logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić połączenie Simatic v5.3+SP3 z Protool przez MPI?

galaziom 18 Gru 2012 22:13 4572 46
Najlepsze odpowiedzi

Jak skonfigurować połączenie między PLCSIM a ProTool RT przez MPI, żeby zmienne z symulowanego S7 były widoczne w wizualizacji?

Połączenie PLCSIM z ProTool RT przez MPI działa, jeśli poprawnie ustawisz interfejs PG/PC, adres PLC, parametry MPI oraz wgrasz do symulatora także dane sprzętowe, a nie tylko bloki programu [#11674618][#11675953][#11676827] W Step7 wejdź w Options/Set PG/PC Interface i wybierz interfejs PLCSIM; jeśli go nie widać, trzeba go dodać z listy dostępnych interfejsów [#11674618][#11674754] W samym ProToolu w Controllers/Parameters ustaw MPI w górnym oknie i wskaż właściwe PLC w dolnym, a w HW Config PLC musi być podpięte do MPI; w opisanym przypadku slot powinien być 2, a nie 0 [#11675953] Sama symulacja bloków w PLCSIM nie wystarczy — trzeba wgrać też System Data, żeby PLCSIM wiedział, z jakim adresem i konfiguracją ma pracować [#11676713][#11676827] Ostatecznie autor rozwiązał problem po dodaniu PC Adaptera do PG/PC Interface [#11677008]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 11670543
    galaziom
    Poziom 9  
    Witam,

Chciałem troche się"pobawic" w swoim Simaticu. Zrobiłem już programik i kawałek wizualizacji, ale nie mogę sobie przypomieć jak ustawiało się połączenie między simatikiem v5.3+sp3 a protoolem. O ile dobrze pamiętam podpinało sie je pod jedno mpi, ale chyba cos źle wpisuję, bo mi błedy wyskakuja. Proszę o pomoc.
  • #2 11671319
    2010712
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Musisz jeszcze odpowiednio skonfigurować Protool'a
  • #3 11671462
    galaziom
    Poziom 9  
    Ale moglbym prosic o jakies wskazowki, bo wczoraj siedzialem przy tym min 4h. Szukalem czegos w necie itp. Zdaje sobie sprawe, ze to pewnie jakas blahostka, ale niestety nie uzywalem Simatica z dobre 2 lata i troche rzeczy zapomialem.
  • #4 11671512
    2010712
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Jak masz projekt w protoolu to tam w opcjach download. Dokładnie nie pamiętam, załacz jakies screeny jak to wygląda
  • #5 11671546
    galaziom
    Poziom 9  

Dodano po 1 [minuty]:

Download nic nie daje. Podejrzewam ze chodzi o to, ze nie ma komunikacji w simaticu. Wpisuje dla protoola mpi maski itp ale chyba cs zle bo nie chce sie polaczyc
  • #6 11671671
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 43
    W Protool:

File/download/preferences - tam wybierasz złącze, typ komunikacji, adres, prędkość itp.

No i pytanie co to za panel. Jak jakieś OP3,7,17,27 itp. to ładowanie tylko po RS232.
  • #7 11674067
    galaziom
    Poziom 9  
    NIestety nie posiadam panela. Chce sie polaczyc z Simatic'em Wybieram w preferences MPI/PROFIBUS i niestety nadal nie dziala.
  • #8 11674112
    ziemson

Poziom 16  
    Ocena: 4
    A możesz jeszcze raz napisać co chcesz w ogóle zrobić? Co z czym połączyć? Co masz na myśli pisząc "simatic"?
    Konto firmowe:
    PTControl Z.Smyk, R.Karczewski Sp.J.
    Montwiłła 55, Grodzisk Mazowiecki, 05-825
  • #10 11674574
    galaziom
    Poziom 9  
    Mam tylko program simatic s7. Nie mam zadnego panelu ani sterownika. Wszystko robie za pomoca symulacji w plcsimie. Teraz chcialbym wgrac program na panel wykonany w protoolu. Porobilem tagi itd, ale niestety nie moge uzyskac polaczenia miedzy simatikiem a protoolem.

Dodano po 1 [minuty]:

No wlasnie mam integracje wybrana. A co rozumiesz poprzez "projekt panela"?
  • #12 11674618
    ziemson

Poziom 16  
    galaziom napisał:
    Teraz chcialbym wgrac program na panel wykonany w protoolu.
    na jaki panel chcesz wgrać skoro go nie masz? Jeśli chcesz odpalić RT pod ProToolem i połączyć z PLCSim'em upewnij się co masz ustawione w Stepie (a nie w Simaticu - Simatic to nazwa grupy produktów a nie oprogramowania) "Options/Set PG/PC Interface/" - powinno być "PLCSIM.xxx", gdzie xxx to nazwa protokołu komunikacyjnego. Jesli nadal nie zaskoczy będziemy myśleć dalej :-)
    Konto firmowe:
  • #13 11674619
    galaziom
    Poziom 9  
    Ewentualnie jest jeszcze opcja, ze mam wincc triala, ale podejrzewam, ze tam tez bedzie problem z polaczeniem. W protoolu juz pracowalem, wiec wolalem tu robic wizualizacje, ae jesli polaczenie sie z wincc jest prostsze to bede musial odpuscic.
  • #15 11674658
    galaziom
    Poziom 9  
    Tak i smiga ładnie
  • #18 11674754
    ziemson

Poziom 16  
    Jeśli masz zainstalowanego PLCSim'a powinien być jeszcze interfejs z nazwą "PLCSim". Spróbuj kliknąć na "Add/Remove - Select" w tym oknie co pokazujesz i wybrać interfejs PLCSim. Może uda Ci się go dodać.

Zrób jeszcze PrintScreena z ekranu w Stepie7: "Help/About/Installed Software/Display"
    Konto firmowe:
  • #19 11674801
    galaziom
    Poziom 9  

Dodano po 1 [minuty]:

PLCSIM działa bo na nim sobie program juz stestowalem. Tego interfejsu PLCSIMa nie widzę
  • #20 11674833
    ziemson

Poziom 16  
    A możesz wrzucić cały ten projekt na forum? Sprawdzę go u siebie, może problem jest zupełnie gdzie indziej.
    Konto firmowe:
  • #21 11674907
    galaziom
    Poziom 9  
    Założyłem nowy projekt. Probówałem połączyć się, ale tu tez się nie udaje. Wyslę ten nowy projekt może to coś pomoże.

Na tym forum nie ma aprobaty na zdziczałą polszczyznę! Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych- popraw ten post, oraz swoje wcześniejsze w tym temacie. [Akrzy]
    Załączniki:
    • S7_Pro8.rar (218.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 11675015
    ziemson

Poziom 16  
    galaziom napisał:
    Probowalem polaczyc sie, ale tu tez sie nie udaje.
    no dobra, ale co konkretnie Ci się nie udaje? Co chcesz zrobić? Na jakiej podstawie twierdzisz, że coś nie działa, bo na podstawie tego projektu nie możesz tego stwierdzić :-)

Odpaliłem PLCSim'a, wgrałem program, potem odpaliłem RT pod ProToolem. Połączenia zostało nawiązane. Więcej trudno stwierdzić, gdyż nie masz w panelu żadnej zmiennej, którą by można było podejrzeć.
    Konto firmowe:
  • #23 11675040
    galaziom
    Poziom 9  
    Na podstawie tego komunikatu.
    Załączniki:
    • Jak ustawić połączenie Simatic v5.3+SP3 z Protool przez MPI? Bez tytułu1.jpg (55.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 11675048
    galaziom
    Poziom 9  
    Sory, że nie wrzucę tego mojego projektu, ale nie chcę tym się dzielić w sieci. Dużo pracy wykonalem i cześć tego programu ma być na mój dyplom.

Dodano po 2 [minuty]:

Po prostu jeżeli mogłbyś to powiedz mi jak się z takiego "czystego" projektu uzyskuje połaczenie plcsima z protoolem RT.
  • #25 11675073
    ziemson

Poziom 16  
    Spróbuj odpalić ten projekt. Do tego co umieściłeś, dodałem zmienne do wyświetlania na ekranie panela. Zobacz jaki masz efekt po uruchomieniu.
    Załączniki:
    • S7_pro8_ptc.zip (248.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
  • #26 11675105
    galaziom
    Poziom 9  
    No niestety wyświetla mi się w tym polu ####. Nie mam pojęcia o co chodzi. Działa mi w PLCSIM, ale gdy wybieram Protool RT już nie.
  • #27 11675183
    ziemson

Poziom 16  
    Nie dam sobie ręki obciąć, ale wydaje mi się, że interfejs "PLCSim" musi być na liście w "Set PG/PC". Być może już tu jest problem. Jaka rada.. ? - reinstall :-)
    Konto firmowe:
  • #28 11675237
    galaziom
    Poziom 9  
    A u Ciebie to działa?
  • #30 11675710
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 43
    A zrób zrzut tego co masz w ProTool w oknie file/download/preferences. To nam pokaże czy w ogóle coś skonfigurowałeś.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z nawiązaniem połączenia między Simatic v5.3+SP3 a Protool przez MPI. W trakcie dyskusji poruszono kwestie konfiguracji Protool, ustawień w Step 7 oraz interfejsu PLCSim. Użytkownik próbował różnych ustawień, ale nadal nie uzyskał połączenia. Wskazówki obejmowały konieczność poprawnej konfiguracji złącza, adresu i prędkości w Protool oraz upewnienie się, że interfejs PLCSim jest dodany w ustawieniach PG/PC. Ostatecznie zasugerowano reinstalację oprogramowania, co mogło rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA