logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór nastaw PID dla transmitancji z błędem SISOTOOL i oscylacjami

Marsson 18 Gru 2012 14:58 1551 2
REKLAMA
  • #1 11668196
    Marsson
    Poziom 2  
    Witam,

Mam zadaną transmitancję:

Potrzebuję dobrać regulator PID lecz nie potrafię.

Chodzi o to, że narzędzie SISOTOOL pokazuje błąd o treści:

"This PID tuning method cannot be used for a plant model with any differentiator."

Ponadto przy próbie ręcznego doboru, przy określaniu Kpkryt funkcja nie oscyluje równomiernie. Dla jakiej wartości tmax powinny być oscylacje niegasnące?

Czy ktokolwiek ma jakiś pomysł jak to rozwiązać? Jeśli temat już był to przepraszam ale szukając nie natknąłem się na podobny przypadek. Bardzo zależy mi na szybkim rozwiązaniu.
  • REKLAMA
  • #2 11684111
    bartosz.tarnowski
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    poczytaj Helpa Matlab ma dobre przykłady.
    choć dużo robiłem w Matlabie i simulinku nie potrafię Ci odpowiedzeć bo rozpatrujesz szczególny przypadek.

Pomyśl jak elementy PID wpłyną na transmitanję, może nie musisz wykorzystywać wszystkich elementów regulatora PID a tylko całkujacy lub różniczkujacy.

I jeszcze jedno co ma być celem? czy ostatecznie układ ma być szybki? czy może ma być bardzo stabilny?
  • #3 11684214
    Marsson
    Poziom 2  
    Hej dzięki za odpowiedź. Już za późno ale w ostatniej chwili przed oddaniem wpadłem o co chodzi.
    Nie wychodziło mi poprawnie ponieważ licznik transmitancji jest ujemny a to oznacza że układ pracuje jakby w druga stronę. Przy wychyleniu sterownicy samolotu od siebie poleciałby do góry nie do dołu. Wystarczy albo zmienić znak albo najlepiej przy doborze elementu wykonawczego (siłownika) uwzględnić znak minus :)

Pozdrawiam, temat do zamknięcia.
REKLAMA