logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Leon 1.9 TDI - gaśnie silnik, brak paliwa w wężyku, reset licznika, kontrolka oleju

maniuwro18x2 19 Gru 2012 20:45 1461 8
REKLAMA
  • #1 11674233
    maniuwro18x2
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam!
    Mam problem z moim Leonem.. Wracając dzisiaj z pracy zgasł mi silnik, po otwarciu maski zobaczyłem ze w tym przezroczystym wężyku co idzie od filtra paliwa nie ma ropy, po kilku minutach wężyk zapełnił się do połowy, po męczeniu rozrusznika prawie do wyładowania akumulatora zapalił przejechałem 10 km i dalej to samo. Myślałem ze to wina filtra paliwa wymieniłem na nowy a sytuacja się nie zmieniła .. po odpaleniu chwile pochodzi i gaśnie a w tym wężyku sporadycznie widać przepływającą ropę.. dodam jeszcze ze po jakimś czasie akumulator mi się wyładował i wszystkie liczniki zegar mi się zresetował i czasem zaświeci kontrolka oleju ( stan oleju jest w pożądku) jaka może być przyczyna tych problemów? proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 11674278
    MD-2
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Zapowietrzony układ paliwowy,
    do sprawdzenia wężyki i zaciski
  • #3 11674455
    maniuwro18x2
    Poziom 10  
    a jaka przyczyna zapowietrzenia ? na starym filtrze było tak samo też chwile pochodził i zgasł
  • REKLAMA
  • #4 11674495
    forevwers
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Wykręć korek wlewu paliwa i spróbuj odpalić. Może sie robić podciśnienie w zbiorniku.
  • REKLAMA
  • #5 11674534
    maniuwro18x2
    Poziom 10  
    Z tym korkiem to było próbowane bez sukcesu..
  • #6 11674580
    kajaba autoserwis
    Poziom 30  
    Ocena: 667
    Syf w zbiorniku, zajrzyj tam.
  • REKLAMA
  • #7 11674590
    maniuwro18x2
    Poziom 10  
    nie wiem jaki jest szczegółowy symbol. a teraz nie mam możliwości sprawdzenia
  • #8 11674604
    forevwers
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Ja bym spróbował podać mu paliwo choćby z bańki na krótko innym wężykiem. Jeśli odpali i bedzie chodził to zamulony bak i przewody paliwowe pomiedzy zbiornikiem a komorą
  • #9 11674652
    maniuwro18x2
    Poziom 10  
    ten sposób co kolega zaproponował "forevwers" był zastosowany i auto paliło i było wszystko ok. dzieki za te wszystkie podpowiedzi jutro się za to zabiorę. auto na swięta potrzebne:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z samochodem Seat Leon 1.9 TDI, który gaśnie i nie chce odpalić. Po zdiagnozowaniu zauważył brak paliwa w przezroczystym wężyku od filtra paliwa. Po wymianie filtra sytuacja się nie poprawiła, a akumulator się rozładował. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z zapowietrzenia układu paliwowego, zanieczyszczenia w zbiorniku paliwa lub podciśnienia w zbiorniku. Proponowane rozwiązania obejmują sprawdzenie wężyków, podanie paliwa z zewnętrznego źródła oraz wykręcenie korka wlewu paliwa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA