oraz kabla, problem nadal występuje. Użytkownik mieszka w Sierakowie, gdzie sygnał z nadajnika w Poznaniu-Śrem jest słaby. Użytkownicy forum sugerują, aby zdemontować wzmacniacz antenowy, ponieważ może on przesterowywać sygnał. Rekomendowane jest użycie anteny kierunkowej, a także sprawdzenie stanu kabla i anteny. Użytkownik przetestował różne ustawienia anteny, osiągając lepsze wyniki przy odbiorze z Jermołowa, gdzie jakość sygnału wynosiła 85%, a siła 100%. Wskazówki dotyczące lokalizacji anteny oraz unikania zakłóceń z instalacji elektrycznych również zostały podane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA