logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera przy starcie/zamykaniu - Windows XP, zasilacz Codegen 250W

adi87 17 Gru 2006 11:29 1416 14
REKLAMA
  • #1 3340120
    adi87
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Co może być przyczyną takiego zachowania komputera że podczas odpalania systemu lub jego zamykania jakby się zawiesza i nie idzie dalej. Przy odpalaniu pasek na ekranie startowym sie przesuwa lecz pomaga tylko reset. Problem występuje co kilka, kilkanaście uruchomień/zamknięć. Moja konfiguracja:
    Windows XP Pro SP2
    Zasilacz Codegen 250W
    Athlon 1200
    ASRock K7S41GX
    512MB RAM Kingston
    GeForce2Ti 64MB DDR
    HDD Western Digital WD400
    DVD-RW i CD-RW (obydwa LG)
    Nie jestem jakoś przekonany do tego zasilacza...
    Nic nie jest podkręcane
  • REKLAMA
  • #2 3340280
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Sprawdź miernikiem napięcia zasilacza pod obciążeniem i stan kondensatorów elektrolitycznych na płycie (jak to zrobić).
  • #3 3341003
    adi87
    Poziom 18  
    Narazie nie mam dostępu do miernika ale na dniach postaram się pomierzyć. Zresztą planuję zmianę zasilacz tylko nie mogę się zdecydować pomiędzy Tagan'em a Chieftec'em

Dodano po 1 [minuty]:

a kondensatory są ok przed chwilą sprawdzałem dokładnie i żaden nie ma wybrzuszeń ani żadnych złych oznak
  • #4 3341169
    Figi
    Poziom 37  
    Proponuję zatem pospieszyć się z decyzją o zakupie. Jeśli na nowym zasilaczu problem nie ustanie, to będziemy się zastanawiać co dalej. Na razie nie ma to bowiem większego sensu.
  • REKLAMA
  • #6 3342204
    Figi
    Poziom 37  
    Oba są dobre. Zastanawia mnie, dlaczego chce kolega kupić zasilacz aż 350W, skoro do komputera kolegi wystarczy 200-250W.
    Jeśli chce kolega w przyszłości modernizować komputer, to poleciłbym Chieftec - dwie mocne linie +12V. Poza tym Chieftec jest nowy i na gwarancji. Z drugiej strony nowsze komputery, to nowsze standardy zasilania, więc nie wiem czy kupowania zasilacza "na zapas" ma sens. Może więc lepiej zastanowić się nad zakupem zasilacza 200-250W?
  • REKLAMA
  • #7 3342251
    wirus1234
    Poziom 11  
    A może poprostu komputer złapał wirusa?? Ja miałem podobne objawy ale to nie była żadna z części komputera tylko "zwykły" :) wirus. Proponuje przeskanować komputer programem antywirusowym.
  • #8 3342513
    HONDAS
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    mialem podobny problem dzalo sie tak zwlaszcza przy wylaczaniu kiedy musial sie podczas pracy troche mocniej wysilic niz przy przegladaniu netu na przyklad przyczynal byl oklejony kurzem radiator i wentylatorek na procku po wyczyszczeniu i wymianie wyschnietej pasty problem ustal
  • #9 3342902
    adi87
    Poziom 18  
    Zasilacz chcę kupić mocniejszy z myślą o późniejszej modernizacji komputera. Znalazłem nawet 400W Chieftec http://www.allegro.pl/item149553350_chieftec_gps_400aa_101a_400w.html
    i chyba się na niego skuszę w dodatku blisko mnie i mogę odebrać osobiście.
    Wirusa żadnego niema. Kompa przeskanowałem kilkoma antyvirami (zaktualizowanymi oczywiście) wirusów, trojanów itp brak.
    Całe wnętrze kompa jest czyste gdyż ostatnio brałem HDD do kumpla i przy okazji wyczyściłem wszystko
  • #10 3342952
    Figi
    Poziom 37  
    Sądzę, że ten zasilacz to dobry wybór, ale... nie posiada on linii -5V. Radzę sprawdzić czy płyta tej linii nie potrzebuje do uruchomienia się, bo jeśli tak, to będzie problem.
  • #11 3343283
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 178
    Figi no bez przesady,wszystkie zasilacze w standardzie atx mają zasilanie -5V (nawet badziewny najtanszy codegen), a tym bardziej jak ten cheftec w standardzie atx 2.0 posiadający złącza zasilania s-ata czy nawet pci-e. Jednak sprzedający tego nie dopisał w aukcji, bo poprostu bezmyslnie skopiowal opis z netu czy innej aukcji...
  • #12 3343315
    Figi
    Poziom 37  
    Niestety kolego ZAHYR, jest kolega w błędzie. Od dłuższego już czasu (jeśli się nie mylę, to od momentu wyparcia kart ISA przez PCI) napięcie -5V nie jest w komputerach potrzebne. Od momentu wprowadzenia standardu ATX 2.01, linia -5V nie jest już brana pod uwagę i czujniki na płycie głównej nie sprawdzają jej obecności. Przez to producenci nowych zasilaczy, rezygnują z jej implementacji (bo i po co, skoro to dodatkowe koszty). Zasilacz, nad którego kupnem zastanawia się autor, również nie posiada tej linii.
  • #13 3343437
    adi87
    Poziom 18  
    Moja płyta jest w miarę nowa i nie używam kart ISA a nawet takowego złącza na płycie nie mam więc chyba brak linii -5V nie będzie przeszkadzał. Ale gdyby jednak musiał być zasilacz z -5V to biorę Tagan'a
  • REKLAMA
  • #14 3343471
    Figi
    Poziom 37  
    Najlepiej niech się kolega upewni i wszystkie wątpliwości się rozwieją. Proszę otworzyć ten wyrób zasilacz-podobny marki Codegen, odlutować na chwilę przewód -5V z płytki zasilacza i zobaczyć czy komputer się uruchomi. Jeśli tak, to nie nie ma problemu.
  • #15 3363848
    adi87
    Poziom 18  
    Kupiłem tego Tagana i wszystko jest ok problem zniknął (za to pojawił się nowy ale to już w innym topicu) Temat zamykam gdyż problem został rozwiązany

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z systemem Windows XP Pro SP2 zawiesza się podczas uruchamiania i zamykania systemu, co objawia się zatrzymaniem paska postępu na ekranie startowym i wymaga resetu. Konfiguracja obejmuje zasilacz Codegen 250W, procesor Athlon 1200, płytę główną ASRock K7S41GX, 512MB RAM Kingston, kartę graficzną GeForce2Ti 64MB DDR oraz dysk Western Digital WD400. Podejrzenia padły na zasilacz, który nie jest pewnej jakości. Zalecano pomiar napięć zasilacza pod obciążeniem oraz kontrolę kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej, które jednak okazały się w dobrym stanie. Autor zdecydował się na wymianę zasilacza, rozważając modele Tagan 330W oraz Chieftec 350W i 400W. Dyskusja objęła kwestie linii -5V w zasilaczach, które według standardu ATX 2.01 nie są już wymagane i nie powinny wpływać na kompatybilność z płytą główną. Po zakupie zasilacza Tagan problem z zawieszaniem się komputera ustąpił, co potwierdziło, że przyczyną była niewystarczająca lub niestabilna praca starego zasilacza Codegen.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA