logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet G 17 30 - świeczka gaśnie po odkręceniu wody, co sprawdzić?

swidermar 25 Kwi 2010 12:02 5329 12
REKLAMA
  • #1 8000948
    swidermar
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Witam Forumowiczów,

Posiadam termę gazową jak w temacie. Gdy odkręcam ciepłą wodę w kranie to gaśnie mi świeczka. Sytuacja zaczęła się gdy wymieniłem przeponę w zespole wodnym. Przewód świeczki i termopare wyczyściłem. Co może być przyczyną takiego zachowania Termy i czy to możliwe żeby źle złożyć zespół wodny?
    Proszę o szybką pomoc bo nie mam ciepłej wody.

Dodano po 8 [minuty]:

elektromagnes chyba działa bo świeczka się pali dopóki wody w kranie nie odkręce
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8001216
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 384
    A wielkość płomienia świeczki jest prawidłowa ?
    Czy główny palnik zapala się pomału czy wybuchowo ?
    Może po prostu zdmuchuje płomień świeczki.
  • #3 8001254
    swidermar
    Poziom 11  
    Świeczka pali się dobrze z trzech stron. Główny palnik wcale się nie odpala.

Dodano po 1 [minuty]:

możliwe żeby zdmuchnęło i się nie odpaliło?
  • Pomocny post
    #4 8001432
    wiertacz
    Poziom 35  
    Jeszcze raz - czy w tym modelu świeczka pali się cały czas czy zapala się po odkręceniu ciepłej wody. Bez zapalonej świeczki nigdy nie zapali się główny palnik.
    Czy świeczka dobrze ogrzewa czujnik płomienia ? Jeśli czujnik płomienia będzie źle ogrzewany świeczką to nie otworzy zaworu na główny palnik.
    Jeśli przy wymianie membrany w zespole wodnym nic nie grzebałeś w zespole gazowym to raczej nic tam się nie uszkodziło.

Poczytaj sobie również tutaj na ten temat.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic515142.html
  • REKLAMA
  • #5 8001454
    swidermar
    Poziom 11  
    Świeczka pali się cały czas.

Dodano po 2 [minuty]:

przeglądałem wcześniej różne tematy związane z tym typem termy ale żaden nie pomógł mi w rozwiązaniu tej sprawy,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 8001540
    wiertacz
    Poziom 35  
    Czyli za każdym razem jak zapalisz świeczkę i odkręcasz ciepłą wodę to gaśnie świeczka ale nie zapala się ani na chwilę główny palnik ?
  • #7 8001637
    swidermar
    Poziom 11  
    tak.
  • Pomocny post
    #8 8002673
    wiertacz
    Poziom 35  
    Napisz więcej jak czyściłeś przewód świeczki. Czy tylko zewnętrznie czy też czyściłeś dyszę.
    Co prawda ja nie mam tego pieca i nie wiem ile różni się od starego pg-6 to zakładając, że zawór elektromagnetyczny sterujący wypływem gazu na główny palnik jest sprawny to mi wydaje się że jest przytkana dysza świeczki i w momencie otwarcia zaworu przez zespół wodny w rurce doprowadzającej gaz na świeczkę powstaje podciśnienie które gasi świeczkę.
  • REKLAMA
  • #9 8003896
    swidermar
    Poziom 11  
    Jak dłużej nagrzała się termopara to już nie gaśnie świeczka, ale nadal nie odpala główny palnik.
  • #10 8003999
    wiertacz
    Poziom 35  
    A przy zapalaniu świeczki musisz dłużej przytrzymać wciśnięte pokrętło ?
    Tak jak to jest opisane w linku który ci podałem wyżej.
    Jeśli tak to zabezpieczenie przeciw-wypływowe obejmuje również świeczkę.
    Stawiam na to, że uszkodzona jest albo termopara albo elektromagnes.
    Przepuszcza trochę gazu na świeczkę ale na główny palnik już nie.
  • Pomocny post
    #11 8005434
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Szkoda gazu na świeczkę w G17-30 . Może zainwestuj w termę z zapłonem elektronicznym. Koszt niewielki, gwarancja 3 letnia i .... Np G19-02
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • Pomocny post
    #12 8005534
    krisi3
    Poziom 20  
    Ocena: 187
    Sprawdź czy dobrze włożyłeś zespół wodny w gniazdo zespołu gazowego może nie do końca go wcisnąłeś?.
  • #13 8026570
    swidermar
    Poziom 11  
    Okazało się że, słabo trzymał elektromagnes. Wymieniłem elektromagnes, drobna regulacja i już wszystko ok.
    Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z termą gazową Termet G 17 30, gdzie świeczka gaśnie po odkręceniu ciepłej wody. Po wymianie przepony w zespole wodnym i czyszczeniu przewodu świeczki, problem się nasilił. Użytkownicy zasugerowali, że przyczyną może być zdmuchnięcie płomienia świeczki, zatykanie dyszy świeczki, lub uszkodzenie elektromagnesu. Po dalszej diagnostyce okazało się, że problemem był słabo trzymający elektromagnes, który został wymieniony, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA