logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

termet G-17-30 - Podczas wciśnięcia pokrętła świeczka się zapala kiedy puszczę g

wostar59 23 Gru 2012 14:23 3195 2
REKLAMA
  • #1 11687906
    wostar59
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam!
    Problem z moim piecykiem jest taki, że lubił się wyłączać przy dłuższej pracy. Wyczyściłem całą nagrzewnicę bo faktycznie trochę była zabrudzona. Działał po tym prawidłowo. Jednak po dzisiejszej kąpieli wyłączył się i świeczka pali się tylko w momencie wciśniętego pokrętła kiedy puszczę po ustalonym czasie świeczka gaśnie. Co może być? Termoparę wyczyściłem, no co mogę więcej zrobić? Myślę że pod koniec roku nie spotka mnie jakiś nie oczekiwany zakup piecyka. Może faktycznie padła termo-para lub elektromagnes? Ale jak to sprawdzić?
    Za pomoc dziękuję tym bardziej że zostanę bez piecyka na Święta!!
  • REKLAMA
  • #2 11688331
    Bobbo
    Poziom 22  
    Ocena: 290
    Termoparę dokręcic/delikatnie/ może poluzował się gwint, Sprawdzić czujnik spalinowy.
  • #3 11688556
    wostar59
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam!
    Dzięki za odpowiedż.Wspomniane rzeczy sprawdziłem jest prawidłowo zamontowana termopara,oczyszczona,czujnik montowany na górze piecyka też oczyszczony.I dalej gaśnie świeczka jak puszczę pokrętło gazu.
    Sprawdziłem jak to doradzał ktoś na forum w 2005roku elekrozawór i termoparę po wymontowaniu zakjręciłem termoparę do elektrozaworu i podgrzewałem termoparę zapalniczką z wciśniętą sprężynka od tyłu zaworu.Gdyby był dobry miał trzymać,w momencie wygaśnięcia zapalniczki po paru sekundach miał odbic spowrotem.Tak się nie stało więc wniosek jest jeden: elektrozawór nie trzyma.
    Po Świetach czeka mnie kupno elektrozaworu tym bardziej jestem pewny bo często piecyk wyłanczałsię przy dłuższej pracy np.kąpieli.
    Jak naprawię opiszę na fofum co było.
    Pozdrawiam forumowiczów i Wesołych Swiąt. :D
REKLAMA