logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf IV 1.9 TDI - Na czym polega regeneracja rozruszników?

skidzi 17 Gru 2012 12:36 13212 9
REKLAMA
  • #1 11663320
    skidzi
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam,
    Mam pytanie związane z regeneracją rozrusznika. Mianowicie na czym konkretnie polega regeneracja, czy warto regenerować, jakie są koszty i czy zna ktoś dobry serwis w Gdańsku, który regeneruje?
  • REKLAMA
  • #2 11663339
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    Regeneracja polega na wymianie zużytych części i poprawce tego co zostaje nie wymienione, czyli np. obróbce komutatora wirnika. I to tyle.
  • REKLAMA
  • #3 11663890
    markoopoloo
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Tak jak robokop napisał. Ja od siebie dodam, że na ogół regeneracja rozrusznika polega na wymianie wszystkich zużytych podzespołów na nowe bądź używane plus do tego wyczyszczenie i nasmarowanie. Jeśli chodzi o ceny nowych i regenerowanych to te pierwsze są nieco droższe, a jakość zapewne taka sama. Kuzyn parę tygodni temu regenerował rozrusznik w Gdańsku, gdzie dokładnie nie wiem, lecz jeśli temat byłby aktualny to za parę dni będę się z nim widział i mogę napisać.
  • REKLAMA
  • #4 11664345
    jhosef
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    W Sopocie jest jeden dość znany serwis takiego osprzędu. Nie wiem czy mogę podać nazwę co by kryptoreklamy nie robić. Ogłaszają się na alledrogo.
    Robiliśmy u nich auto służbowe (regeneracja alternatora), ja wymieniałem sprzęgiełko.
    Sprzęgiełko wymienili za przysłowiowe grosze.
  • #5 11667243
    skidzi
    Poziom 10  
    Będę wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę. Drugie pytanie: Skąd mam pewność (gdybym regenerował), że nie wsadzą mi jakiegoś chińskiego bubla?
  • #6 11667401
    qwertyuiop1000
    Poziom 24  
    Ocena: 198
    Radze ci tylko jedno ,zrobisz jak uważasz ale regenerowanie rozrusznika to wyrzucenie kasy w błoto :!: ,po tylu latach używania w twoim aucie taki element musi być wymieniony na nowy ,chyba że chcesz być stałym klijentem mechanika który będzie ci regenerował co jakiś czas rozrusznik :D
  • REKLAMA
  • #7 11667456
    jhosef
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Bez przesady. Takie rzeczy się regeneruje.
    Nawet producenci aut je regenerują. Zawsze można kupić nowy za 2,2 tysiąca zł w ASO lub regenerowany za 1,4 tysiąca zł w ASO przy zdaniu starego.
    Podobnie jest z pompami wody, sprzęgłami itp.
    Na alledrogo duża część sprzedawana jako nowe sa po regeneracji.
  • #8 11667921
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    skidzi napisał:
    Skąd mam pewność (gdybym regenerował), że nie wsadzą mi jakiegoś chińskiego bubla?
    Żadnej. Raczej nie licz że dostaniesz rozrusznik zrobiony na w pełni oryginalnych częściach Bosch. Co nie znaczy że zamienniki są aż takie złe.
    qwertyuiop1000 napisał:
    Radze ci tylko jedno ,zrobisz jak uważasz ale regenerowanie rozrusznika to wyrzucenie kasy w błoto :!: ,po tylu latach używania w twoim aucie taki element musi być wymieniony na nowy ,chyba że chcesz być stałym klijentem mechanika który będzie ci regenerował co jakiś czas rozrusznik :D

Wierutna bzdura i powinieneś za nią ostrzeżenie dostać. Nowy rozrusznik Boscha 2kW w IC kosztuje 1200zł. Dobra uczciwa regeneracja, to 1/4 tej ceny. Warto?
  • #9 11668166
    markoopoloo
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    skidzi napisał:
    Będę wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę. Drugie pytanie: Skąd mam pewność (gdybym regenerował), że nie wsadzą mi jakiegoś chińskiego bubla?

Oczywiście nigdy nie masz pewności. Chiny powoli zalewają cały świat swoimi częściami. Warsztat w którym, kuzyn regenerował to Polstarter, mieści się na Elbląskiej. Podobno uczestniczysz przy całej regeneracji i masz wpływ na wymieniane podzespoły, masz na rok gwarancję. Podczas regeneracji możesz konfigurować czy chcesz nowy podzespół czy używkę.
  • #10 11671667
    skidzi
    Poziom 10  
    Dziękuje za szybkie informację i za udział w dyskusji

Podsumowanie tematu

✨ Regeneracja rozrusznika w Golfie IV 1.9 TDI polega na wymianie zużytych części oraz obróbce pozostałych elementów, takich jak komutator wirnika. Koszty regeneracji są niższe niż zakup nowego rozrusznika, który w autoryzowanym serwisie (ASO) kosztuje około 2200 zł, podczas gdy regenerowany to około 1400 zł przy oddaniu starego. W Gdańsku polecany jest serwis Polstarter, gdzie można uczestniczyć w procesie regeneracji i wybierać między nowymi a używanymi podzespołami. Istnieje jednak ryzyko, że użyte części mogą być zamiennikami, co budzi obawy o jakość. Warto jednak zauważyć, że regeneracja jest praktykowana przez producentów samochodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA