logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wiatraczki na płycie Abit KG7 ruszają na chwilę, komputer się nie uruchamia

WARIATH 07 Lut 2005 20:06 1662 15
REKLAMA
  • #1 1207564
    WARIATH
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    No właśnie problem jak w temacie.

Komp: Płyta Abit - KG7, Athlon 1700+, 256RAM, Dysk 40GB

Zaczęło się od tego że siedząc sobie przy kompie i nie robiąc nic szczególnego (rozmowa na gg + antyvirus + drobne programiki odpalone) coś pyknęło mi w UPSie (tak jakby jakiś spadek napięcia czy cos ale nie znam się) i windows zaczął się momentalnie mulić i zawiesił się.

Zresetowałem kompa ale przy ponownym uruchamianiu (podczas wyświetlania że XP się łąduje - przelatujący niebieski pasek ;) ) resetował się spowrotem - i tak wkółko.

Poodłączałem wszystkie niepotrzebne rzeczy takie jak karta dżwiękowa, dysk z kontrolerem SCSI CD/ROM i zostawiłem sam dysk główny - to samo.

Dysk jest podzielony na dwie partycje 8 i 30 GB na 8semce mam system więc sformatowałem go i zainstalowałem bez problemowo Windowsa XP od nowa. Wszystko łądnie pięknie.

Po zainstalowaniu wyłączyłem komputer i musiałem wyjść, po powrocie popodłączałem wszystkie inne rzeczy czyli to co odłączyłem wcześniej. I gdy włączam kompa ruszają lekko wiatraki ale zatrzymują się i nic się nie dzieje.

Próbowałem jeszcze raz zostawić tylko sam dysk, podłączałem kompa bez UPSa ale zawsze to samo.

Co to może być? Czy poprostu coś mi się zrąbało w zasilaczu? Co dokładnie się mogło stać? Czy jedynym wyjściem jest kupno nowego?

Proszę o jaknajszybszą odpowiedź i przepraszam jak gdzieś już był podobny temat ale nie korzystam ze swojego kompa teraz więc nie miałem dużo czasu na analizowanie wielu postów. Z góry dziękuję za odpowiedzi!!!
  • REKLAMA
  • #2 1208025
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Objawy takie ze winda nie staje tylko pojawia sie bluescreen tip.. to najczestsze objawy.... albo walnietej pamieci albo zasilacza.. z tego co piszesz to raczej jest zasilacz...i jedna sugestia NIE WŁĄCZAJ !! Już kompa na tym zasilaczu!! bo zjarasz wszystko.. pożycz od kumpla zasilacz i zobacz czy na jego zasilaczu pojdzie jesli tak to zasilacz do wymiany - pozdrawiam
  • #3 1208190
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    A ja napisze cuś całkiem innego :P
    Jeśli w biosie masz ustawiony monitoring wiartaków i któryś nawali tak właśnie będzie się działo, poprostu bios myśli że wiartak np na procku wyjarał się i dla ochrony kompa wyłącza sie.
    Kiedyś miałem podobny problem, po pół godzinie okazało się że przez przypadek wypiął mi się zabelek z wentka z procka, podłączyłem i komp ruszył ale niewykluczone że może tutaj i zasilacz bruździć, bios to tylko inne wyjście.

Pozdrawiam
    Damian
  • REKLAMA
  • #4 1208238
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Damian_lisu <-- Masz racje wiekszość płyt ma takie zabezpieczenia ze nie włąćzy kompa jeśli nie bedzie wiatraczek podłączony albo nie bedzie sprawny.
    Ale jest jedno ale .. wtedy zadne wiatraczki nie ruszą nawet na 1/2 sec.
    A drugie ale..... co powiesz na bluescreeny przy uruchamianui systemu??

Ja radze zeby nie włączać kompa... na tym zasdiaczu.. wiesz płyta główna i jej podzespoły są droższe niż pożyczenie od kolegi zasilacza... a nawet kupno nowego :) -pozdrawiam
  • #5 1208259
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    Talibanczyk No tak masz rację, chociaż nie zgodze się że żadne wiatraczki nie ruszą, u mnie robiły ok 2-4 obrotów (na k. graficznej i zasilaczu) i później cisza.
    Nie wykluczyłem zasilacza ale też może być coś nie tak z pamięcią - tutaj polecam zaciągnąć z netu memtesta.

Pozdrawiam
    Damian
  • #6 1208296
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Damian_lisu <---

Też może być <pisałem o tym w 1-wszym moim poście> ALE BŁAGAM NIE NA TYM ZASILACZU ... tydzien temu mia łem identyczne przeboje z kompem - skończyło sie na spalonej płycie :P

Pozdrawiam
    KUba
  • #7 1208332
    tomus2k
    Poziom 27  
    Ocena: 217
    A jeszcze może być, że ci radiatorek procek kruszy ... identyczny objaw ... przycinanie zasilacza ( pyknięcie upsa) blue screen , ciężkie wstawanie ... W 9 na 10 płyt - uwalone były przez ukruszanie procka a ta 10 to przez inne zdarzenia ( uszkodzenia zasilacza itp... ) statystyka dotyczy uszkodzonych płyt pod AMD.
    Niektórzy myślą że to im zasilacz procka i płytę spalił , a to nie tak to ukruszony procek zwarł i ugotował zasilacz który po spaleniu rezystora bezpiecznikowego się wyłączył , a nic nie świadomy lamer stwierdza że najlepszą naprawą elektroniki jest ponowne włączenie komputera i wtedy idzie swąd ( czasami to nawet diody od powera i hdd są spalone )
  • REKLAMA
  • #8 1208356
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    tomus2k <---
    Lamer - co to za określenie... nie wiemn czy to do mnie... ale..poczułem sie dotknięty.. :P
    A swoją drogą jak poznać czy procek jest ukruszony <to ze np. krawędzie są po 1/2 mm poukruszane to już po procku??> i dla czego miałby się ukruszyć jeśli np.: radiator ani procek nie był ruszany - jest taka możliwość ??
  • REKLAMA
  • #9 1209048
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    Talibanczyk napisał:
    tomus2k <---
    Lamer - co to za określenie... nie wiemn czy to do mnie... ale..poczułem się dotknięty.. :P
    A swoją drogą jak poznać czy procek jest ukruszony <to ze np. krawędzie są po 1/2 mm poukruszane to już po procku??> i dla czego miałby się ukruszyć jeśli np.: radiator ani procek nie był ruszany - jest taka możliwość ??

To jest fakt że nie ma takiej możliwości, ale ... Idąc dalej tym tropem możliwość jest taka że pasta pod radiatorem wyschła albo jest jej za mało no i procek się przegrzewa, stąd te bluescreny.
    Nie mając sprzętu przed sobą ciężko takie przypadki diagnozować na podstawie opisu.

Pozdrawiam
    Damian
  • #10 1209228
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Witam szanowne grono ! ... panowie spokojnie każden z was może mieć rację .
    Ja stawiam na opcję zasilacza z resztą sprawdzenie czy tak jest i to bezpiecznie dla reszty komputera to podstawa i można to wykonać mając miernik samemu lub idąc do jakiegoś warsztatu czy też osoby która się na tym dobrze zna .
    Uchroni to każdego potencjalnego użytkownika przed przykrościami i to dość poważnymi .
    Można też podmienić zasilacz ale oczywiście nie na gorszy celem sprawdzenia .
    Zalecałbym nie podpinanie na razie UPS-a ( może być uszkodzony )
    Pozdrawiam
  • #11 1209564
    WARIATH
    Poziom 14  
    Dziękuję za wypowiedzi, złych słów użyłem i zostałem przez to źle zrozumiany, nie pojawiał się tzw. ekran śmierci podczas wczytywania XPeka, poprostu opisałem jak podczas wczytywania przesówa się taki mały psaeczek niebieski pod napisem Windows XP ;) za tą głupotę przepraszam. Do komputera podłączyłem inny zasilacz zresztą sporo słabszy ;) bo 235W a tamten był 350 ;) no ale poodłączałem wszystkie podzespoły poza dyskiem i stacją dyskietek. Byłem w szoku bo komputer uruchomił się przy tej nowej instalce i tylko dyskietce tak szybko jak nigdy wcześniej =). Normalnie nie spodziewałem się że reszta podzespołów aż tak go spowalnia ( ten paseczek niebieski ;) nie zdążył dojść nawet do końca ani razu a wcześniej było to ok 15 takich przemknięć ;) ). Wynika z tego że to wszystko przez zasilacz ponieważ jak ten dobry podłączyłem przez UPSa to też wszystko zadziałało. Zastanawia mnie tylko przyczyna, a może jednak teraz na UPSie wszystko działa ale coś się z nim czasem dzieje, nie wiem jak można to sprawdzić a nie chce mi się na to wydawać kasy. Jedno co wiem to to że muszę wydać kasę na jakiś porządny zasilacz i tu pojawia się kolejne pytanie jaki? Myślałem na początku o Chieftecu ale dowiedziałem się że ostatnio robią coraz słabsze zasilacze idące na wschód (czyli do nas) oglądałem NeoTECa i wygląda super no ale ta cena [(299zł) 420W] Co byście radzili? Chciałbym za jakiś czas zmienić płytę i procka, dokupić 200GB, ciut ramu, kupić nagrywarkę DVD i potem to jeszcze kręcić - wiem że to wymaga dobrej zasiłki tu jest opis tego NeoTECa 420W jest super http://www.neotec.pl/neotec-v4200-420w.php?id=9 ale może wystarczy 380W czyli model X3800 http://www.neotec.pl/neotec-x3800-380w.php?id=8 Jest tańszy o 100zł no ale jest głośniejszy i nie ma dodatkowego chłodzenia i dwóch jakiś filtrów o które jest bogatszy ten V4200. Ojej namotałem ale jeżeli ktoś doczytał, zrozumiał mniej więcej o co mi chodzi to proszę o radę odnośnie UPSa i zasilacza.
  • Pomocny post
    #12 1209710
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    ... myślę że NeoTEC V4200 ewentualnie CHIEFTEC model HPC-420-302-DF oba powinny zaspokoić Twój rozwój w przyszłości o ile nie zmienisz zdania co do takiej rozbudowy jak napisałeś bo jeśli tak to może się okazać że za dwa lata pomimo tego że masz na zasilacz aż trzy lata gwarancji będziesz go musiał zmienić z powodu technologii , a zarazem braku mocy zasilacza.
    Natomiast co do UPS-a to już napisałem tylko może nie doczytałeś że może być uszkodzony i chyba jest tak sądzę . Sam miałem jakieś sześć, siedem lat temu podobną co nieco usterkę i sądzę że w jakimś stopniu była ona taka sama zasilacz naprawiłem poszły dwa termistory i nic więcej . UPS prawdopodobnie podał za duże napięcie i poszedł do wymiany .
    Sądzę że u Ciebie mogło być podobnie i to można sprawdzić naprawiając sam zasilacz . Dodam że stało się to gdy nie było napięcia i zaraz przyszło .
    Więc w twym przypadku jednak bym tego UPS-a nie podłączałabym jeśli nie zostanie przez odpowiedni serwis sprawdzony . Może wypowie się jakiś autoryzowany serwisant od UPS-ów jak to mogło być ? Lub jak należy teraz postąpić .
    Pozdrawiam i życzę rozsądnych zakupów oraz przemyślanego postępowania w tym dość szczególnym przypadku !
  • #13 1209899
    Zibers
    Poziom 14  
    Przy wyborze zasilacza dla nowych płyt trzeba zwrócić uwagę na moc linii +12V, bo w standardzie ATX12V proce i nowe grafiki zasila właśnie +12V a nie +5V. W obecnych mocnych zasilaczach na linii +5V jest nieraz ponad 40A a +12V - 16A-18A i one mogą sprawiać problemy np z Athlonami64. W nowym standardzie dla +5V i +3,3V wystarczy po 30A a dla +12V 26A-30A. Za 220zł na allegro kupisz Fortron'a 400W który jest robiony pod nowe płyty. Ma już złącze 24 pinowe do płyt i żeby go teraz używać w socketachA, to trzeba dokupić przejściówke na 20 pin, za to ten zasilacz masz przyszłościowy, ma 2 niezależne linie +12V - 14A dla proca i 15A dla reszty. Ja dołożyłem trochę kasy i kupuję Topower 420W P6 Titanium, zobacz jego opis w Komputroniku, jest świetny, tylko muszę czekać bo nie mają ich chwilowo na stanie.
  • #14 1210440
    WARIATH
    Poziom 14  
    Kiedy są planowane jakieś większe zmiany w standartach na zasilacze (po polsku czy wiadomo już kiedy wejdą takie płyty główne że taki NeoTEC nie będzie pasował i czy może już coś takiego jest?Tzn chodzi mi o to jakiego mniej więcej najlepszego kompa będzie mógł obsłóżyć?)?

Wyczytałem że nie pasuje on do płyt ze złaczem AUX co to jest i czy może ABIT KG7 ma takie? (to pewnie głupie pytanie tymniemniej zaryzykuję ;) )
  • #15 1211195
    Zibers
    Poziom 14  
    Zmiany już były. Nastąpiły we wrześniu 2004 r i od tego czasu obowiązuje już standard ATX12V. Mają je już wszystkie płyty pod AMD64 zarówno z socketem 754 jak i 939. Producenci zasilaczy już wypuszczają nowe modele ze wzmocnioną linią +12V. Różnica jest w złączu do płyty głównej, dotychczasowy standard ATX2.03 ma gniazdo 20 pin a ATX12V 24 pin, ale można stosować przejściówki z 24 na 20 pin i używać zasilacza z nowym standardem dla starych płyt, np socket A.
  • #16 1213857
    WARIATH
    Poziom 14  
    Kupiłem NeoTECa V4200 420W :) i jestem zadowolony z zakupu, zobaczymy ile podziała (oby jak najdłużej gwarancja 3 lata). Nie używam UPSa puki go nie sprawdzę jakoś (Żeby się dowiedzieć jak najłatwiej to zrobić założę chyba nowy temat) tylko zasilanie monitora przez niego idzie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej Abit KG7 z procesorem Athlon 1700+, gdzie wentylatory uruchamiają się na chwilę, a komputer nie przechodzi fazy ładowania systemu Windows XP, resetując się w pętli. Objawy wskazują na możliwe uszkodzenie zasilacza lub problemy z pamięcią RAM. Zalecane jest natychmiastowe odłączenie wadliwego zasilacza i testowanie komputera na innym, sprawnym zasilaczu, aby uniknąć uszkodzenia płyty głównej. BIOS może wyłączać komputer, jeśli wykryje nieprawidłowo działające wentylatory, jednak w tym przypadku wentylatory ruszają się na krótko, co może wskazywać na inne usterki. Możliwe jest także przegrzewanie procesora spowodowane wyschniętą lub niewłaściwie nałożoną pastą termoprzewodzącą. Problem może być również związany z uszkodzonym UPS-em, który mógł podać nieprawidłowe napięcie i uszkodzić zasilacz. W dyskusji rekomendowano wymianę zasilacza na modele NeoTEC V4200 lub CHIEFTEC HPC-420-302-DF, które oferują odpowiednią moc i nowoczesne złącza zgodne ze standardem ATX12V. Standard ten wprowadzono we wrześniu 2004 roku i obejmuje m.in. złącza 24-pinowe oraz wzmocnione linie +12V, co jest istotne dla stabilnego zasilania procesorów i kart graficznych. Użytkownik potwierdził, że po wymianie zasilacza na NeoTEC V4200 komputer działa stabilnie, a UPS jest obecnie odłączony do czasu jego sprawdzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA