logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

promieniowanie w.cz a słuchawki w urządzeniach smartfon/tablet/laptop

darek1001989 16 Gru 2012 18:20 6477 23
REKLAMA
  • #1 11660544
    darek1001989
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich. Mam do was pytanie a mianowicie w sieci można znaleźć dużo informacji na temat promieniowania oraz że słuchawki zwiększają promieniowanie z telefonu. Mi chodzi natomiast o kwestie promieniowania z laptopa bądz tabletu przy włączonym wifi bądz modiemie usb gsm czy w takim wypadku jak podłacze sluchawki nauszne to będą działać jak antena jak w przypadku telefonu komórkowego ?. Spotkałem się w sieci z sluchawkami typu air-tube które to promieniowanie redukują ale tylko w wersji dousznej a mnie interesują sluchawki nauszne najlepiej pólotwarte może ktoś się z takimi spotkał. Z góry dziękuje za odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 11660589
    Dacomos
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Możesz podać żródła tych nowin ?
    Słuchawki służa jako antena ale do odbioru radia więc nie mają nic wspólnego z torem gsm-u
  • #3 11660852
    darek1001989
    Poziom 9  
    https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:dp...I7ryIm&sig=AHIEtbRMUPHfE0iVoOXF9gdDAqkwrp7wXQ

"3. Regularny przewodowy zestaw słuchawkowy intensyfikuje promieniowanie do ucha. Przewód
    nie tylko transmituje promieniowanie z telefonu komórkowego, ale także służy jako antena,
    przyciągając pola elektromagnetyczne z otoczenia."

http://www.igya.pl/czynniki-chorobotworcze/pr...-a-zdrowie-elektroskazenie-hormony-i-rak.html

"Przestrzec należy również przed zagrożeniami ze strony wszechobecnego promieniowania emitowanego przez zestawy słuchawkowe. Ustalono już, że zestawy słuchawkowe wcale nie dają ochrony i, co więcej, mogą w rzeczywistości zwiększyć emisję promieniowania do mózgu aż o 300 procent.

"Słuchawki służa jako antena ale do odbioru radia więc nie mają nic wspólnego z torem gsm-u"
    przeciez telefonia komórkowa jak i wifi jest oparte na falach radiowych
  • REKLAMA
  • #4 11660909
    Dacomos
    Poziom 33  
    darek1001989 napisał:

"Słuchawki służa jako antena ale do odbioru radia więc nie mają nic wspólnego z torem gsm-u"
    przeciez telefonia komórkowa jak i wifi jest oparte na falach radiowych

Tak oczywiście że oparty jest na falach radiowych ale to są inne częstotliwości gsm pracuje na 900/1800 MHz w europie a radio 88-108MHz i tory radia są odseparowane od toru gsm
    Część z tego linku jest prawdziwa - używanie komórki w miejscach o małym natężeniu sygnału powoduje zwiększoną moc pracy komórki ( ale nie zestawu głośnomówiącego ) itd
  • #6 11660984
    Dacomos
    Poziom 33  
    Bez urazy ale nie traktuj YT jako żródło wiedzy :-(
  • #7 11660996
    darek1001989
    Poziom 9  
    Wiem o tym, ale to akurat jest akurat reportaż z foxa wrzucony do netu.
  • #8 11661354
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Aby pozbyć się szkodliwego promieniowania, należy w kieszeni nosić kasztany. Obecność lub nieobecność takiego promieniowania wykrywa się wahadełkiem - są nawet firmy, które świadczą takie usługi odpłatnie, a jako gratis dodają horoskop na przyszły miesiąc: co spotka Cię po końcu świata (uwaga na śliskie chodniki!!!).
    A teraz poważniej: o jaką moc chodzi? O miliwaty! A jak wyjdziesz (zwłaszcza goły) na plażę, to Słońce "wali" w Ciebie mocą promieniowania elektromagnetycznego ok. 1500 W/m2 - prawie 100 000 razy mocniej, niż telefon komórkowy, czy inne takie.
    Czujesz bluesa?
  • REKLAMA
  • #9 11661367
    darek1001989
    Poziom 9  
    Rozumiem, ale wiesz - ostatnio się tyle o tym naczytałem, że już sam nie wiem. Dużo jest informacji, że telefony uszkadzają słuch, dlatego się chciałem upewnić, czy używanie słuchawek pod względem promieniowania jest szkodliwe.
  • #10 11661448
    Rzuuf
    Poziom 43  
    O wiele mocniej uszkadza słuch głośne słuchanie muzyki i każdy hałas >70dB (np. komunikacja).
    Poczytaj:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Ha%C5%82as#Szkodliwo.C5.9B.C4.87_ha.C5.82asu_dla_zdrowia
  • #11 11661487
    darek1001989
    Poziom 9  
    Tak wiem o tym dlatego staram sie wystrzegac promieniowania i niechcialbym zeby wysilek ten poszedl na marne z wczesniej wymienionego powodu. A czasem musze poprostu uzyc sluchawek preferuje nauszne polotwarte najzdrowsze. Ostatnio przeczytalem wlasnie ze uzywanie telefonu komorkowego dluzej niz 30 min dziennie przez 4 lata powoduje utrate sluchu na niskich czestotliwosciach tak jak halas. Duzo jest tak samo informacji ze sluchawki polaczone z telefonem przewodza promieniowanie przez kabel.Mi chodzi glownie przy laptopie z wifi i modem oddzielnym na usb i duzymi sluchawkami czy tez tak samo beda przewodzic
  • #12 11661556
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Utrata słuchu NIE jest od promieniowania elektromagnetycznego, "wędrującego" po kablu, a od HAŁASU akustycznego, "wędrującego" powietrzem: od membrany słuchawek lub głośnika do ucha!
    A na "szkodliwe promieniowanie" (jeśli wiara w bajki sprawia Ci radość) - noś w kieszeni kasztany ...

I uważaj, co czytasz, bo od czytania głupot to się mózg lasuje ...
  • #13 11661620
    Dacomos
    Poziom 33  
    No tu nie do końca się zgodzę - z tym mózgiem .
    Nieraz na mieście widzę różnych ludzi z komórką ( nadużywają ) przy uchu i jakoś widać a właściwe mie widać sladów myśli na ich facjatach :cry:
  • #15 11661652
    Dacomos
    Poziom 33  
    Nie moment telefony szkodzą tu nie ma co dywagować ale jak sie rozsadnie używa to można zminimalizować ten wpływ - noszenie przy swych narządach nie zbyt dobrze wpływa na nie :-(
    Rozmowy wielonastomunitowe i w góre - przy słąbym zasięgi gdy nadajnik musi pracować z większą mocą itd
  • REKLAMA
  • #16 11661661
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Posiadanie komórki (a także innych gadżetów) nie ma związku z posiadaniem (lub nieposiadaniem) wartościowego mózgu, ani żaden gadżet mózgu nie zastępuje.
    Można znacznie zwiększyć wartość swojego mózgu czytając przed snem po kilka kartek z podręcznika fizyki, a w przypadku bezsenności - nawet cały rozdział (warunek podstawowy: umiejętność czytania ze zrozumieniem).
  • #17 11661680
    darek1001989
    Poziom 9  
    Dobrze ale troche odchodzimy od tematu to jak jest z tymi sluchawkami bo przyznaje przez przeczytanie tylu sprzecznych informacji mam mętlik w glowie. Tak wiec ponawiam pytanie czy sluchawki nauszne podlaczone do laptopa badz talbetu z wlaczonym wifi badz modemem zewnetrznym przewodzi promienioanie ?
  • #18 11661695
    Dacomos
    Poziom 33  
    Nie ma takiej opcji :D
  • #19 11661744
    darek1001989
    Poziom 9  
    ok bo gdzies czytalem nie pamietam linka ze jacys badacze odseparolai jakas plytka telefon od sluchawek kabel szedl miedzy nia i na sluchawkach wyszlo promieniowanie ale tak jak mowie nie jestem juz pewny zadnych informacji stad tez moje obawy
    i strasznie staly sie teraz reklamowane SŁUCHAWKI ANTYRADIACYJNE ale ja niepreferuje dousznych.
  • #20 11661788
    Rzuuf
    Poziom 43  
    darek1001989 napisał:
    ...SŁUCHAWKI ANTYRADIACYJNE ...

Reklama jest dźwignią handlu!
    Ja oferuję szklanki dla mańkutów, gwoździe z łebkami z drugiej strony (specjalnie do wbijania w przeciwległą ścianę) i magnes do zawracania much (latają w kółko, aż padną).
    W średniowieczu sprzedawano cudowną relikwię: drzazgę ze szczebla drabiny, która przyśniła się świętemu Jakubowi.
  • #21 11661849
    darek1001989
    Poziom 9  
    Uwierz mi ze i taka mozliwosc rozwazam tak zwany "czarny PR "
    kwestie napewno rozszczygnelo by zmierzenie tego ale glupota by bylo kupowanie profesjonalnego sprzetu do jednokrotnego uzytku
  • #22 11661921
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Sprzęt profesjonalny - to taki, który służy do wykonywania zawodu.
    "Sprzętem profesjonalnym" może być prosty przedmiot (np. ściereczka dla kelnera), a nawet coś do jednorazowego użytku (strzykawka i igła w rękach pielęgniarki), a nawet coś, czego powtórnie użyć się nie da (bomba atomowa).
    Istnieje taki "trend", żeby ktoś nie znający się na niczym mógł się dowartościować, sprzedaje się mu badziewie jako "sprzęt profesjonalny" - to jak pan Jourdain u Moliera, który zdziwił się niepomiernie, że całe życie mówił prozą ...

darek1001989, poczytaj, co piszesz i jak piszesz, bo Twoja ortografia świadczy o Tobie.
  • #23 11661949
    darek1001989
    Poziom 9  
    Przepraszam za ortografie musze sie przespac bo widocznie moj mozg juz nie pracuje jak powinien a jako sprzet profesjonalny mialem namysli miernik do mierzenia pola elektromagnetycznego i mikrofal

Nie przepraszaj tylko dbaj o pisownię! Proszę poprawić wszystkie swoje posty bo inaczej temat poleci do kosza. tino2003
  • #24 15856322
    Piotr-
    Poziom 2  
    Faktycznie, istnieją specjalne słuchawki, mające zredukować możliwość oddziaływania promieniowania elektromagnetycznego na głowę:

http://tvprodukt.pl/Sluchawki-3-5-mm-antyradiacyjne(3,1593,3784).aspx

Sam zastanowię się nad nimi, bo w pracy muszę dużo rozmawiać przez telefon komórkowy.

Swoją drogą ciekawe, czy rzeczywiście kabel słuchawek jest wykorzystywany do transmisji rozmów.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie promieniowania elektromagnetycznego związane z używaniem słuchawek nausznych podłączonych do laptopów i tabletów, zwłaszcza w kontekście aktywnego Wi-Fi i modemów USB. Użytkownicy dzielili się informacjami na temat wpływu słuchawek na promieniowanie, wskazując, że przewodowe zestawy słuchawkowe mogą działać jak anteny, przyciągając pola elektromagnetyczne. Pojawiły się również odniesienia do słuchawek typu air-tube, które mają redukować promieniowanie, jednak użytkownicy preferujący słuchawki nauszne wyrażali wątpliwości co do ich skuteczności. Wiele osób podkreślało, że głównym zagrożeniem dla zdrowia jest hałas akustyczny, a nie promieniowanie elektromagnetyczne. Wskazano na potrzebę dalszych badań w tej dziedzinie oraz na istnienie słuchawek antyradiacyjnych, które mogą być interesującą opcją dla osób obawiających się o zdrowie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA