logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh 1035/45 - Różnice między tonerem a developerem w kserokopiarce

hym23 23 Gru 2012 14:01 4362 8
REKLAMA
  • #1 11687814
    hym23
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Witam, jestem nowym użytkownikiem ksera Ricoh 1035/45. Chciałem zakupić do ksera nową butlę tonera różnica cenowa waha się od 50 zł za butle do ponad 150zł i więcej za oryginał. W punkcie konserwacji ksera do wiedziałem się żeby lepiej nie używać najtańszych zamienników, bo wtedy szybko kończy się deweloper.
    Co to jest ten deweloper?? To jest jakiś osobny proszek?? Czy to jest zwyczajnie Toner w tej butli???
    Proszę o wyjaśnienie tematu. Nie wiem czy serwisant nie wciska mi jakiegoś kitu aby mi sprzedać drogi proszek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11688024
    piotr_krak
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Toner to proszek który jest przenoszony poprzez developer (proszek magnetyczny) na światłoczuły wałek bębna (drum).

W przypadku modelu ricoh 1035/45 toner z butli zostaje przetransportowany do modułu dewelopera, tam miesza się razem z deweloperem a magnetyczny wałek developera przenosi cząstki tonera na odpowiednio naładowany wałek bębna. Czyli proszek developera przenosi toner na bęben. Developer jest przewidziany na określoną ilość kopii.

Zatem jaki ma licznik maszyna? I czy była regularnie serwisowana?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11689490
    Pshemass
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Serwisant zawsze tobie powie, żeby stosować najlepiej oryginalne tonery - faktycznie wtedy żywotność innych materiałów jest wyższa. Jednak z doświadczenia podpowiem, że bardziej się opłaca stosowanie dobrych zamienników np. Katun lub McSolid, które są połowę tańsze, przy czym jak się na jakąś markę zdecydujesz, to lepiej się jej trzymać i nie mieszać tonerów 'alternatywnych' - niektóre potrafią się 'pogryźć' ;)
    Nośnik (czyli właśnie developer) może wprawdzie szybciej się 'skończyć', ale defakto jesteś do przodu jakieś dobre parę stów albo i lepiej. Co więcej nośniki przewidziane są na 80 tys. kopii, ale tak naprawdę w tych maszynach potrafią zrobić i z 140. Trzeba za to częściej wymieniać bęben - i tu też można zaoszczędzić i kupować 2 razy tańsze zamienniki. Nośnik natomiast zalecam oryginalny - nie spotkałem dobrego zamiennika.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 11689876
    huberto233
    Poziom 26  
    Ocena: 27
    nasnik na 80 tys w 1045? To jakis dziwny nosnik prosze kolegi. Jak bedziesz w tej maszynie uzywal oryginalnego toneru to da sobie rade z 300tys bo na tyle jest zaprojektowany.

Z tymi oszczednosciami to zalezy od serwisu jak przyjada i beda za kazdym raxem Ci wymieniac nosnik beben i rolke jedna i druga itd to zapomnij o oszczednosciach. Beben jest zaprojektwany na 150 tys wiec nosnik czyli developer powinienes w teorii wyminic dopiero podczas drugiej wmiany bebna oczywiscie mowie o oryginalach ktore rowniez moga pracowac dluzej niz zostaly zaprojektowane w dobrych warunkach.

Pozdr
  • Pomocny post
    #5 11689940
    Pshemass
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    huberto233 napisał:
    Jak bedziesz w tej maszynie uzywal oryginalnego toneru to da sobie rade z 300tys bo na tyle jest zaprojektowany

Racja mój błąd :) Rzeczywiście nośnik jest na 300 tys.
    Co do reszty wszystko podtrzymuje. Nośnik może zrobić na zamiennikach nawet więcej - nie należy tylko mieszać tonerów.

huberto233 napisał:
    Z tymi oszczednosciami to zalezy od serwisu jak przyjada i beda za kazdym raxem Ci wymieniac nosnik beben i rolke jedna i druga itd

Taki serwis od razu proponuje zmienić bo to naciągacze by byli nie serwis.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 11693828
    hym23
    Poziom 17  
    Dziękuję bardzo za wyjaśnienie teraz już mniej więcej wiem o co w tym wszystkim biega.
    Bęben był wymieniany faktycznie przy około 150 – 160tyś. Po jakimś czasie został dosypany nowy developer nie odnotowałem niestety, kiedy ..:/
    Kupowałem najtańszy proszek na wiadomej aukcji ale to nie było chyba najlepsze rozwiązanie z tego co mi tu piszecie.

Jak można sprawdzić w ricoh 1035/45 ile zostało jeszcze developera??? Na jakiś kontrolkach czy ręcznie?
    Czyli dobrze wyczytałem nosnik/developer powinien wystarczyć na około 300tyś w przypadku orygnalnego tonera?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 11694101
    gasior
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Jeszcze warto dodac koledze, ze developera NIE UBYWA ani sie go nie DOSYPUJE - wysypuje sie stary i wsypuje nowy. Tak samo jak olej w samochodzie - zmienia sie nie dlatego, ze jest go mniej, tylko traci z czasem swoje wlasciwosci. Dokladnie to samo dzieje sie po okreslonym przebiegu z developerem.

W niektorych maszynach mozna bylo sprawdzic ilosc kopii od ostatniej inicjalizacji (wymiany) developera, ale wydaj mi sie, ze 1035 tej opcji nie oferuje. Pozostaje kod 7-803 czyli PM Counter, ale to czy zostal skasowany i co dany serwisant rozumie przez PM - to loteria, wiec nie ma sensu sugerowac sie tym licznikiem.

Pozdrawiam
  • #8 11694235
    hym23
    Poziom 17  
    Dziękuję teraz już chyba wszystko mi się rozjaśniło i wiem o co biega.
  • #9 11694780
    piotr_krak
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Kolega gasior dobrze wszystko opisał. Niestety w życiu była iż niektóre materiały mogą sie wyrobić. Moduł dewelopera to nie tylko developer a styki ładujące wałek magnetyczny, tulejki pozycjonujące ten wałek oraz gąbki hermetyzujące cały moduł oraz listwa zbierającą nadmiar developera. Gdy wszystko ładnie ze sobą gra to developera nie powinno ubywać, także wymieniając developer trzeba zwrócić uwagę na wszystko, nie tylko dosłowne wysypanie i wsypanie nowego proszku developera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik kserokopiarki Ricoh 1035/45 pyta o różnice między tonerem a deweloperem. Toner to proszek, który jest transportowany przez dewelopera (proszek magnetyczny) na wałek bębna. Deweloper nie ubywa, lecz traci swoje właściwości i wymaga wymiany po określonym czasie. Oryginalne tonery zapewniają dłuższą żywotność, ale dobre zamienniki, takie jak Katun czy McSolid, mogą być bardziej opłacalne. Wymiana dewelopera powinna odbywać się co około 300 tys. kopii, a niektóre maszyny mogą nie oferować opcji sprawdzenia ilości pozostałego dewelopera. Wymiana dewelopera polega na usunięciu starego proszku i wsypaniu nowego, a nie na jego dosypywaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA