logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Essen CR43 - znikające stacje radiowe, działa tylko 104.9 FM i magnetofon

Mirekkkk 08 Lut 2005 07:06 2266 12
REKLAMA
  • #1 1208725
    Mirekkkk
    Poziom 12  
    cześć wszystkim przepraszam że od nowa ale poczytałem troszkę i niewiem gdzie umieścić to pytanie zaczeły mi pokolei znikac stacje w radiu działa mi tylko jedna na 104.9 i magnetofon. reszta zupełny szum antena ok i wyszukuje automatycznie moze ktoś zna sposób jak naprawić radio? narazie słucham kaset
  • REKLAMA
  • #2 1209075
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Zacznij od sprawdzenia anteny w aucie. Jeśli po wysunięciu radia i włożeniu w gniazdko antenowe zamiast anteny kawałka (kilkadziesiąt cm) drutu odbiór się poprawi to by znaczyło że antena Ci nie odbiera. Najczęsciej albo wzmacniacz antenowy (o ile jest) nie dostaje zasilania albo przegnije przewód antenowy, zwykle w okolicy podłączenia go z anteną.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 1209156
    Mirekkkk
    Poziom 12  
    pisałem że mam problem z radiem a nie z anteną wyjmowałem je z auta 5 razy i podłączałem pod wszystkie anteny na świecie jest tylko jedna stacja 104.9 reszta szum nieszuka sam stacji coś tam zawiesza magnetofon działa ale ustawienie na innych np 106.1 ,90.4 lub gdzie indziej niedziała dodanie drutu włożenie anteny powoduje głośniejszy szum

Dodano po 1 [minuty]:

pisałem że mam problem z radiem a nie z anteną wyjmowałem je z auta 5 razy i podłączałem pod wszystkie anteny na świecie jest tylko jedna stacja 104.9 reszta szum nieszuka sam stacji coś tam zawiesza magnetofon działa ale ustawienie na innych np 106.1 ,90.4 lub gdzie indziej niedziała dodanie drutu włożenie anteny powoduje głośniejszy szum
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1209201
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1321
    Albo uwalony BF999 na wejściu (często jak się źle masę poprowadzi to się wywala tego tranzystorka - masa zamyka się przez wejście anteny), albo też napięcie na tunerze spadło poniżej 8V (chociaż nie sądzę - wtedy by bardzo chrapliwie tuner pogrywał).
  • #5 1209216
    Mirekkkk
    Poziom 12  
    ok dzięki to może być prawda bo ostatnio coś tak jak wyjmowałem radio to mi sie wydawało że masy niebyło i że była tylko poprzez antene
  • Pomocny post
    #6 1209244
    djlj24
    Spec od car audio
    To w module głowicy tranzystor na wejściu do wymiany. Ja tam wkładałem dwubramkowe wyjmowane z modułów samochodowch telefonów komórkowych i radio dostawało świetnej czułości.
  • #7 1209290
    Mirekkkk
    Poziom 12  
    czyli musze wylutować głowice i spróbować naprawić a jakj nie to wymienić albo tylko słuchać kaset ale spróbóje coś wymyśleć jak odszukam ten tranzystor i okarze sie do kitu dzięki za pomoc bardzo miło coś wiedzieć wiecej od czego zacząć

Dodano po 17 [minuty]:

z tego co mi napisałeś to mogą byc inne tranzystorki nieposiadam żadnej komurki ale mam kilka innych głowic rtv i sat wiec może coś z tego podpasuje spróbóje coś pomyśleć może ktoś posiada schemat do tej głowicy? dziękuje z góry
  • Pomocny post
    #8 1209382
    djlj24
    Spec od car audio
    modul FM-06 to się nazywa. Zerknij w schematy na elektrodzie wiele Blaupunktów z tych lat ma tak samo wejście zrobione (jest to mos na wejściu). Schematy do CR43, CC20 pasują.
  • #9 1209425
    Mirekkkk
    Poziom 12  
    znalazłem schemacik i tam jest zaznaczony moduł jako PL-06 i jest 9 odprowadzeń oznaczony jest jako FM(IC850/13)schematu modułu niema będe walczył dziś popołudniu dziękuje za wskazówki i myśle że zanim wywale to radio to jeszcze spróbóje naprawić
  • Pomocny post
    #10 1209433
    djlj24
    Spec od car audio
    Z tego co pamiętam od strony druku górny lewy róg i jest tranzystorek smd. Acha jest schemat do Granada SQR49 tam jest podobnie zrobione wejście.
  • REKLAMA
  • #11 1211780
    Mirekkkk
    Poziom 12  
    chyba sie zamało znam próbowałem coś stwierdzić ale niewidze tam zwarć ani zimnych lutów w tej głowicy a tranzystory wydają sie dobre napięcia też są takie jak na schemacie może padła cała tam jest jakiś układ TDA 1575T chyba jak sie nie pomyliłem bo niemam tutaj kartki tylko w domu jeszcze nakręciłem sie tymi cewkami to już chyba popsułem to na dobre ale cały czas na wszystkich przyciskach albo mam szum albo jedna stacja ewentualnie cudem ze dwie od zakresu 104- do 106 a wiecej nic niegra może macie jakiś pomysł co można zrobić i ewentualnie sprawdzić? albo co wymienić?
  • Pomocny post
    #12 1211826
    BUMIRO
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Zrób jak ci radził djlj24 tzn wymień ten tranzystor bardzo często się uszkadza ale jezeli kręciłeś rdzeniami to będzie ci cięzko naprawić to radyjko.Mozesz tez kupic całę głowice na gełdzie.
    DO djlj24:
    mozesz podać dokładniej jaki stosujesz tanz za bf999
  • #13 1211929
    Mirekkkk
    Poziom 12  
    tam na wejściu od antent podrodze są dwa wzasadzie niewidac na nich oznaczeń niemam schematu od tej głowicy więc niewiem który mam wymienić ale dzięki za rade może sie orientujecie ile kosztuje cała nowa głowica? i czy może problem jest gdzieś w innym miejscu? np jakaś pamięć albo coś nie w głowicy? teraz grają mi dwie stacje a nieraz tylko jedna wszędzie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radiem samochodowym Blaupunkt Essen CR43, które odbiera tylko jedną stację na 104.9 FM, podczas gdy pozostałe częstotliwości są zakłócone szumem. Antena została sprawdzona i wykluczono jej uszkodzenie. Podejrzenia padły na uszkodzony tranzystor BF999 na wejściu modułu głowicy FM (oznaczonego jako PL-06 lub FM-06), który często ulega awarii, zwłaszcza przy problemach z masą. Wskazano, że może być konieczna wymiana tego tranzystora SMD lub całej głowicy, a także zwrócono uwagę na układ TDA1575T obecny w module. Schematy podobnych modeli Blaupunkt (CR43, CC20) oraz Granada SQR49 mogą pomóc w naprawie. Użytkownik rozważa wymianę tranzystora lub zakup nowej głowicy, jednak napotkał trudności z identyfikacją elementów i brakiem schematu modułu. Zalecane jest sprawdzenie poprawności masy i ewentualna wymiana uszkodzonych elementów na wejściu antenowym, co może przywrócić pełną funkcjonalność radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA